Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma

Total members 489
Our newest member jan1988

Blog

Brazilie Nieuws: CUT: Basta!

by RedactieDe vakbondscentrale CUT (Central Única dos Trabalhadores), een van de meer dan 16.000 syndicaten die Brazilië rijk is (en waarschijnlijk ook de grootste), kondigt een algemene staking aan op vrijdag 10 augustus onder de noemer “Dia Nacional do Basta”. Motief: protesteren tegen de huidige regering (die sowieso nog maar 6 maanden te gaan heeft en eigenlijk niet veel meer voorstelt), en garanderen dat de opgesloten ex-president Lula vrijkomt en kandidaat kan zijn bij de komende verkiezingen.

Zij verwoorden de actie als volgt: “De opsluiting van Lula is omwille van politieke redenen: een van de objectieven van de coupplegers bestaat erin om zijn kandidatuur te belemmeren (gegeven dat Lula grote kansen heeft, als hij kan meedoen). Ex-president Lula is het slachtoffer van een politieke vervolging, bewezen door de feiten: een oneigenlijk proces, geleid door rechter Sérgio Moro, zonder een bewijs te leveren dat hij misdaden pleegde; de arrestatie, ondanks het recht om het definitieve oordeel in de allerlaatste gerechtelijke instantie af te wachten in vrijheid, een recht dat grondwettelijk verzekerd wordt; de weigering van een habeas corpus door een manoeuvre van de voorzitster van het hooggerechtshof; het niet vrijlaten door een sequentie van manoeuvres door de federale politie en leden van de rechtbank van 2de aanleg TRF-4, een duidelijke schending van de juridische normen waardoor wij hem beschouwen als een politieke gevangene”.

Financiële problemenVerscheidene vakbonden, waaronder ook CUT, verkeren in ernstige financiële moeilijkheden door het wegnemen van de verplichte jaarlijkse bijdrage door de aangeslotenen. Werknemers hebben de keuze: wie wil bijdragen moet vooraf toestemmen. De moeilijkheden leiden tot afdankingen, uitbestedingen aan derden en verkoop van patrimonium. Bovenvermelde vakbond onderhandelt op dit moment over de verkoop van hun hoofdzetel in Brás, São Paulo. De kandidaat koper is “apostel” Valdemiro Santiago, de leider van de evangelische kerk Igreja Mundial do Poder de Deus. De prijs van het gebouw van 7 verdiepingen (foto) werd geschat op 40 miljoen reais. Pastoor Valdemiro zou bereid zijn om 50% vooraf te betalen en de rest in 4 “parcelas”.

De inkomsten van de vakbonden daalden drastisch in de eerste vijf maanden van dit jaar. Samen kregen zij een totaal van 21 miljoen reais uitgekeerd. Dat lijkt veel maar is het niet. In de gloriedagen van de PT, met Lula en Dilma aan het hoofd van de regering, was dat veel meer. De vakbond CUT streek in 2015 in zijn eentje een totaal op van 477 miljoen reais, syndicale bijdrages die de regering doorspeelde, een gemiddelde van 39 miljoen per maand.De strijd om Lula vrij te krijgen, hem te laten deelnemen aan de verkiezingen met een zekere overwinning die de PT de macht teruggeeft die zij verloren, waardoor de arbeidswetgeving een kans krijgt om teruggedraaid te worden (inclusief de irrigatie van de bankrekeningen van de vakbonden), speelt zeker mee in de beslissing om actie te voeren op 10 augustus. Lula wel of niet president vormt het verschil tussen leven en overleven van de vakbondcentrale. Voor Valdemiro Santiago (foto) maakt dat geen verschil uit; hij wordt er sowieso beter van. Een kerk meer = meer inkomsten.

Foto's: Rovena Rosa - Agência Brasil - Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2018/07/14/cut-basta/