Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De dader: lone wolf?

door Redactie



Het zou vandaag niemand meer mogen verwonderen dat er nieuws verspreid wordt, waaraan men mag, en zelfs moet twijfelen. Gebruikers van sociale media worden er om de haverklap mee geconfronteerd, en in plaats van zich af te vragen of het wel klopt, wordt het in vele gevallen, meteen doorgestuurd.

Een snelle kijk in de oogst van de Whatsapp berichtjes van vandaag, levert meteen de “wetenschap” op dat de dader van de aanslag op Jair Bolsonaro, Adélio Bispo de Oliveira, gearresteerd werd met een bankuittreksel op zak waarin te zien is dat hij net R$ 350.000 op zijn bankrekening gestort kreeg. Een ander berichtje toont een foto van Lula, tijdens een van de karavanen die de PT organiseerde in het voorjaar, waarop duidelijk de kop van Adélio te herkennen is in de menigte die Lula omringt. Fake news, de foto werd gemaakt door de officiële fotograaf van de ex-president, Ricardo Stuckert, en werd gemanipuleerd, duidelijk zichtbaar voor kenners (zie hieronder).



Links: de gemanipuleerde foto, rechts het origineel.

In een derde bericht wordt beweerd dat Maria do Rosario, volksvertegenwoordigster van de PT, ooit aangevallen door Bolsonaro (hij zei tegen haar: ik zal u niet verkrachten omdat je te lelijk bent en dat niet verdient), zegt dat het allemaal niet zo erg is en dat Bolsonaro een show opvoert. In dat bericht pleit zij ook voor een psychologische begeleiding van de dader i.p.v. een gevangenisstraf, en zegt dat zij bereid is om haar advocaten opdracht te geven om hem te verdedigen. Er staat zelfs een prijskaartje bij, met name R$ 25.000/maand.

Kletskoek, fake news.

Wat is dan echt?

De dader geeft aanleiding tot de conclusie dat hij mentale stoornissen heeft, aldus de politie die hem ondervroeg vooraleer hij afgevoerd werd naar een federale strafinstelling in Mato Grosso (Campo Grande). Hij wordt er geïsoleerd omwille van zijn eigen veiligheid. Maar hij heeft wel degelijk advocaten die voor hem optreden, niet eentje, maar wel liefst vier. Die advocaten (foto boven) legden verklaringen af tegenover de aanwezige pers in Juiz de Fora. De verdedigers zouden ingehuurd zijn en betaald worden door een evangelische kerk in de geboorteplaats van de dader, de stad Montes Claros (MG). Een van hen, Fernando Magalhães, verklaarde: “De politie wil vooral weten of er derden betrokken waren bij de aanslag, of de aanslag op een of andere manier gefinancierd werd. Ik geloof dat Adélio antwoordde dat hij alleen handelde, net zoals hij zegt”.

Volgens de advocaten was Adélio al verscheidene dagen aanwezig in de stad, op zoek naar werk. Ze maakten ook bekend dat hij in het verleden al medicijnen had genomen, op voorschrift van een neuroloog. De verdedigers willen dit volledig uitpluizen om te zien of hun client hiervoor kan behandeld worden, i.p.v. opgesloten te blijven in een gewone gevangenis. Zij zijn ervan overtuigd dat de daad gemotiveerd werd door voorafgaande homofobische uitspraken en haatpraat, uitgaande van Jair Bolsonaro.

Een van de vier advocaten, Zanone Oliveira Júnior, antwoordde op de vraag van een reporter “Hoe gaat u deze man (Adélio) verdedigen nadat hij opgesloten wordt in een andere deelstaat?” : “Dat is geen probleem, wij beschikken over een vliegtuig voor dergelijke gevallen”.

Onafgezien van alle geruchten en fake news, is er een zekere ongerijmdheid in het spel wanneer een werkloze metselaarshulpje op dergelijke juridische bijstand kan rekenen. Alles wijst erop dat het om een “lone wolf” gaat, maar er moeten heel zeker nog een aantal vragen beantwoord worden.

Bron: Agência Brasil

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/08/de-dader-lone-wolf/