Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Kopstukken PCC overgeplaatst

door Redactie



De federale regering i.s.m. de regering van São Paulo verplaatste gisteren via een een sterk beveiligde operatie, 21 kopstukken van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comando da Capital) naar enkele streng bewaakte federale strafinstellingen in Brasília (Distríto Federal), Mossoró (Rio Grande do Norte) en Porto Velho (Rondônia). De misdadigers zaten voorheen opgesloten in de gevangenissen van Presidente Venceslau en Presidente Bernardes, in het binnenland van de staat São Paulo. Een van die kopstukken is Marcos Willians Herbas Camacho, bekend onder de naam Marcola. De initiële termijn van het nieuwe verblijf van de heren werd vastgelegd op 360 dagen. Tijdens de eerste 60 dagen wordt hen het Regime Disciplinar Diferenciado (RDD) opgelegd, d.w.z. opsluiting in een individuele cel met een beperkte blootstelling aan het daglicht en dito bezoeken.

De transfer gebeurde nadat de regering van São Paulo plannen ontdekte tot ontvluchting en doodsbedreigingen tegen de rechter die de misdaadfractie bestrijdt. De operatie werd in het geheim voorbereid sinds het einde van vorig jaar.

Is een isolatie effectief?

De overheid hoopt met deze verplaatsingen op een isolatie van de leiders van de PCC d.m.v. het blokkeren van hun communicatie met de buitenwereld. Maar is dat echt mogelijk?

Specialisten in deze materie wijzen erop dat het erg moeilijk is, zelfs in de streng bewaakte federale gevangenissen, om te voorkomen dat de misdadigers boodschappen verspreiden, of ontvangen. Zij wijzen erop dat fracties bijzonder goed georganiseerd zijn en altijd klaarstaan om een leider te vervangen door een andere. Een ander alarm slaat erop dat dergelijke acties de misdaad kan doen opflakkeren in de steden nabij die federale instellingen.

Op dezelfde dag van de verplaatsing werd er een nota uitgegeven door minister van justitie Sérgio Moro, met de regels van de bezoeken in de federale strafinstellingen. De tekst bepaalt dat bezoekers enkel kunnen spreken met de gevangene via het ‘parlatório’, t.t.z. via een telefoon en gescheiden door een lazen wand, of via een videoconferentie. Sociale bezoeken zullen enkel mogelijk zijn voor echtgenotes, familie en vrienden. Zij zullen elkaar maximaal 1x per maand kunnen ontmoeten in een ‘pátio’, een gesloten ruimte, nadat de gevangene 360 dagen opgesloten zit, en een goed gedrag vertoont.

De nieuwe regels en de strengere veiligheidsnormen in een federale gevangenis kunnen de communicatie met de buitenwereld bemoeilijken, maar niet helemaal uitsluiten, aldus João Paulo Botelho, raadgever voor de veiligheid in de Braziliaanse Senaat: “De transfer is bedoeld om de misdadiger in kwestie te isoleren, maar een bewaker kan mogelijk omgekocht worden, een advocaat of een familielid kan een boodschap doorgeven, de fouillering is mogelijk niet 100%, iemand kan een mobiele telefoon binnensmokkelen. Zal deze verplaatsing dit alles kunnen voorkomen?”

Volgens Botelho is het eerder waarschijnlijk dat de crimineel bevelen zal blijven doorgeven vanuit de gevangenis. Het ‘parlatório’ zal de doorgave van voorwerpen belemmeren, maar niet die van boodschappen: “De gesprekken mogen niet opgenomen of gefilmd worden, ma.w. de inhoud blijft beschermd. De crimineel kan er boodschappen doorgeven of ontvangen”.

Het grootste probleem volgens specialisten, is de bereidheid en de snelheid waarmee criminele kopstukken kunnen vervangen worden: “Er komt altijd een nieuwe leider, de misdaad blijft leven. Het is als een onderneming, een bedrijf. Een chef gaat weg, een andere neemt zijn werk over. Het is nodig om de misdaadorganisaties financieel te verstikken, na te denken over hoe we het drugsprobleem gaan aanpakken, strijden tegen de corruptie, op alle vlakken”, zo klinkt het, en: “De aanvoer van drugsdealers moet ingedijkt worden, zorgen dat de vorming van criminelen geen kans krijgt. De oplossing bestaat erin om een afstand te creëren tussen de jeugd en de misdaad, vanaf de basis”, zo zegt Botelho.

Eerdere ervaringen met de transfer van criminele kopstukken naar andere oorden leren dat de dynamiek van de nabijgelegen steden hierdoor gewijzigd wordt: “Het resultaat van deze overplaatsingen is een verhoging van het aantal conflicten binnen en buiten de nieuwe strafinstellingen, dit omdat een misdadige organisatie als de PCC niet terechtkomt in een maagdelijk gebied, maar wel in de context dat er reeds andere misdaadfracties actief zijn, binnen en buiten de gevangenis. De ervaring leert dat dergelijke overplaatsingen nooit helemaal geneutraliseerd kunnen worden”.

Bron 1Bron 2

Foto: Penitenciária Federal Brasília - Ministério da Justiça

Bron: https://brazilienieuws.online/2019/02/14/kopstukken-pcc-overgeplaatst/