Blog

Brazilie Nieuws: De nalatenschap van Lula

by RedactieGisteren, op minder dan 24h van de verkiezingen, bekeek ex-president Lula een film op het televisie toestel van zijn cel in Curitiba. Het bestand met de film werd bezorgd door zijn advocaten die een gerechtelijke toestemming hebben om een pendrive mee te brengen met muziek, series, films en andere attracties om de opgesloten PT-chef wat te verstrooien.

Lula brengt de weekends alleen door, mag dan geen bezoek ontvangen. Het frisse weer is ook al niet geschikt om wandelingen te maken of om een zonnebad te nemen. Ook buiten het gebouw van de federale politie is weinig beweging te zien. De Lula-aanhangers hebben het koud; slechts een zestal militanten hielden het vol. Lula moet het stellen met de contacten die hij heeft met zijn bewakers. Zijn moraal is ok: hij maakt grapjes en vertoont optimisme. Toch gaf hij reeds een mogelijke nederlaag toe van zijn pupil, Fernando Haddad.

Mensen die met hem contact hadden in de jongste dagen, kregen te horen dat hij reeds zijn erfenis achterliet voor Brazilië, en dat zijn plaats in de geschiedenis van het land verzekerd is. Hij voegt eraan toe dat dit niet het geval is voor zijn tegenstanders. Lula zegt dat zijn opsluiting een groot probleem zal zijn in een eventuele Bolsonaro regering. Hij is ervan overtuigd dat de visie in het buitenland, met name dat hij een politieke gevangene is, reeds geconsolideerd is, en dat de druk om hem vrij te laten, zal verhogen.

De partijleiding begint ook stilaan toe te geven dat een nederlaag niet uitgesloten is. Eerdere peilingen wezen op een victorie van Haddad, maar de jongste peilingen, op de vooravond van de eerste kiesronde, konden een zege niet bevestigen. En dat was geen goed nieuws. Bij eerdere verkiezingen, met Lula en later met Dilma Rousseff, stond de PT al aan de leiding bij de eerste ronde.

Ex-minister José Dirceu, reeds veroordeeld in het Lava Jato onderzoek, vergeleek een tweede kiesronde tussen Haddad en Bolsonaro met de bloedige ‘Slag om Stalingrad’, een conflict dat drie maanden duurde en het verloop van de Tweede Wereldoorlog bepaalde in 1942, toen de Sovjet troepen de soldaten van Hitler versloegen. Anderzijds verdedigt Dirceu de stelling dat een nederlaag de weg opent voor de overleving van de PT. Zijn logica: indien Haddad verkozen wordt en er niet in slaagt om te regeren, zoals gebeurde met Dilma die afgezet werd, dan is het beter dat de partij verliest. Een deel van de partijleiding is het eens met Dirceu en meent dat de PT het land moet laten bloeden onder Bolsonaro om nadien terug te keren in een minder vijandige omgeving, zichzelf presenterend als een waardig alternatief.

Bron

Foto: Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/07/de-nalatenschap-van-lula/