Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma, Holambra

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

Brazilie Nieuws: Het laboratorium van het ‘mensalão’ en ‘petrolão’ schandaal

by Redactie


Mara Gabrilli (51 – PSDB), voorheen volksvertegenwoordigster, nu verkozen als senator met maar liefst 6.513.282 stemmen op haar naam, werd geïnterviewd door radio Jovem Pan. Ze zei er dat de campagne van Lula destijds (voor zijn eerste ambtstermijn) mede-gefinancierd werd door afpersing onder de bedreiging van een wapen.

Gabrilli zegt dat haar vader, een ondernemer in de sector van het openbaar vervoer (bussen), inmiddels overleden, maandelijks bedreigd werd door gewapende handlangers van de toenmalige burgemeester van Santo André, Celso Daniel. Het afgeperste geld moest dienen om de campagne van Lula voor het presidentschap te financieren; en de afpersing vormde het laboratorium voor de ontwikkeling van corruptieschandalen als ‘mensalão’ en ‘petrolão’, aldus Gabrilli.

“Mijn vader werd maandelijks afgeperst met een wapen tegen het hoofd. Zelfs de secretaris van de gemeente, Clinger genaamd, kwam naar het kantoor van mijn vader met een wapen. Niemand moet afkomen met ‘Celso Daniel wist daar niets van’: hij wist het wel. Mijn familie lichtte hem in. Maar hij dacht dat het doel de middelen heiligde. En omdat het geld moest dienen om Lula’s campagne te financieren, vormde het bedreigen van ondernemers geen enkel probleem. Mochten we in die dagen wat meer aandacht besteed hebben aan de moord op Celso Daniel, dan was het wellicht niet zo ver gekomen met al die corruptieschandalen. De bevolking verdient het om de waarheid te kennen”, aldus de pas verkozen senator.

In hetzelfde interview ontkende Mara Gabrilli dat ze een van beide presidentskandidaten (Fernando Haddad – PT, of Jair Bolsonaro – PSL) steunde. Ze betreurt het wel dat de PT de tweede kiesronde haalde, met een gevangene die hun campagne vanuit zijn cel coördineert: “Wat voor een voorbeeld is dat voor onze kinderen en pubers? Die gaan denken dat het ‘cool’ is om een gevangene te zijn? De PT in de 2de ronde is iets om kippenvel van te krijgen”. Ze zei ook dat “ze gelooft dat de gerechtelijke overeenkomst tussen Marcos Valério (gehomologeerd door minister Celso de Mello van het STF) de griezelige praktijken van de PT o.l.v. Lula zal onthullen”.

Mara herinnerde eraan dat ze niet inging op de uitnodiging van Bolsonaro als kandidaat vicepresident, en dat ze niet op hem stemt omdat de mensenrechten deel uitmaken van haar principes, en dat ze risico’s ziet voor de rechten van alle burgers.

De zaak Celso DanielCelso Daniel (foto) was 50 toen hij omgebracht werd. Dat gebeurde op 18 januari 2002, in Santo André (São Paulo), de stad waar hij burgemeester was. Daniel was lid van de arbeiderspartij PT. De details van het misdrijf beschikken over alle elementen die nodig zijn voor een thriller, zij het dat tot op vandaag onduidelijkheid bestaat over de opdrachtgevers. Celso Daniel coördineerde in die dagen de verkiezingscampagne van ex-president Lula. In de nacht van 18 januari werd hij ontvoerd nadat hij een churrascaria (grillrestaurant) verliet in de wijk Jardins, São Paulo. In de ochtend van 20 januari werd zijn stoffelijk overschot gevonden op een landweg, in Juquitiba. Het onderzoek wees uit dat hij gefolterd werd en daarna doodgeschoten. In juli van datzelfde jaar besloot de politie dat de misdaad uitgevoerd werd door een bende van zes bandieten uit de favela Pantanal (zuidelijke zone van São Paulo), onder leiding van Sergio Gomes da Silva, beter gekend onder zijn bijnaam “Sombra” (schaduw). Sombra was een vertrouwensman van Celso Daniel en dikke vriendjes met zakenman Ronan Maria Pinto, eigenaar van een busbedrijf in Santo André en van de krant Diário do Grande ABC.

Later bleek dat Pinto nauw betrokken was bij een corruptieschema waarbij andere busbedrijven uitgeperst werden, ten voordele van de arbeiderspartij. Daniel Celso zou hiervan perfect op de hoogte geweest zijn. En dat leidt dan weer tot de veronderstelling dat gedood werd omdat hij teveel wist. Sombra, Pinto en Klinger de Oliveira Sousa, destijds secretaris voor transport van de gemeente, staken een deel van het smeergeld in eigen zakken en dat zinde de ‘prefeito’ niet. Bovendien zou Ronan Pinto bedreigingen geuit hebben tegen Lula, Gilberto Carvalho en José Dirceu (beiden ex-ministers in de regering Lula) om alles te onthullen. Die bedreiging zou geleid hebben tot het afkopen van zijn zwijgen voor een bedrag van R$ 6 miljoen. Dat verhaal werd later bevestigd door reclameman Marcos Valério, veroordeeld tot 30 jaren gevangenisstraf in het mensalão schandaal. Dat geld zou door de PT via veeteler José Carlos Bumlai (vriend van Lula) doorgegeven zijn aan Ronan Pinto. Een en ander werd later voor de tweede keer bevestigd door ex-senator (van de PT) Delcidio Amaral (nu zonder partij, meewerkend met het gerecht in het Lava Jato onderzoek).

Na de moord op Celso Daniel kwamen nog een reeks mensen om die op een of andere manier betrokken, of getuigen waren in deze zaak, zeven in totaal. Sergio Gomes da Silva (Sombra) stierf in september van 2016 aan kanker.

Foto: Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/16/het-laboratorium-van-het-mensalao-en-petrolao-schandaal/