Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Bolsa Família: dief besteelt dief

door Redactie



Presidentskandidaat Jair Bolsonaro komt op de proppen met een nieuw voorstel, met name de invoering van een dertiende maand voor zij die genieten van de sociale uitkering Bolsa Família. Een en ander leidde tot een heftig stukje van journalist Reinaldo Azevedo (foto hieronder), een fervente criticus van de arbeiderspartij en ex-president Lula. Het was hij die voor het eerst de term “petralhas” gebruikte om de ‘petistas’ te omschrijven. Azevedo vertrok bij het rechtse tijdschrift Veja en begon te bloggen bij UOL waar hij een enigszins andere houding aannam, en Lula begon te verdedigen. Dat op zich is een verhaal apart. Vandaag beperken we ons tot de weergave van zijn opinie m.b.t. Bolsonaro’s voorstel. Een vertaling:



“Lula stal de sociale programma’s van Fernando Henrique Cardoso (FHC) die vijf miljoen families begunstigden. Hij gaf het geheel een nieuwe naam – Bolsa Família – en verdubbelde het aantal begunstigden. Jair Bolsonaro wil nu, indien hij het haalt van Fernando Haddad, het programma aanvullen met enkele aanhangsels, zoals een dertiende maand, en zelfs de naam van het programma wijzigen! De krant Folha de São Paulo schrijft:

De ploeg van Jair Bolsonaro (PSL) bereidt twee voorstellen voor die bekostigd moeten worden door de annulering van andere bijdrages die momenteel bestemd zijn voor arbeiders en ondernemers. De twee nieuwe programma’s van Bolsonaro zullen ongeveer 100 miljard/jaar kosten aan de staatskoffers. De PSL-kandidaat wil de naam van de Bolsa Família wijzigen met het begrip “Super”, inbegrepen de uitbetaling van een dertiende maand. Een tweede voorstel wil alle creches van Brazilië verenigen onder het beleid van de overheid, voor kinderen tot drie jaar. De voorstellen reiken een hand uit naar de families met één minimumloon per capita, voornamelijk in het noorden en het noordoosten van Brazilië. Ze garanderen ook meer werkgelegenheid voor de vrouwen in die regio’s. Het gaat voornamelijk om groepen van de bevolking die nu het meeste weerstand bieden aan een eventuele verkiezing van de ex-kapitein.

Bolsonaro, ooit tegen de privatisering van elektriciteitsbedrijven, bereidt zich nu voor op een explosieve uitbreiding van de Bolsa Família, inclusief een ambitieus programma voor de verbetering van de kinderopvang in de creches. Het gaat wat hem betreft, niet zozeer om geld, om het verenigen van reeds bestaande sociale programma’s, maar wel om er zijn eigen stempel op te zetten. De ultra-liberalen die hem steunen, zullen mogelijk teleurgesteld zijn. Velen onder zijn aanhangers staan eerder vijandig tegenover het noordoosten en verwijten de inwoners van die regio dat ze enkel op de PT stemmen omwille van de “aalmoes” Bolsa Família. Uiteraard heeft de uitkering electorale gevolgen, en het is evident dat Bolsonaro dat eveneens wil kapitaliseren.

Lula hield niet zo van dergelijke uitkeringen. Wellicht daarom dat hij op de proppen kwam met een mislukking als “Fome Zero”. Op 9 april van het jaar 2003, gaf de ex-president een toespraak in Ceará, in het gezelschap van Ciro Gomes. In die toespraak zei hij letterlijk dat programma’s als Bolsa Família kunnen leiden tot het profitariaat. Hierbij zijn woorden:

“Ik, samen met Ciro Gomes (toen minister van nationale integratie), was in Cabedelo – Paraíba, en we hadden een ontmoeting met landbouwarbeiders en Manoel Serra (voorzitter van Contag – Confederação Nacional dos Trabalhadores na Agricultura). Een van hen zei tegen mij: “Lula, weet je wat hier gebeurt, in onze regio? De mensen zijn het hier gewoon om iets te krijgen. Vroeger, als het regende, dan liepen ze de benen onder hun lijf uit om te planten: bonen, maïs, mandioca, omdat ze wisten dat ze enkele maanden later zouden oogsten. En nu willen ze dat niet meer. Ze wachten liever op hun uitkeringen: Vale-isso, Vale-aquilo, al die uitkeringen die de regering ter beschikking stelt”. Ik denk dat dit niet bijdraagt tot structurele hervormingen die Brazilië nodig heeft opdat deze mensen een waardig bestaan zouden hebben, dankzij hun arbeid. Ik heb altijd gezegd dat er niets waardiger bestaat voor een man of vrouw, dan samen wakker worden en opstaan, gaan werken, en op het einde van de maand of na het oogsten, de vruchten te plukken van die arbeid. Het is enkel op die manier dat de mensen met een opgeheven hoofd door het leven gaan. Enkel op die manier zullen ze beter nadenken over de keuze van hun gemeenteraadslid, hun burgemeester, hun volksvertegenwoordiger, hun gouverneur, de president van de republiek. Enkel zo zullen de mensen bereid zijn om meer te leren”.

Op 20 oktober van hetzelfde jaar, stuurde Lula de MP (Medida Provisória – voorlopige maatregel) naar het parlement voor goedkeuring, waarin de samenvoeging van alle bestaande uitkeringen bevestigd werd. Het moge duidelijk zijn dat het niet ging om een nieuw initiatief, maar wel om een vereniging, een “unificação”.

Dus: indien Bolsonaro de verkiezingen wint, dan zal hij inpikken van Lula wat Lula inpikte van FHC, met enkele aanpassingen”.

Blijft enkel de vraag: wat zal de uiteindelijke omschrijving zijn. Bolsa da Família Tradicional? Bolsa de Família? Bolsa Super? Het zal Bolsonaro worst wezen, zolang als het maar zijn naam is die eraan gelinkt wordt.

Het verhaal “Bolsa Família”

In een stukje over Lula’s populariteit bij Brazilië Nieuws, in het noordoosten van Brazilië, en het onvermogen van sommige ‘nordestinos’ tot een correcte identificatie van zijn marionet Fernando Haddad, werd eerder (op 24/09 l.l.) al wat uitleg gegeven over de oorsprong van het sociale programma dat met Lula geïdentificeerd wordt, niet helemaal terecht overigens. Een herhaling:

Het sociale programma Bolsa Família vindt zijn oorsprong in de jaren vijftig, met de uitspraak van de Braziliaan Josué de Castro die toen voorzitter werd van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties: “In Brazilië slaapt niemand omwille van de honger. De helft omdat ze honger hebben, de andere helft omdat ze bang zijn van zij die honger lijden”. In werkelijkheid werd er al eerder (in de jaren veertig) gedebatteerd over de nood aan bijstand voor arme en extreem arme families. De regering stuurde basis voedselpakketten uit naar de armste regio’s van het land, voornamelijk het noorden en het noordoosten. Die distributie kreeg ook toen al te maken met corruptie, met name omdat de aankoop van de pakketten gecentraliseerd werd in de hoofdstad, ofwel doordat pakketten weggesluisd werden van de diverse opslagplaatsen. De idealist van dit project was Herbert José de Sousa (1935-1997), bijgenaamd Betinho. Hij was een socioloog en mensenrechten activist.

Tijdens de regering Fernando Henrique Cardoso (FHC) werden de programma’s voor de verdeling van de welvaart effectief werkelijkheid, sommigen in samenwerking met niet gouvernementele organisaties. Deze programma’s werden gegroepeerd onder de noemer “Rede de Proteção Social”.

De Bolsa Família werd geïnspireerd door de Bolsa Escola, een idee van senator Cristovam Buarque in 1986. Dat idee werd ingevoerd in 2001 door de federale regering, nog altijd o.l.v. FHC. In 2002, toen Lula het overnam van FHC, bestond er een kleine waaier aan sociale programma’s zoals de Bolsa Escola (gelinkt aan het ministerie van opvoeding), Auxilio Gás (ministerie van Mijnen en Energie) en Cartão Alimentação (ministerie van gezondheid). Elk van deze programma’s kende zijn eigen bureaucratische administratie. De overleden echtgenote van FHC, Ruth Cardoso, speelde een grote rol in het stimuleren van de samenvoeging van deze programma’s tot 1 geheel. Dat werd werkelijkheid in de regering, geleid door Lula en de arbeiderspartij. De wet werd op 9 januari van 2004 getekend door Lula.

In 2006 waren er meer dan 11 miljoen families, ongeveer 45 miljoen mensen, die samen 8,2 miljard reais uitgekeerd kregen op deze manier, toen 0,4% van het BNP. De extreme armoede in Brazilië daalde hierdoor met 75% tussen 2001 en 2014.

Bron

Foto: EBC - YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/11/bolsa-familia-dief-besteelt-dief/