Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Felix, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De nationale pacificatie kan nog even duren

door Redactie



Minister Luís Roberto Barroso sprak gisteren sussende woorden t.g.v. zijn inhuldiging als nieuwe voorzitter van het hoogste gerechtshof, een vrij lange toespraak waarin hij minderheden verdedigde, en een grotere deelname van vrouwen en zwarten in de gerechtelijke wereld. Hij verdedigde ook het hof dat tot op vandaag aangevallen wordt door bolsonaristen en parlementariërs van dezelfde strekking, zei dat de ministers "de geschiedenis naar de juiste richting duwen", dat het land niet bestaat uit "nós e eles" maar uit één volk." President Lula, door velen gezien als de man die verdeeldheid zaaide door deze uitspraak, jaren geleden, zat naast Barroso en kon niet anders dan zwijgend luisteren.



Luís Roberto Barroso naast Lula: "Het land bestaat niet uit 'wij en zij', er is slechts één volk"

Eliane Catanhêde schreef vandaag in de Estadão: "Barroso verdedigt de 'nationale pacificatie', maar wie oorlog voert zijn de drie machten.' Het volstaat om de twee vorige berichten van link2brazil even te lezen om te weten wat zij bedoelt. Maar er is meer aan de hand. Een volksvertegenwoordiger van de rechtse partij PL, met name Domingos Sávio (foto boven), diende een voorstel in om artikel 49 van de grondwet te wijzigen. Waarover het gaat:

De voorgestelde wijziging (PEC - Proposta de Emenda à Constituição) werd door 175 federale afgevaardigden ondertekend, en kreeg de naam "PEC do Equilíbrio Entre os Poderes", wat zoveel wil zeggen als een wijziging in de grondwet met "de bedoeling om het evenwicht tussen de machten te herstellen."

Artikel 49 zou hierdoor gewijzigd worden in die zin dat het Congres voortaan beslissingen van het hooggerechtshof kan omver werpen "die de grondwettelijke limieten overschrijden", mits goedgekeuring door een meerderheid in het Parlement.

De parlementariër zegt dat het idee van de PEC erin bestaat om een evenwicht te verzekeren tussen de drie machten. Volgens hem probeert het STF "om zich de wetgevende macht toe te eigenen en om haar constitutionele grenzen te overschrijden."

Domingos Sávio: "Er komt bijna alle dagen een beslissing van het STF die ingaat tegen wat de grondwet voorschrijft. Het politiek activisme van het hof maakt een komaf met de Braziliaanse democratie", hierbij voorbeelden aanhalend als de stemming die de Marco Temporal thesis verwierp, waardoor de reservaten van het inheemse volk kunnen uitgebreid worden, naast de discriminalisatie van abortus in de eerste 12 weken van de zwangerschap, en het bezit van drugs voor eigen gebruik.

"Brazilië heeft al een wet die zegt in welke omstandigheden een abortus toegelaten is, maar het STF wil vernieuwen, wil verder gaan, wil zelf de wetten bepalen. Ze willen ook wetten stellen omtrent het bezit van drugs, maar er bestaat al een wet die zegt dat dit een misdaad is. Het recht op eigendom wordt ook aan stukken gescheurd door het STF", hiermee verwijzend naar het Marco Temporal criterium.

Het voorstel tot wijziging van de grondwet moet eerst in twee rondes besproken worden in Kamer of Senaat. Voor een goedkeuring is 3/5 nodig van de volksvertegenwoordigers (308) of senatoren (49). Het is vooralsnog onmogelijk om een stemming van de plenaire Kamer of Senaat te voorspellen.

CNN Brasil

Foto's: Vinicius Loures/Câmara dos Deputados - Valter Campanato/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-nationale-pacificatie-kan-nog-even-duren