Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Over communisme, fierheid en zelfkritiek

door Redactie



Ondanks de "ergernis" van president Lula over de schending van de mensenrechten in Nicaragua, laat hij geen twijfels over bestaan over zijn ideologie. Dat werd duidelijk door zijn uitspraak "Democratie is relatief", waarmee hij aangeeft dat het begrip anders kan geïnterpreteerd worden naarmate vanuit welke hoek deze vorm van bestuur bekeken wordt. De recente kritiek op dictator Daniel Ortega is het gevolg van de ontmoeting met paus Francisco die zijn beklag deed over de manier waarop katholieken mishandeld worden in dat land. De vraag kan gesteld worden of hij die kritiek ook zou geuit hebben mocht de paus er hem niet op gewezen hebben.

Lula zei gisteren, bij de opening van de 26ste samenkomst van het "Forum van São Paulo" dat hij er fier op is om "communist" genoemd te worden. Voor hem zou het een belediging zijn om de term "nazist, neofascist of terrorist" opgekleefd te krijgen.

"Jullie weten hoe vaak wij worden beschuldigd. Jullie weten hoeveel laster en pejoratieve aanvallen er gelanceerd worden tegen links in Zuid-Amerika. Fascistisch extreemrechts ziet ons niet als democratische organisaties, noch in Brazilië, noch in de rest van de wereld. Ze behandelen ons als terorristen. Ze beschuldigen ons ervan om communisten te zijn, net alsof dat een belediging is", aldus Lula, en:

"Het zou een belediging zijn als iemand ons een nazi, een neofascist of een terrorist zou noemen, maar als communist, als socialist, nooit. Dat beledigt ons niet, integendeel, het maakt ons trots. En we weten dat we dat verdienen".

Lula zei dat het Forum van São Paulo, in het leven geroepen in 1990, de eerste Latijns-Amerikaanse gelegenheid was waarin links zich verenigde, zonder hun meningsverschillen weg te nemen of er een einde aan te maken om politieke ruimtes te betwisten. Volgens de president beleeft Latijns-Amerika, Zuid-Amerika zijn beste moment in 500 jaar geschiedenis, tussen 2002 en 2010 (inclusief zijn eigen 2 ambtstermijnen), met linkse politici aan het roer.

"Er kwamen overwinningen in Argentinië, Chili, Brazilië, Venezuela, Ecuador. Het was zelfs een overwinning van meer progressieve mensen in andere landen die aan onze kant stonden, naast de overwinning van kameraad Hugo Chavéz in Venezuela. We leven in een periode van grote expansie, sociale verovering en politieke participatie in ons continent”, zo zei hij, en: “Ik denk niet dat er een ander historisch moment is geweest waarop de Zuid-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse samenleving zoveel successen boekte en zoveel beleid voor sociale integratie had als in de periode van 2000 tot 2010, 2012, tot 205 toen Dilma werd afgezet".

Zelfkritiek

De president merkte ook op dat een zelfkritiek nodig is, en dat er moet nagedacht worden over de fouten die in de voorbije jaren gepleegd werden: "Ik weet hoeveel wij verloren op dit continent, hoe triest het was dat Argentinië, nog niet zo lang geleden een rechtse president had, hoe triest het vertrek was van Rafael Correa (voormalige president van Ecuador), hoe triest het rechtse regime in Chili, hoe triest de staatsgreep in Bolivia, hoe triest de afzetting van Dilma Rousseff in ons eigen land", en ging verder:

"Wij, in plaats van te klagen, moeten er lessen uit trekken. Waar en hoe maakten we fouten? Waarin faalden we? Waarom overkwam ons dit alles? Wij mogen niet gans ons leven kritiek blijven geven op anderen, we moeten naar ons zelf kijken en ons afvragen wat we verkeerd deden, waarom dat allemaal gebeurde. Waarom werd Dilma afgezet? Was het enkel een fout van extreemrechts of maakten wij fouten als politieke partij? Af en toe moeten we nadenken. We moeten mediteren om te voorkomen dat nieuwe fouten de weg naar levenskwaliteit voor onze mensen in de weg staan”, zo besloot hij.

De redenering is correct, behalve dat hij die 10 jaar geleden in de praktijk had moeten brengen, iets wat mogelijk de opkomst van een extreemrechtse en ondermaatse figuur als Bolsonaro had kunnen verhinderen.

CNN Brasil

Foto: Reproductie Wikimedia Commons

Source: https://www.link2brazil.com/post/over-communisme-fierheid-en-zelfkritiek