Blog

Brazilie Nieuws: Temer’s hete aardappel

by RedactieHet ontbreekt niet aan motieven opdat aftredende president Michel Temer zijn veto zou stellen tegenover de lichtjes absurde salarisverhoging in de gerechtelijke wereld, te beginnen met de execelenties in toga van het STF en zich uitbreidend als een lawine naar diverse andere publieke instanties, een lawine die tot 6 miljard kan kosten aan de Braziliaanse belastingbetaler in 2019.

Gebaseerd op de wet 21 van de fiscale verantwoordelijkheid (LRF – Lei de Responsibilidade Fiscal) ligt het binnen het bereik van Michel Temer om zijn veto te stellen tegen de verhoging van 16%, reeds goedgekeurd door de Braziliaanse Senaat. Intussen werd er ook al een petitie opgemaakt tegen de verhoging, tot nog toe al 2 miljoen keer ondertekend. De partij Novo diende een officieel protest in bij de regering, verwijzend naar de wet LRF.

Die wet zegt dat eender welke salarisverhoging in de publieke sector die goedgekeurd werd binnen 180 dagen voor de machtswisseling, ongeldig is. M.a.w.: vooraleer deze opslag kan gelden in 2019, zou die moeten goedgekeurd zijn voor 5 juli 2018. Er is echter een klein probleempje.

Indien er een dispuut zou ontstaan m.b.t. het toepassen van deze wet, dan moet de zaak beoordeeld worden door… het Supremo Tribunal Federal, net door die elf rechters die als eersten bevoordeeld worden door de loonsverhoging waardoor hun maandelijkse ‘contracheque’ van R$ 33.000 omhoog gaat tot R$ 39.000.

Temer zei gisteren, met de glimlach, dat hij de zaak grondig zal bekijken. Hij heeft immers “nog tijd tot 28 november”. Het mag geen twijfel lijden dat de aftredende president vooral zal kijken naar zijn eigen toekomst. Er wordt gepraat over een toekomst als ambassadeur in een Europees land (Italië), maar vermoedelijk zal Temer in de eerste plaats geïnteresseerd zijn naar de mogelijke gevolgen van de aanklachten die tegen hem lopen. In dat kader kunnen conflicten met rechters beter vermeden worden.

Niet alle aardappelen worden even heet opgediend als ze gekookt worden.

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/11/15/temers-hete-aardappel/