Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Progresso, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De afgunst van een ex-president

door Redactie



Zoals vermeld kwam er een einde aan de reeds lang aanslepende discussies over de fiscale hervorming en zal Brazilië zich nu geleidelijk kunnen aansluiten bij de landen met een gelijkaardig belastingstelsel. Ondernemers en grote bedrijven kijken alvast uit naar de stemming in de Senaat - die naar verwachting geen ernstig probleem zal vormen - en vervolgens de graduele invoering die in de toekomst ook een positieve invloed zal hebben op de zogenaamde "Custo Brasil" die investeerders niet zelden afschrikte.

Maar niet iedereen was enthousiast. Vooral extreemrechts werkte tegen, maar dat kon niet belemmeren dat 20 afgevaardigden van de PL, de partij van ex-president Bolsonaro, in het voordeel stemden van de hervorming. De grote verliezer in dit spel: Jair Messias Bolsonaro. Daarnaast kan er ook gesproken worden van een scheur bij extreemrechts.

De ex-president, door velen gezien als de leider van de oppositie, viel op zijn bek en lijdt nu i.p.v. te leiden.

Sinds zijn nederlaag tegen Lula in oktober van vorig jaar, ging het bergaf: hij sloot zichzelf op, werd depressief gedurende de overgang en zocht zijn heil in het buitenland (USA - Florida) waar hij 89 dagen verbleef. Op 30 juni l.l. werd hij onverkiesbaar verklaard door het kieshof TSE en kan hij zich niet meer kandidaat stellen tot in 2030.

Gedurende gans zijn politieke carrière - die begon aan het einde van de jaren tachtig, als raadslid van Rio de Janeiro, bleef hij altijd op afstand van grote politieke partijen en hun dogma's, zelfs toen hij president werd. Zijn verkiezing in 2018 kwam er via de kleine partij PSL, in een scenario van antipolitiek en opkomend rechts die kandidaten van grotere partijen van de kaart veegde. Hij verliet de PSL (vandaag União Brasil, dankzij een fusie met DEM), en deed een poging om zijn eigen partij op te richten, "Aliança pelo Brasil", een project dat mislukte.

Hij slaagde er ook niet in om een stevige basis op te bouwen in het Parlement met afgevaardigden, en kende alleen wat steun toen hij zich aansloot bij het "Centrão" van Arthur Lira in 2020, de weg openend waardoor de volksvertegenwoordiger er in slaagde om verkozen te worden als Kamervoorzitter.

Tijdens de discussie over de fiscale hervorming bij zijn partij, maakte de ex-kapitein brandhout van de tekst en verdedigde op zijn minst een uitstel van de stemming. Hij koos het onderwerp ook als prioriteit in de politieke strijd tegen de regering Lula, gaf hierover twee nota's uit en wilde dat de partij zich tegen de tekst van het voorstel opstelde. In de eerste nota omschreef hij het voorstel als "een echte stomp in de maag van de armsten". In de tweede nota zei hij dat Lula zich met een Forum van São Paulo verenigde en dat hij bijgevolg de PT nergens kon in steunen.

"Hun doel bestaat erin om ons van onze vrijheid te beroven en om ons tot slaaf te maken. Ik vraag van hieruit aan iedereen die werd gekozen onder de vlag "God, Vaderland, Familie en Vrijheid, om tegen het wetsvoorstel van de fiscale hervorming te stemmen", zo riep hij.

Bij de stemming in de Kamer bleek dat 20 PL-afgevaardigden, waarvan de meesten afkomstig uit het noordoosten en geen deel uitmaken van de bolsonaristische roots, pro stemden, een stomp in de maag van Bolsonaro.

Het is een feit dat de fiscale hervorming voor het eerst voor een scheuring zorgde bij rechts, sinds Bolsonaro het Palácio do Planalto verliet, er ook voor zorgend dat - in dit geval - Bolsonaro en zijn ex-minister Tarcísio de Freitas (foto boven links), recht tegenover elkaar kwamen te staan. Tarcísio, nu gouverneur van São Paulo, wordt vaak genoemd als de erfgenaam van het bolsonarisme, ook al door de onverkiesbaarheid van Bolsonaro.

Beiden namen deel aan de vergadering die niet zo goed afliep. De spanning liep hoog op toen Tarcísio stemmen voor het wetsvoorstel verdedigde waarbij hij frontaal aangevallen werd door Bolsonaro die zei: "Als de PL echt op dezelfde lijn stond, dan zou er helemaal niets goedgekeurd worden".

Ex-minister Ricardo Salles ging zover om te zeggen dat Tarcísio rechts Brazilië niet vertegenwoordigd. Pl voorzitter Costa Neto deed nog een poging om het geschil te minimaliseren: "Bolsonaro houdt veel van Tarcísio, en die bewees ons een dienst door zijn deelname aan deze vergadering die niet op zijn programma stond" (de gouverneur is lid van de Republicanos, een andere rechtse partij).

Een video van het moment waarop Bolsonaro Tarcísio de Freitas brutaal onderbrak, lekte uit via de sociale media, met de gekende gevolgen: gehoon, gespot en memes allerlei, maar ook de indruk dat hij afgunstig is op de gouverneur die goed op weg is om rechts Brazilië te overtuigen dat hij een kanshebber is voor 2026.

De ex-president groef zijn eigen graf. Het lijkt erop dat hij zichzelf ook nog wil begraven, ondanks zijn bewering in het begin van de pandemie (april 2020) toen hem gevraagd werd wat hij ging doen aan de vele doden: "Não sou coveiro, tá?" (ik ben geen grafdelver, ok?).

Folha de São Paulo

Foto's: Twitter

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-afgunst-van-een-ex-president