Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Het is maar hoe je het uitlegt

door Redactie



In het wekelijkse praatje "Conversa com o presidente" met journalist Marcos Uchôa antwoordde president Lula op de kritiek die hij kreeg over de onderhandelingen met de centrumpartijen, ook gekend als het blok "Centrão", en de akkoorden die hij met hen afsloot, vooral vorige week om de stemming omtrent de fiscale hervorming erdoor te krijgen.

"In Brazilië wordt onderhandelen op een pejoratieve manier beoordeeld. Een journalist, eender voor welk medium hij werkt: tv, radio, krant of weekblad, omschrijft het beleid altijd als 'voor wat hoort wat'. Onderhandelen is gewoon onderhandelen. Ik heb geleerd om te onderhandelen, een lijst op te stellen van 100 punten, die lijst in te dienen bij de industrie federatie en nadien een tweede ontmoeting te regelen. Zij wezen de helft af van wat wij wilden, maar we bleven aandringen. Van de volledige lijst van 100 punten, bleef soms 60% over, soms 75%, soms 50%. Dat is onderhandelen", aldus Lula, verwijzend naar zijn verleden als afgevaardigde van de vakbond van de metaalarbeiders in de ABC Paulista.

Vervolgens bedankte hij de ministers Fernando Haddad (Financiën) en Alexandre Padilha (Institutionele Relaties), alsmede de leiders van de regering in het Congres, Jaques Wagner (Senaat) en José Guimarães (kamer) voor hun "geduld" bij de onderhandelingen m.b.t. de fiscale hervorming.

"Het lukte door vol te houden, een gave die de ministers en parlementariërs in kwestie bezitten. Je moet geduld hebben, praten met wie je leuk vindt, maar ook met wie je niet leuk vindt, luisteren naar positieve antwoorden, maar ook naar negatieve. Dat is onderhandelen. Het gaat hier niet om de politieke van 'toma lá da cá' (voor wat hoort wat) waar iedereen het over heeft".

Het is maar hoe je het uitlegt.

Niet met het Centrão, wel met centrumpartijen

Lula sprak ook over de samenstelling van de basis van de regering in het Parlement, een minderheid, en over de noodzaak om praten met centrumpartijen om projecten in het voordeel van de regering en de maatschappij, erdoor te krijgen:

"Het is belangrijk om eraan te herinneren dat de PT slechts 70 afgevaardigden heeft van een totaal van 513. Als je de ganse linkerzijde optelt, krijg je een honderdtal afgevaardigden. Je hebt er minstens 257 nodig voor een gewone meerderheid. Dit toont aan dat de pers fout is als ze zeggen dat we met het 'Centrão' onderhandelden. Wij onderhandelen niet met het Centrão, dat is geen politieke partij, maar gewoon een verzameling van bepaalde dingen. Wij onderhandelen normaal gesproken met partijen. Het zou leuk zijn als onderhandelen niet nodig is: de regering stelt een MP op (medida provisória) en die wordt meteen door iedereen goedgekeurd. Maar zo werkt het niet".

Volgens de president is het toegenomen optimisme van de Brazilianen over de economie het resultaat van dat onderhandelingsvermogen. Hij vindt dat de voorbije weel succesvol was, na het goedkeuren van belangrijke punten in het Congres, zoals de belastinghervorming en de basistekst van het wetsvoorstel Carf (Conselho Administrativo de Recursos Fiscais - Administratieve Raad van Belastingberoep) dat nu klaar is voor een beslissende stemming.

Ook de directie van de centrale Bank kreeg nog even een vijg rond de oren van Lula:

"Pessimisten zagen de dollar dalen en de economie groeien. Ze zien tekenen van loonsverhogingen en nieuwe banen. De mensen worden optimistischer omdat de inflatie daalt en omdat de intresten binnenkort ook zullen dalen, ondanks de vasthoudende koppigheid van de president van de Centrale Bank".

Revista Forum - Jornal do Brasil

Foto: TV Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/het-is-maar-hoe-je-het-uitlegt