Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Dilma

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

Brazilie Nieuws: Brazilië wordt bedreigd

by RedactieDe belangstelling voor de politieke ontwikkelingen in Brazilië blijft niet beperkt tot de grenzen van het land. Zowat overal ter wereld worden meningen gevormd, opinies geschreven, mensen geïnterviewd waarvan verwacht wordt dat zij goed op de hoogte zijn van alles wat er ter plaatse gebeurt/zou moeten gebeuren. Noam Chomsky verdedigt Lula, Bolsonaro wordt aangevallen door The Economist.

Noam Chomsky, de bekende taalkundige en linkse mondiale referentie, gaat vandaag op bezoek bij Lula, in Curitiba. BBC Brasil nam een interview af. De negentigjarige invloedrijke intellectueel zegt in dat interview dat de arbeiderspartij (PT) een waarheidscommissie zou moeten oprichten om de gemaakte fouten van de partij te analyseren: “Zij kregen grote kansen in de schoot geworpen. Sommige daarvan hebben ze gebruikt om de bevolking te bevoordelen, andere gingen gewoon verloren. Het is noodzakelijk om zich af te vragen waarom dat gebeurde, en wel publiekelijk. Het is ook nodig om interne hervormingen door te voeren opdat dit niet meer zou gebeuren”. Over de corruptie en het omkopen van andere partijen (mensalão schandaal), praktijken die vooraf door Lula werden afgekeurd en waardoor velen zich teleurgesteld voelden door de PT, antwoordde Chomsky: “Dat gebeurde inderdaad en ik ontken dat niet, het is fout. Maar het was onvermijdelijk; de PT had geen meerderheid in het parlement. Je kan niet regeren zonder allianties af te sluiten”.

Chomsky schuift de hete aardappel daarna onmiddellijk door, zeggende: “Het echte probleem is iets anders, met name het gebrek aan diversificatie in de economie”, om nadien te verwijzen naar de instorting van de handel in commodity’s, iets wat volgens hem niet alleen Brazilië trof, maar het ganse zuidelijke halfrond. Hij wil hiermee niet gezegd hebben dat hij de PT verdedigt, maar bevestigt wel zijn steun aan de grote leider Lula die volgens hem een straf opgelegd kreeg die buiten proportie is.

U leest het volledige interview hier.

Brazilië onder bedreigingHet tijdschrift The Economist pakt deze week uit met het geel geverfde gezicht van Jair Bolsonaro op de cover, met als titel “Latin America’s latest menace”. De editoriaal zegt hierbij “dat Bolsonaro een rampzalige president zou zijn”. De publicatie valt de extreemrechtse kandidaat hard aan en stelt dat hij in het rijtje past van populisten als Donald Trump (USA), Rodrigo Duterte (Filippijnen) Matteo Salvini (Italië) en López Obrador (Mexico). Bolsonaro wordt er omschreven als iemand die een groot gevaar vormt voor de overleving van de democratie in het grootste land van Latijns-Amerika: “Mr. Bolsonaro, met Messias als een van zijn voornamen, belooft de redding; in werkelijkheid vormt hij een bedreiging voor Brazilië en gans Latijns-Amerika”, zo staat er te lezen. The Economist wijt zijn succes aan de Braziliaanse economische crisis, en voegt eraan toe dat zijn populisme het moeilijk zal hebben om een dictatuur als die van Pinochet (Chili) in te voeren, maar dat zijn overwinning wel “de weg opent voor iets veel ergers”.

Latin America’s latest menace

Foto: Wikimedia Commons

Bron: https://brazilienieuws.online/2018/09/20/brazilie-wordt-bedreigd/