Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

Brazilie Nieuws: Dirceu: Bolsonaro staat sterk met een brede sociale basis

by RedactieNa de ontboezemingen van notabele PT-figuren als Gilberto Carvalho en Aloizio Mercadante, was het nu de beurt aan José Dirceu om zelfkritiek te geven. Mocht die zelfkritiek er eerder gekomen zijn, dan had het misschien anders kunnen aflopen voor de partij die Brazilië meer dan een decennium lang in handen had. De koppigheid van o.m. partijvoorzitster Gleisi Hoffmann, en niet in het minst die van de grote roerganger Luiz Inácio Lula da Silva hebben dat verhinderd, met de gekende gevolgen. Dat die gevolgen zich nog lang kunnen uitstrekken in de komende jaren, wordt nu ook toegegeven door Dirceu.

Dirceu was ooit de stafchef van Lula maar zijn ster smolt als sneeuw voor de zon nadat bleek dat hij betrokken was in het mensalão schandaal, later ook in alle heisa rondom de corruptie bij Petrobras, die aan het licht kwam door het Lava Jato onderzoek. Hij verkeert in vrijheid, dankzij een beslissing van het STF, en wacht zijn beroep af dat ooit door hen moet beoordeeld worden (Dirceu werd veroordeeld tot 30 jaren en 9 maanden in het Lava Jato onderzoek).

Momenteel dweilt hij het land af om zijn boek “Zé Dirceu – Memórias Volume 1” te slijten. Hiervoor was hij maandag aanwezig in het theater Tuca (katholieke universiteit van São Paulo) waar hij zijn toespraak begon met zelfkritiek: “Waar was de PT wanneer de zoon van een arme vrouw thuiskomt, onder de invloed van drugs, of op andere tragische momenten in het leven van de Brazilianen?” . Stukjes bij beetjes gaf hij toe dat de PT afstand nam van het dagelijkse leven van de Brazilianen. En Bolsonaro, zo zei hij, “ging vooruit op basis van datgene waar de PT afstand van nam in de vier mandaten waarin zij aan de macht waren”.

Verder: “Wij maken ons geen illusies. De Bolsonaro regering heeft een sterke sociale basis, veel kracht en veel tijd in het vooruitzicht. Zij zullen de publieke veiligheid omvormen tot een sterk punt. Een groot deel van Brazilië heeft zich op een legale en democratische manier gemanifesteerd. De PT moet dat begrijpen om te kunnen veranderen”.

Dirceu vindt dat de arbeiderspartij niet alleen een verkiezingsnederlaag leed, maar ook een ideologische: “We zitten nu in het defensief, we werden overwonnen. We zullen veel politieke wijsheid nodig hebben”.

Tenslotte zei hij ook dat de andere linkse partijen niet moeten wedden op het idee dat de opsluiting van Lula de weg opent naar het presidentschap: “Maak geen illusies. Lula is de eerste die de weg zal versperd worden”.

Bron: Folha de São Paulo

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/11/14/dirceu-bolsonaro-staat-sterk-met-een-brede-sociale-basis/