Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula mogelijk al vrij in september

door Redactie



Vier van de vijf rechters van het ‘Superior Tribunal de Justiça’, afgekort STJ, stemden vandaag over het beroep (foto boven), ingediend door de verdediging van ex-president Lula: minister en ‘relator’ Felix Fischer, en ministers Jorge Mussi, Reynaldo Soares da Fonseca en Ribeiro Dantas. De vijfde minister, Joel Ilan Paciornik verklaarde zich ongeschikt om te oordelen over zaken die met het Lava Jato onderzoek te maken hebben, en nam niet deel aan het oordeel. De uitslag: Fischer, Mussi, Soares en Dantas stemden unaniem voor een behoud van de straf, maar met een strafvermindering tot acht jaren en 10 maanden, o.m. omwille van de leeftijd van Lula (73), een meerderheid dus. Ook de oorspronkelijke boete van 29 miljoen reais werd verminderd tot 2,4 miljoen, de werkelijke waarde van het triplex appartement. Felix Fischer weerlegde ook de thesis van de verdediging dat het oorspronkelijke oordeel enkel gebaseerd was op de getuigenis in een gerechtelijk akkoord, en niet op bewijzen.

Het oordeel ging over de redenen, gebruikt door de Lava Jato onderzoekers, om Lula te laten veroordelen. De ministers konden 1) de ex-president vrijspreken, 2) zijn straf verminderen of verzachten of 3) het oordeel van de rechtbank van 2de instantie – waardoor Lula opgesloten zit – bevestigen. Het STJ wordt beschouwd als de derde instantie. De relator, rechter Felix Fischer, weigerde vorig jaar de argumenten van de verdediging, maar dat was een individuele beslissing waardoor Lula een nieuw beroep kon indienen dat deze keer door het volledige hof, bestaande uit vijf rechters. De missie van het STJ bestaat erin om te garanderen dat de federale wetgeving op een correcte manier toegepast wordt in de rechtbanken van het land. Het beroep van Lula ging dan ook over de punten van de strafwetgeving en de manier waarop die in dit geval werd toegepast.

De goedgekeurde strafvermindering houdt in dat Lula eerder zal kunnen genieten van de progressieve strafuitvoering en mogelijk al in september van dit jaar vrijgelaten wordt, met een half-open strafregime.

Episode

Het oordeel van het STJ over het beroep van Lula vormt slechts één episode in een reeks processen waarvan de eerste leidde tot een veroordeling in het kader van het Lava Jato onderzoek, enkele maanden later vertaald in een daadwerkelijke gevangenisstraf. Die straf werd in in tweede instantie opgetrokken tot 12 jaren en 1 maand voor corruptie en witwassen van smeergelden, m.b.t. het appartement in Guarujá (SP). Daarnaast is de ex-president ook nog een beklaagde in zeven andere processen die in behandeling zijn door rechtbanken van de federale justitie in Paraná, het federaal district en in São Paulo.

Eerder dit jaar kwam er een nieuwe veroordeling voor het fameuze buitenverblijf “Sítio de Atibaia”. Lula kreeg hiervoor 12 jaren en 11 maanden opgelegd. De straf is nog niet in uitvoering. Hij ging in beroep bij de rechtbank van 2de aanleg. Indien deze rechters het oordeel bevestigen, dan kan de straf toegevoegd worden aan de huidige.



Tot nog toe oordeelden de hogere gerechtshoven STJ (Superior Tribunal de Justiça) en het STF (Supremo Tribunal Federal) enkel over verzoeken tot vrijlating, zonder een uitspraak te doen over de kern van de zaak waardoor hij in de gevangenis belandde. In november van vorig jaar weigerde rechter Felix Fischer (STJ – foto) in zijn eentje een verzoek van Lula’s verdedigers tot vrijlating, onder het argument dat de advocaten eerst een nieuwe analyse moesten maken van de bewijzen. Zij verzamelden 18 verschillende juridische thesissen om het oordeel om te buigen, vandaag onder loep genomen door het voltallige hof van het STJ.

Andere aanklachten tegen Lula



Naast de zaak van het triplex appartement en het buitenverblijf in Atibaia, zijn er de volgende aanklachten:

Operatie Janus

In deze operatie, daterend van oktober 2016, wordt de ex-president beschuldigd van passieve corruptie, witwassen, het onrechtmatig uitoefenen van invloeden en bendevorming. Het gaat om het bevoordelen van het bedrijf Odebrecht in Angola – Afrika.

Instituut Lula

Deze aanklacht uit december 2016 draait rond de beschuldiging dat Lula steekpenningen aanvaardde van het bedrijf Odebrecht voor de aankoop van een terrein in São Paulo waarop het nieuwe Instituut Lula zou gebouwd worden, m.a.w. passieve corruptie en witwassen.

Operatie Zelotes

De aanklagers zeggen dat Lula schuldig is aan witwassen, het uitoefenen van invloed door zijn ambt en aan bendevorming, dit m.b.t. het bevoordelen van bepaalde bedrijven voor de aankoop van straaljagers. De actie dateert uit december 2016 en verloopt in het federaal district.

Operatie Zelotes 2

September 2017: Lula wordt aangeklaagd voor passieve corruptie voor het bevoordelen van bedrijven in 2009, door de uitgave van MP (Media Provisória) 471. Ook deze zaal loopt in het federale district.

De PT bende

Lula en zijn opvolgster Dilma Rousseff worden in november 2018 aangeklaagd door rechter Vallisney de Souza Oliveira in Brasília, federaal district, beschuldigd van bendevorming.

Equatoriaal-Guinea

December 2018: Ex-president Lula wordt nog maar eens aangeklaagd. Deze keer door het team van het Lava Jato onderzoek in São Paulo. Lula wordt aangeklaagd voor het witwassen van smeergelden. De formele aanklacht zegt: “Gebruik makend van zijn internationaal prestige, kwam de ex-president tussen in de beslissingen van zijn collega, dictator Teodoro Obiang, de (bijzonder corrupte) president van het doodarme Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea, resulterend in het voordeel van de Braziliaanse groep ARG, actief in dat land”. Volgens de procureur van de republiek, kreeg de ex-president in ruil 1 miljoen reais in zijn handen gestopt, onder de vorm van een donatie aan het instituut Lula. De zaak wordt behandeld door de federale justitie in São Paulo.

Lula benoemd als stafchef

September 2017: De benoeming van Lula als stafchef van de regering Dilma Rousseff wordt aangeklaagd als machtsmisbruik.

Steekpenningen van Odebrecht

In april 2018 worden Lula, Gleisi Hoffmann, ex-minister Paulo Bernardo (echtgenoot Gleisi Hoffmann) en zakenman Marcelo Odebrecht aangeklaagd voor corruptie en witwassen door de procureur-generaal van de republiek, dit voor het aanvaarden van smeergeld onder de vorm van electorale donaties.

PT en de oppositie

De arbeiderspartij en de oppositie zouden, na de overwinning van Bolsonaro, in één woord moeten vernoemd worden, maar niets is minder waar. Het lijkt erop dat de partij al maanden in de wachtzaal zit, smachtend kijkend naar de deur waardoor Lula vrijgelaten wordt. Voormalige tegenkandidaten Ciro Gomes en Marina Silva namen vandaag deel aan een (eindeloos) debat over de eerste honderd dagen van de nieuwe regering. Zijn zij in staat om schade te berokkenen aan de regering? Als het over stemmen in het Parlement gaat, niet. En in termen van het vernietigen van het imago van de regering wordt meer gedaan door sommige geallieerden en Bolsonaro’s eigen familie, zonder dat daarvoor een oppositie nodig is. Maar beiden tonen op zijn minst dat ze zich niet afzijdig wensen te houden voor wat betreft onderwerpen die het land aanbelangen, dit in tegenstelling met de PT die nog steeds in de wachtzaal zit (maar wel reeds glimlachend door het resultaat van de zitting van vandaag).

Bronnen: Folha – Estadão – O Globo – Diário do Poder – G1

Foto's: Rafael Luz - José Cruz - Marcello Casal / Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/04/23/lula-mogelijk-al-vrij-in-september/