Blog

Brazilie Nieuws: Alarmfase Sistema Cantareira

by RedactieDe metropool São Paulo en randsteden zagen in de jongste 100 dagen geen druppel regen vallen. Die kwam er gisteren wel, maar ruim onvoldoende om het lage niveau van de waterreserves weer op het normale peil te brengen. Het Cantareira systeem, een waterreserve die ongeveer 7,5 miljoen burgers moet bevoorraden met drinkwater, bevat op dit moment slechts 39,7% van zijn normale capaciteit. In 2013, het jaar dat voorafging aan de vorige crisis, was dat nog 53%.

Het verantwoordelijke bedrijf Sabesp (Companhia de Saneamento Básico do Estado de São Paulo) ziet zich verplicht om de hoeveelheid water die ontrokken wordt aan de reserve, te verminderen van 31.000 liter per seconde tot 27.000 liter per seconde. Volgens de nieuwe regelgeving van ANA (Agência Nacional de Água), vorig jaar uitgevaardigd, komt het bevoorradingssysteem nu automatisch in een alarmfase, dit wanneer de reserves zakken beneden 40%. Een normale situatie vereist minstens 60%.

Meteorologisten beschouwen de toestand van Cantareira nog wat slechter als in 2013, voor de echte crisis toesloeg en resulteerde in het gebruik van de zogenaamde dode reserves. Anderzijds, zo menen ze, zal het deze keer niet dezelfde proporties aannemen. Er wordt dus niet gesproken over een kritieke, maar wel een delicate toestand, dit in de hoop dat er voldoende regen valt in de komende maanden zodat drastische maatregelen zoals in 2014, niet nodig zijn.

In dat jaar kon een volledige drooglegging nipt voorkomen worden door het gebruik van het “volume morto” en door drastische rantsoeneringen. Gouverneur Geraldo Alckmin verklaarde in 2016 dat het probleem van de bevoorrading door het systeem Cantareira overwonnen was. Dit belette niet dat er ook in dat jaar nog steeds watertekorten waren in steden als Mauá en Santo André. Dit jaar in maart was Alckmin nog aanwezig bij de inhuldiging van een project van Sabesp waarbij water wordt aangevoerd uit andere bronnen naar het Cantareira systeem (foto boven). Hierdoor zouden nu 39 miljoen mensen bevoorraad worden met drinkwater in de deelstaten São Paulo en Rio de Janeiro.

Foto: Fotos Públicas - Governo do Estado de São Paulo

Source: https://brazilienieuws.online/2018/08/01/alarmfase-sistema-cantareira/