Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula eist vrije en eerlijke verkiezingen in Venezuela

door Redactie



In zijn openingstoespraak van het zakelijke forum van de Europese Unie en Latijns-Amerika in Brussel zei president Lula dat de oorlog in Oekraïne een nieuwe wapenwedloop veroorzaakt, waardoor middelen die voor de bestrijding van klimaatverandering zouden kunnen worden gebruikt, worden omgeleid naar de oorlogsindustrie. De president noemde niet de namen van de Verenigde Staten of de Europese landen die een grote bijdrage leveren aan Kiev in het conflict met Rusland.

Eerder, tijdens een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Unie, Ursula von der Leyen, zei Lula dat Brazilië "zijn deel van de verplichtingen over de klimaatkwestie zal nakomen", een kwestie die de afsluiting van een akkoord tussen Mercosur en de EU nog steeds verhindert.

Columnist Ricardo Noblat (Metrópoles) vond het optreden van Lula bij de opening van het forum alvast geslaagd, zei dat de president de juiste toon aanslaat over het klimaat, Venezuela en de oorlog, en wijst erop dat de ontbossing in het Amazonegebied snel afneemt.

"De klimaatcrisis die de planeet treft (o.m. het zuiden van Europa kan er op dit moment over meepraten) lijkt een prioriteit te zijn geworden, en de meest efficiënte manier om middelen aan te trekken. Met minder dan 7 maanden in zijn derde ambtstermijn heeft Lula al iets laten zien, met name de bewezen en robuuste vermindering van de ontbossing in het Amazonegebied met 34%".

Dit klinkt als muziek in de oren van de Europese staatsleiders en andere continenten, aldus Noblat, die worstelen om de doelstellingen te halen die eerder werden vastgelegd in internationale overeenkomsten om het milieu te beschermen. De ontbossing in het Amazonegebied zal in juli nog verder dalen, gebaseerd op de indicaties in het bezit van de overheid.



Lula ontmoet Koning Filip in Brussel

In zijn eerdere verklaringen over de oorlog in Oekraïne, bood Lula zichzelf aan om te onderhandelen over een akkoord tussen Kiev en Moskou, en stelde hij voor dat beide regeringen de wapens neerleggen om samen te overleggen. Dat zou echter betekenen dat de huidige posities van het Russische leger behouden blijven, waardoor Rusland - dat een flink deel van Oekraïne bezet - bevoordeeld wordt.

De Amerikaanse en Europese regeringen hielden er niet van dat Lula beweerde dat ook zij schuld hebben aan de oorlog. Paus Franciscus hield er misschien wel van omdat hij er zo over denkt, maar de spirituele kracht van de kerk volstaat niet om dit in rekening te brengen. In Brussel liet Lula de oorlog deze keer op de tweede plaats.

Op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron ontmoette hij vertegenwoordigers van de Venezolaanse regering en de oppositie om de crisis in het land van dictator Nicolás Maduro aan te pakken. Deze keer was er geen sprake van een "relatieve democratie". Lula herhaalde dat enkel de Venezolanen een uitweg voor hun problemen kunnen vinden.

Maar hij ging wel verder en eiste de realisatie van presidentiële verkiezingen in 2024, erkend door de regering én de oppositie. En dat zal enkel mogelijk zijn, zo werd begrepen, als beide partijen de verkiezingen op gelijke voet en onder internationaal toezicht kunnen betwisten. Maduro zal dit idee waarschijnlijk niet leuk vinden.

De voorzitter van de Venezolaanse Nationale Raad kondigde al aan dat buitenlandse waarnemers niet welkom zijn om te oordelen of de verkiezingen netjes verlopen. De drie sterkste kandidaten van de oppositie om Maduro op te volgen, werden al gerechtelijk buiten spel gezet, volgens de wens van de regering.

Lula zal altijd kunnen zeggen dat hij zijn best deed voor het land dat 2.199 km lang grenst aan Brazilië. De rest ligt in handen van de Venezolanen zelf. Die zullen waarschijnlijk niet vergeten hoe de Braziliaanse president eerder dit jaar Nicolás Maduro op het rode tapijt ontving, hem verdedigde en zei dat er "verhalen verteld werden over het buurland".

Veja - Metrópoles

Foto's: Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-eist-vrije-en-eerlijke-verkiezingen-in-venezuela