Blog

Brazilie Nieuws: Aangekondigde tragedie

by RedactieIn het vorige berichtje kon u al lezen hoe een inwoner van de ‘cidade maravilhosa’ denkt over de allesverwoestende brand die het gebouw van het Nationaal Museum in Rio de Janeiro vernielde, inclusief de inhoud van 20 miljoen historisch waardevolle items. Zijn mening wordt vrijwel door iedereen gedeeld, zij het wellicht in iets andere bewoordingen. Bernardo Mello Franco (O Globo) schreef er het volgende over:

De verwoesting van het Nationaal Museum is een tragedie voor de cultuur, wetenschap en geschiedenis van Brazilië, helaas een aangekondigde tragedie.Zoals het was…

De oudste wetenschappelijke instelling van het land werd het slachtoffer van tientallen jaren van verwaarlozing. De bezuinigingen begonnen invloed uit te oefenen op het onderhoudsbudget vanaf 2014. Het museum zag zich zelfs verplicht om de deuren te sluiten wegens gebrek aan betalingen voor het schoonmaak- en bewakingspersoneel.

De instelling werd 200 jaar in juni, maar er waren geen redenen om feest te vieren. Vele van de zalen waren gesloten. Via het internet kwam er een virtuele spaarpot waar gevraagd werd om schenkingen, dit om een zaal te heropenen met een enorm walvis fossiel. De houtstructuur werd er bedreigd door houtwormen.

Ondanks de inspanningen van UFRJ medewerkers (UFRJ – federale universiteit Rio de Janeiro) was de slechte staat van het gebouw duidelijk zichtbaar voor de bezoekers: vallend gips, afpellende verf van de muren, blote elektrische leidingen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar men hoefde geen brandweerman te zijn om te zien dat er ernstige brandrisico’s waren.Het afgebrande gebouw was even waardevol als de inhoud, een collectie van 20 miljoen items, waaronder o.m. fossielen van dinosaurussen en Egyptische mummies. Het paleis was de eerste residentie van de koninklijke familie in Brazilië. Het was ook de zetel van de eerste grondwetgevende raad van de republiek die er het handvest van 1891 opstelde.

Journalist/schrijver Laurentino Gomes omschreef het paleis in zijn boek “1808” als een “onverzorgd gebouw zonder een verhaal”: “Het lijkt erop dat men op deze plek bewust de geschiedenis wil uitwissen”, zo staat te lezen in het boek dat vier jaar geleden werd uitgegeven. Sinds toen verergerde de situatie nog.

Medewerkers van het museum zeggen dat Juscelino Kubitschek de laatste president was die een voet in het gebouw zette. Kubitschek werd 58 jaar geleden opgevolgd door Jânio Quadros. Tijdens de ceremonie van de tweehonderdste verjaardag kwam er geen enkele minister opdagen. De politici haasten zich nu om verklaringen af te leggen om te zeggen dat het hun spijt, en om te beloven dat de fondsen die ze achterhielden, in naam van bezuinigingen in de begroting, nu vrij zullen geven.

Een land sterft een beetje wanneer het zijn eigen geschiedenis verwaarloost, vernietigt. De tragedie van zondagavond is een soort nationale zelfmoord, een misdaad tegenover ons verleden en tegen toekomstige generaties.

Foto's: Tânia Rêgo - Agência Brasil - Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/03/aangekondigde-tragedie-2/