Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: De internationale vuurproef

door Redactie



Een flink deel van de Braziliaanse pers trekt de conclusie dat president Jair Bolsonaro er geen goed aan deed om de geplande persconferentie in Davos, samen met ministers Paulo Guedes en Sérgio Moro, kort voor de aanvang te schrappen. Ook zijn openingstoespraak op het WEF werd niet bepaald op gejuich onthaald. Mariliz Pereira Jorge van de krant Folha de São Paulo schreef het volgende over deze internationale vuurproef:

“Bij iedere publieke verschijning van president Jair Bolsonaro geeft hij de indruk van iemand die uitgenodigd werd voor een uitgebreid banket en zich niet op zijn gemak voelt met het gebruik van alle daarbijbehorende parafernalia: is dit nu een vis- of vleesvork? Waarom staan er zoveel glazen? Zijn ongemak bij officiële situaties valt op, ondanks dat hij al bijna 30 jaar ervaring heeft in het publieke leven.

Op de dag van de inauguratie waren de momenten waarop hij glimlachte eerder zeldzaam; de spanning stond altijd op zijn gezicht te lezen. Meestal fronst hij de wenkbrauwen, zijn kaken lijken strak. Ik vrees dat Bolsonaro dolgraag president wilde worden, maar eens hij dat realiseerde en kapitein werd van de onhandelbare Titanic die Brazilië heet, vraagt hij zich blijkbaar af: wat doe ik nu met deze shit? De realiteit begint door te dringen, hij lijkt in paniek.

Hij was bang voor de korte toespraak in Davos, en het daaropvolgende interview. Jair geloofde dat het volstond om zich te omringen met specialisten om te kunnen regeren, en realiseert zich waarschijnlijk nu pas dat er ook andere talenten nodig zijn die hij niet heeft, zoals het managen van een team, het omgaan met crisissen, het communiceren met andere leiders en met de bevolking, op een duidelijke en assertieve manier.



Het imago van de eenvoudige man die zijn eigen kleren wast, autoriteiten ontvangt zonder enige formaliteit en ergens alleen gaat lunchen met een dienblad voor zich, nabij ’s werelds grootste economische forum, scoort geen effect meer wanneer de leider zich oppervlakkig en zenuwachtig toont, zelfs niet meer bij sommige van zijn kiezers.

De president riep de vermoeidheid in als reden voor het annuleren van de persconferentie die hij gisteren zou geven. Waar ik vandaan kom, heet dat ‘arregar’ (er onderuit muizen). Hij ging er vandoor, aankijkend tegen een grotere tegenstander: de uitdaging van het presidentschap.

Zal de president erin slagen om het gewicht van het presidentiële lint vier jaar lang te dragen? In het thuisland wordt de pers inmiddels gesust door de vindingrijkheid van vicepresident Mourão in zijn interviews en bij zijn publieke optredens. Wat gaat daar van komen?”

Mariliz Pereira Jorge

Bron

Foto's: Alan Santos - PR

Source: https://brazilienieuws.online/2019/01/24/de-internationale-vuurproef/