Blog

Brazilië heeft alle voordeel bij status quo in Syrië

by WillemJan Vandenplas

Brazilië begint aardig te wennen aan de status quo in Syrië, het kan zowel vriendschappelijke relaties behouden met de VS als met Rusland. Het heeft dus alle voordeel bij het behoud van de status quo in Syrië.

Enerzijds koopt Brazilië wapens, technologie (ruimtevaart, communicatie) en landbouwmaterialen in Rusland en anderzijds koopt Rusland landbouwproducten op in Brazilië. Ondertussen vroeg Rusland al eens voor ‘Boots on the Ground’ in Syrië, maar daar kwam uiteindelijk geen gevolg aan. (zie o.a. Rusland wint aan terrein in Brazilië)

Top van de Latijns-Amerikaanse landen

De achste top van de Latijns-Amerikaanse landen in Lima eerder deze week, toont duidelijk aan dat het status quo aan het veranderen is als het gaat over het Midden-Oosten. President van Venezuela Maduro en President van Bolivia Evo Morales blijven trouwe bondgenoten van het Syrische regime en Rusland, terwijl de nieuwe rechtse, in maart gekozen regering onder Sebastián Piñeiro in Santiago de Chile openlijk de kaart trekt van de Verenigde Staten. Argentinië daarentegen roept op tot dialoog en een duidelijk internationale mandaat.

Brazilië daar en tegen kiest openlijk geen partij en wil nog onderzoeken of er daadwerkelijk chemische wapens zijn gebruikt. Brazilië trekt de kaart van een politieke oplossing met behoud van de landsgrenzen van Syrië. Brazilië heeft momenteel geen stemrecht in de VN-veiligheidsraad.

Rusland zoekt vrienden

Volgens BBC correspondent Ben Tavener, ex-BBC Brazilië en nu BBC Rusland in dialoog met het Braziliëforum wil Rusland zoveel mogelijk vrienden maken in de wereld omdat het in de tang zit en probeert het daarom voortdurend Brazilië te versieren om mee te strijden in Syrië. Terwijl Brazilië een goede positie heeft ten aanzien van de VS.

Het zou dus volgens Tevener niet verstandig zijn van Brazilië om de kant te kiezen en op zoek te gaan naar een avontuur, zeker met de huidige economische en politieke crisis. De huidige status quo komt Brazilië goed uit, dus waarom kant kiezen voor Rusland of de VS.