Blog

Belgisch erfgoed in Fortaleza?

by Progresso

Gisteren had ik het genoegen om met Marc Storms van de website BelgianClub om vrijblijvend te spreken over een samenwerking tussen het Braziliëforum en BelgianClub. Het was een zeer aangenaam gesprek.

Op de prachtige website van BelgianClub is een inventarisatie van het Belgische cultureel erfgoed in Brazilië te vinden. Verschillende sporen van de industriële activiteiten en rijke cultuur van België zijn dus ook gewoon in Brazilië te bewonderen.

Nu had ik al wel in het verleden een aantal stukjes overgenomen met de verwijzing naar BelgianClub, bijvoorbeeld over de brug Quixeramobim. Ik had heel vroeger ook al wel gelezen dat er voor de oude spoorweg van Fortaleza naar Baturité, die ik overigens nog steeds van de bovenste verdieping van mijn huis kan zien, industrieel materiaal gebruikt is met de oorsprong België.

Wat schetst mijn verbazing vandaag. Ik moest voor een aantal zaken even in de chique wijk Aldeota te Fortaleza zijn. Ik moest van de ene afspraak naar de andere. Normaal pak ik voor de broodnodige veiligheid meestal wel een taxi of een Uber, maar dit was maar een stukje van een een ruime kilometer, dus ik ging met de benenwagen. Lopend op de Avenida Santos Dumont, een weg waar ik vaak met de auto doorheen raas, zag ik opeens, enigszins verborgen een oude treinwagon staan op een stuk rails staan. Die had ik dus nog nooit opgemerkt. Ik dacht gelijk aan het gesprek van gisteren met Marc.

Ik ging wat beter kijken en kon toch een kleine glimlach niet onderdrukken. Progresso heeft een stukje Belgisch erfgoed in Fortaleza ontdekt. Zou het inderdaad een ontdekking zijn? Thuisgekomen even op mijn gemak het reeds ontdekte Belgische erfgoed op de website van BelgianClub doorgeplozen en daar stond deze prachtige wagon nog niet in.

Van een afstand ziet de wagon er nog wel mooi uit:

Ook van binnen ziet het er redelijk uit:

Echter details hebben gelden onder de tropische hitte en regen van Fortaleza:

Maar is het daadwerkelijk Belgisch erfgoed. Het onderstel komt volgens mij uit Duitsland:

Ook het chassis heeft een Duitse oorsprong:

Maar op het plakaat op de trein staat dat de trein geleverd is door Serva Ribeirro & Comp te São Paulo. De administrador Director was blijkbaar ene Pierre Miard /MAire St Pierre uit België.

De wagon is te vinden op Avenida Santos Dumont te Fortaleza.