Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Pers voortaan verantwoordelijk voor uitspraken van geïnterviewde

door Redactie



Bij een voltallige zitting van het hoogste gerechtshof Supremo Tribunal Federal, werd gisteren een thesis goedgekeurd waarin criteria worden vastgelegd voor de pers, waardoor die verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor uitspraken van geïnterviewden die anderen ten onrechte een misdaad toeschrijven.

Een straf zal volgens de rechtbank enkel worden opgelegd in gevallen waarin een "concreet bewijs van valsheid" van de beschuldiging wordt vastgesteld, of als het perskanaal niet de nodige "zorgplicht" naleefde bij het verifiëren van de feiten en naliet om bewijsmateriaal openbaar te maken.

De stemming van de ministers kwam tot stand op basis van een proces waarbij de krant Diário de Pernambuco betrokken was, en zal voortaan als parameter gebruikt worden voor vergelijkbare gevallen. Het gaat over een rechtszaak waarbij de - inmiddels overleden volksvertegenwoordiger Ricardo Zarattini Filho een claim tot schadevergoeding indiende, voor een interview dat in 1995 werd gepubliceerd.

Negen ministers bevestigden de veroordeling van de krant in een proces dat in 2020 begon en afgelopen augustus werd afgesloten, maar het Hof kwam toen niet met een stelling wegens meningsverschillen tussen de rechters. Minister Alexandre de Moraes deed een voorstel dat nu door zijn collega's werd aanvaard. Dat voorstel zegt dat de persvrijheid beschermd wordt en dat voorafgaandelijke censuur verboden is, maar dat de daaropvolgende aansprakelijkheid van de pers toestaat voor "bewezen beledigende, lasterlijke of leugenachtige informatie" die gepubliceerd wordt. Dergelijke inhoud kan verplicht verwijderd worden.

Persentiteiten zoals Abraji (Braziliaanse Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek) uitten reeds hun bezorgdheid over het besluit van het STF in een nota waarin staat dat interviews een "fundamenteel element zijn voor het uitoefenen van journalistiek" en dat historische gevallen, zoals de uitspraken van Pedro Collor (impeachment Fernando Collor) of Roberto Jefferson (Mensalão schandaal), een grote impact hadden op de koers van het land.

UOL

Foto- Gustavo Moreno/SCO/STF

Source: https://www.link2brazil.com/post/pers-voortaan-verantwoordelijk-voor-uitspraken-van-ge%C3%AFnterviewde