Blog

Brazilie Nieuws: Cláudia Cruz veroordeeld

by RedactieCláudia Cruz, journaliste en echtgenote van de veroordeelde ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha (boven samen op de foto), werd door de rechtbank van 2de aanleg in Porto Alegre veroordeeld tot twee jaren en zes maanden opsluiting voor het wegsluizen en witwassen van overheidsgelden. Cunha zit zelf al een jaar en 9 maanden achter de tralies.

Cláudia werd aangeklaagd door de federale openbare ministerie voor de ontvangst van steekpenningen op een geheime rekening in Zwitserland, een deel van het geld dat bestemd was voor Eduardo Cunha voor zijn steun aan illegale contracten, afgesloten met het staatsbedrijf Petrobras.

Cunha’s echtgenote werd voor deze zaak vrijgesproken door rechter Sérgio Moro van de 1ste instantie in Curitiba, in 2017. Hij oordeelde dat er te weinig bewijzen waren om aan te tonen dat de vrouw opzettelijk handelde, en vond haar nalatigheid onvoldoende om haar te veroordelen voor het witwassen van smeergeld.

De openbare aanklager ging in beroep bij de rechtbank van 2de aanleg. Het oordeel begon in mei van dit jaar waarbij relator-rechter João Pedro Gebran Neto en revisor Leandro Paulsen stemden voor een veroordeling. Victor Luiz dos Santos Laus, de derde rechter vroeg toen meer tijd om de zaak te analyseren. Vandaag viel de hamer en stemde hij in met zijn beide collega’s.

In 2016 lekte al uit dat het patrimonium van de ex-journaliste met 149% gestegen was, op zes jaar tijd, dit volgens gegevens van de Receita Federal (Braziliaanse fiscus). Het ging van R$ 1.617.519,09 in januari 2008 naar R$ 4.029.025,65 in december 2014, dit volgens haar eigen aangifte. Zij verklaarde deze inkomsten door haar werk als journaliste en presentatrice bij diverse events, als een soort master of ceremony.

Foto: Marcos Oliveira - Agência Senado

Source: https://brazilienieuws.online/2018/07/18/claudia-cruz-veroordeeld/