Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Carla in de knoei

door Redactie



Minister Alexandre de Moraes (Supremo Tribunal Federal) gaf toelating aan de federale politie om de wapens, paspoort, smartphone en bezittingen van federaal afgevaardigde Carla Zambelli in beslag te nemen. De volksvertegenwoordigster kreeg bezoek van de politie in haar woning in São Paulo, alsmede in haar functioneel appartement in de hoofdstad Brasília. De machtiging van Moraes ging gepaard met de omschrijving "om alle mogelijke maatregelen te nemen om het bestaan van mogelijke geheime kamers of bergplaatsen te verifiëren". Ook voertuigen werden onderzocht en in beslag genomen.

De operatie, 3FA gedoopt, was ook gericht op Walter Delgatti, bekend als de "hacker van het Lava Jato onderzoek". Delgatti werd preventief aangehouden in São Paulo. Maar wat zijn dan de misdaden die tot deze operatie leidden?

Volgens de federale politie werden er tussen 4 en 6 januari van dit jaar in het systeem van de CNJ (Conselho Nacional de Justiça - Nationale Raad van Justitie) en andere Braziliaanse tribunalen 11 bevelen tot vrijlating van gevangenen ingevoerd en een vals aanhoudingsbericht van minister Alexandre de Moraes. Het onderzoek wijst uit dat de invasie plaatsvond met "het gebruik van valse inloggegevens die illegaal verkregen werden", en dat wordt geïdentificeerd als het binnendringen van computers en ideologische leugens.

De hacker legde inmiddels een getuigenis af waarin hij beweert dat ex-president Bolsonaro hem gevraagd had of het mogelijk is om een elektronische stembus binnen te dringen. Volgens Delgatti ontmoette hij de toenmalige president in het Palácio da Alvorada die hem vroeg of hij erin zou slagen een stembus te hacken indien hij over de broncode zou beschikken. Dit ging uiteindelijk "niet door" omdat de toegang tot die code "enkel maar op de zetel van het kieshof TSE beschikbaar was", en dat hij daar "niet naartoe kon gaan".



Carla had altijd al een boontje voor de ex-president.

Met betrekking tot die ontmoeting met Bolsonaro beweerde Zambelli in een verklaring aan de pers dat Walter Delgatti de Liberale Partij (PL) een "dienst aanbood om deel te nemen aan een soort audit van elektronische stemmachines tijdens de eerste en tweede ronde" en vervolgens Bolsonaro ging ontmoeten "omdat hij zei dat hij veel informatie over technologie zou hebben".

"Het gesprek was privé, maar de president stelde de vraag of de stembussen betrouwbaar waren, en hij antwoordde dat geen enkel technologisch systeem betrouwbaar is", zei Zambelli.

De hacker biechtte ook op dat Zambelli hem op het einde van juni vroeg of hij er zou in slagen om compromitterende gesprekken van Alexandre de Moraes te bekomen. Volgens Delgatti was het de bedoeling om toegang te krijgen tot de smartphone en de e-mails van de minister.

Wie is Carla Zambelli?

Carla Zambelli Salgado (43 – PL) is een projectleidster, activiste en federaal volksvertegenwoordigster voor São Paulo. Zij was de oprichtster van de beweging Nas Ruas en werd bekend door haar activisme bij de afzetting van president Dilma Rousseff. Zij staat ook bekend voor haar steun aan de federale politie in het ganse land in de strijd tegen corruptie, meer bepaald het Lava Jato schandaal waar de arbeiderspartij PT in ruime mate betrokken was. Haar profiel is (extreem)rechts en conservatief. In 2017 verklaarde ze zichzelf als monarchiste, na gesprekken met afstammelingen van de keizerlijke familie. Haar leuzen zijn “Minder staat, meer gerecht en echte opvoeding”.

Polemieken

Zambelli stapelde in de voorbije jaren een lijst polemieken op elkaar. De achtervolging van een kiezer met een wapen is er slechts eentje van, maar wel een incident dat bleef hangen en zeker medeverantwoordelijk was voor het verlies van Bolsonaro.



Op 29 oktober 2022, na een discussie met een kiezer op straat in de wijk Jardins (São Paulo), achtervolgde zij hem met een vuurwapen in de hand. Zambelli beweerde nadien dat ze fysiek aangevallen werd en beschuldigde haar tegenstanders ervan "om een zwarte man achter haar aan te sturen". Die bewering hield geen steek nadat video's de ruzie toonden en de manier waarop ze, samen met haar bewakers, een man gewapend achtervolgde. De zaak deed zich voor aan de vooravond van de tweede verkiezingsronde, de datum waarop de kieswet het transport van wapens en munitie verbiedt.

Metrópoles - CNN Brasil

Foto's: YouTube - Facebook - Alan Santos/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/carla-in-de-knoei