Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Opinie: wat ze zeggen

door Redactie



Als Bolsonaro wint ga ik huilen en stap ik uit de politiek – Ik ben Lula – Wie op Bolsonaro stemt opent de weg voor een terugkeer van de PT – De verkiezingen van 2014 waren een fraude van partijen die zwart geld gebruikten – Haddad is Dilma met een lange broek – Lula is ok maar hij maakt foute keuzes – Wij hebben niets te maken met de regering Temer – Het ontbreekt Bolsonaro aan de nodige ervaring – En zo gaat het maar door. Iemand rekende zelfs al uit dat Haddad de naam Lula uitspreekt na iedere 22 seconden in het kader van “Blijf leugens herhalen, dan worden zij vanzelf de waarheid”.

De “presidenciáveis” laten geen enkele gelegenheid onbenut om de tegenstrever in zijn hemd te zetten, in de hoop dat hiermee de aandacht afgeleid wordt van hun eigen gebreken. Er zit natuurlijk wel waarheid in sommige uitspraken. De verkiezingen van 2014 werden voorafgegaan door een helse campagne, verrechtvaardigd door Dilma die toen verkondigde dat dit mocht bij verkiezingen. Marina Silva werd destijds afgekraakt door de efficiëntie van marketingboy João Santana, (duur) betaald met zwart geld, overgeheveld uit de staatskoffers van Petrobras, zoals inmiddels bekend. Tegenstrever Aécio was geen haar beter, maar zijn streken kwamen wat later aan het licht. Het kostte zijn vel als senator en hij probeert dat vel te redden door op te komen als een gewone volksvertegenwoordiger. De PSDB, zijn partij, zwijgt in alle talen over hem. Maar dat kon niet voorkomen dat Geraldo Alckmin moeite heeft om overeind te blijven in de run naar het presidentiële lint. Dilma werd afgezet maar slaagde erin om haar politieke rechten te behouden. Zij woont niet in Minas Gerais, maar komt er wel op als kandidaat voor de Senaat en staat al voorop in de peilingen, niet in het minst omdat de partij er een pak geld tegenaan smijt. En Marina? Zij zakt stilaan weg in de peilingen en een plaats in de tweede kiesronde lijkt alsmaar onwaarschijnlijker. De geschiedenis herhaalt zich, zo lijkt het wel.

Ik ben Lula. Haddad is Lula. Lula is Haddad. Komaan jongens, stop met die onzin! Lula is niet Haddad, noch omgekeerd. Haddad is Lula’s reservewiel, noch meer, noch minder. Lula zou beter moeten weten, vooral na zijn catastrofale vergissing om Dilma een tweede termijn te laten beginnen. We zijn er vrij zeker van dat hij zichzelf nog steeds voor de kop slaat, iedere dag, voor de spiegel in zijn cel. Maar het is te laat, gedane zaken nemen geen keer. Lula heeft het onnozele spelletje zo lang mogelijk gerekt, tot eigen eer en glorie, tegen beter weten in. Meent hij nou echt dat hij zijn partij hiermee een dienst bewees? Als dat zo is, dan bewijst hij hiermee zijn menselijkheid. Mensen maken fouten. En het helpt heus niet om een klein leger gatlikkers rondom jezelf te verzamelen om je gelijk te bewijzen, vleiers als partijvoorzitster Gleisi Hoffmann die zelf lonkte naar de functie die aan Haddad uitbesteed werd, of senator Lindbergh Farias die maar al te graag partijvoorzitter had willen worden. Eerlijk gezegd, ik zou niet in Haddad’s schoenen willen staan. Hij, een intelligente academicus, werd gedegradeerd tot een ordinaire verkoper: “Lula, iemand?”. Haddad mag geen eigen ideeën hebben, neen hoor, hij moet de bevelen van de “godfather” van de PT uitvoeren, noch meer noch minder. Net zoals enkele ‘traficantes’ die vanuit hun cel, ergens in Brazilië, bevelen uitsturen om bussen in brand te steken, politiemannen te doden e.d. Het tuig aarzelt geen moment en begint aan de opdracht. Hun oversten achter tralies zijn immers de baas. Maar het kan fout lopen.

Indien Haddad het zou halen, dan hangt hij het presidentiële lint rond zijn lichaam op 1 januari 2019. Er kan geen twijfel bestaan over zijn voornemen om Lula genade te verlenen, maar wel over zijn eigen doelstellingen. Niemand wil voor eeuwig onder de knoet van iemand anders leven & werken, zeker niet als je plots een van de machtigste mannen van Zuid-Amerika wordt, het leven bepalend van meer dan 200 miljoen mensen. Marina’s uitspraak “Haddad is Dilma met een lange broek” kon wel eens bewaarheid worden. Maar dat zal de “petistas” worst wezen. Een partij aan de macht voert zijn “project” uit, of probeert dat op zijn minst, in de mate van het mogelijke, rekening houdend met een knotsgekke situatie waarbij 35 verschillende politieke partijen betrokken zijn, verdeeld over 26 + 1 verschillende deelstaten. Wat het PT-project inhoudt, hebben we al gezien. Naast enkele positieve ontwikkelingen, de strijd tegen de ongelijkheid, het bouwen van sociale woningen, het gevecht tegen de extreme armoede, waren er ook misbruiken, zakkenvullerij, spookwerknemers, corruptie. En hetzelfde geldt voor de anderen. Moet het dan verwonderen dat extreem-rechts een opgang maakt? De buitenlandse pers houdt ervan om Lula af te schilderen als een slachtoffer, ook al staat er ergens in de tekst wel een zinnetje als “Lula is geen heilige en het parcours van zijn arbeiderspartij (PT) is verre van vlekkeloos”. En dan wordt er een “kenner” bijgehaald, als het even kan een Braziliaan die snel even geleend wordt van een of andere universiteit. “Lula is geen heilige” wordt dan plots “Lula is het slachtoffer van een heksenjacht”. Heeft de “kenner” gelijk? Ja hoor, maar er komt geen verdere uitleg over de “falcatruas” van de PT, zoals die van de “strijder van het Braziliaanse volk” José Dirceu, net weer vrijgelaten door de specialist ter zake, minister Gilmar Mendes van het STF. Dirceu drukte enkele miljoenen achterover, maar dweilt nu het land af om zijn memoires te slijten waarin met geen woord gerept wordt over zijn eigen “verre van vlekkeloos” parcours. Dankuwel Gilmar, zou u nou ook even aan Antonio Palocci willen denken? We zijn erg benieuwd naar de memoires van deze, ooit een van de machtigste PT-figuren. Dirceu leurt niet alleen met zijn memoires, maar verdedigt openlijk de stelling dat de PT opnieuw moet samenwerken met de MDB, dit “om Haddad te steunen in de tweede kiesronde”. Misschien even eraan herinneren dat de afzetting van Dilma voor een groot deel te danken was aan dezelfde partij (met ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha – MDB, als de grootste “boosdoener”), en dat Michel Temer (MDB) door de PT uitgekozen werd als vicepresident van Dilma? Iemand moet zo nodig het RAM geheugen van de arbeiderspartij wat opkrikken, voor hun eigen bestwil.

Brazilië heeft de leiders die het verdient. Zolang het volk zich laat misleiden door wat “ze zeggen”, zullen ze misleid worden. “É um pa pa pa” wordt na het nodige geduld wel “É dois, três, en meer pa pa pa”, zie de video hieronder, een bekende grap van TV-presentator Silvio Santos.

Bolsonaro speelt gretig in op de wens van de Braziliaanse burgers om in veiligheid te leven. De PT heeft daar in al die jaren geen flikker aan gedaan. Het feit dat de ex-kapitein een groot mes in zijn onderbuik kreeg van een linkse militant, wakkert die wens enkel aan. Mocht Bolsonaro zijn verstand gebruiken en homofobische- en soortgelijke uitspraken achterwege laten, dan maakte de rest geen schijn van kans.

Alles goed en wel beschouwd, er is gewoon geen enkele kandidaat die Lula of zijn voorganger FHC kan vervangen, wat ze ook zeggen. FHC is nu te oud, en Lula zit in de cel, zwevend op de vleierijen van de buitenwereld. Zij kunnen niet vervangen worden door een huilende Ciro Gomes, een vlees noch vis kandidate als Marina Silva, een grijnzende Geraldo Alckmin die zijn uiterste best moet doen om de kuiperijen van zijn eigen partij te verbergen, een Haddad die eerst toelating moet vragen aan de chef in de cel vooraleer hij iets mag zeggen, een Bolsonaro die zijn minachting voor bepaalde groepen van de Braziliaanse maatschappij niet onder stoelen of banken steekt. En de rest zal u vragen? Mocht iemand van de overigen een ernstige kans maken, ik zou hem of haar zeker vermelden, wees gerust.

Waren Lula en/of FHC dan beter?

Even de geschiedenis raadplegen geeft het antwoord op deze vraag. Interpreteren moet u zelf doen.

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/13/opinie-wat-ze-zeggen/