Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Poetin hoeft zich geen zorgen te maken

door Redactie



De Russische president Vladimir Poetin zal niet aangehouden worden als hij volgend jaar naar Brazilië komt, om deel te nemen aan de volgende koepel van de G20, zo zei president Lula in een interview bij een televisiezender in New Delhi. Lula bevestigde ook dat Poetin zal uitgenodigd worden om naar Brazilië te reizen omdat hij hem dit jaar nog gaat ontmoeten, in functie van de volgende samenkomst van de Bric-landen die - naar verwachting - volgend jaar in Rusland zal plaatsvinden.

"Nog voor de G20 in Brazilië komen de Brics bij elkaar in Rusland, en daar ga ik naartoe. Iedereen zal deelnemen aan deze samenkomst en ik hoop dat ze ook allemaal de G20 in Brazilië zullen bijwonen. Ik ben van mening dat het geen probleem kan zijn voor Poetin om naar Brazilië te komen". aldus de Braziliaanse president.

Ondanks zijn verklaringen, is het een feit dat Brazilië in 2002 toetrad tot het Statuut van Rome en aldus een onderdeel werd van het Internationale Strafhof in Den Haag. Die entiteit vaardigde een arrestatiebevel uit tegen Poetin. Indien Lula geen aanhoudingsbevel zou uitvaardigen tegen Poetin als hij naar Brazilië komt, dan zou hij een internationaal akkoord verbreken dat ook door dit land werd ondertekend.

Lula argumenteerde "Iedereen komt naar Brazilië en zal er in een vredevolle omgeving terechtkomen. Ze zullen vaststellen dat wij van muziek houden, van carnaval, van voetbal, maar ook van vrede. Ik denk dus dat Poetin zonder zorgen naar hier kan komen. Ik kan bevestigen dat hij hier niet aangehouden wordt, zolang ik president ben."

Zolang hij president is, toonde hij niet dezelfde vergevensgezinde houding tegenover zijn politieke tegenstanders. Na de aanhouding van diverse kleinere vissen wordt de cirkel rond zijn ex-rivaal alsmaar nauwer aangetrokken en zitten zijn geallieerden op de sociale media hijgend te wachten op de aanhouding van Jair Bolsonaro. Dat die nakend is kan ondermeer afgeleid worden door het gedrag van de ex-first lady die deze week huilend op een podium verklaarde dat het echtpaar vervolgd wordt, dit terwijl ze een week voordien nog spottend uithaalde naar de heisa rondom de juwelen en het nieuwe merk "Mijoias" (Juwelen Michelle) aankondigde. Deze keer klonk het zo: "Ze gaan ons aanvallen. De Heer voorspelde ons dat het niet gemakkelijk zal worden. De Heer zei dat we zullen vervolgd worden, wij en iedereen die Christus als de Heer en Redder beschouwt. Wij worden vervolgd en onrechtvaardig behandeld".

Queima de arquivo

Columnist Ricardo Noblat schreef gisteren dat Mauro Cid, het hulpje van ex-president Bolsonaro, in levensgevaar is. Eigenlijk verwees hij naar een mogelijke "queima de arquivo", zonder het begrip uit te spreken (de letterlijke vertaling van "Queima de arquivo" is een verbranding van bestanden of archieven. Het begrip wordt in Brazilië gebruikt om de dood te omschrijven van een persoon die teveel dingen weet die iemand in gevaar kunnen brengen). Noblat benadrukte dat Cid veilig was in zijn cel, maar dat is inmiddels niet meer het geval, hij mocht terug naar huis. "Indien hij vrijkomt vooraleer alles op te biechten, dan is zijn leven in gevaar", aldus een niet nader genoemde minister. De luitenant-kolonel beschikt over informatie waarvan Bolsonaro zou wensen dat Cid die informatie meeneemt naar zijn graf.



Nauwe medewerkers van de ex-president ontkennen dat. Advocaat Fábio Wajngarten, die Bolsonaro vertegenwoordigd, benadrukt: "Er is absoluut niets wat luitenant-kolonel Cid kan verklappen met betrekking tot de president".

Een gerechtelijk akkoord maakt deel uit van de strafwet en bepaalt dat iemand die vrijwillig meewerkt met het onderzoek - zoals Cid deed - "alle illegale feiten waartoe hij bijdroeg, en die een directe relatie hebben met de feiten die onderzocht worden, moet opbiechten". Naast die biecht zal hij ook moeten bewijzen wat hij beweert.

Cezar Bitencourt, de advocaat van Mauro Cid, schreef in 2018 in een artikel, gepubliceerd op de website Conjur, dat "een klokkenluider niet beter is dan eender welk ander lid van een criminele organisatie, integendeel, hij heeft enkel een slecht karakter en verraadt zijn metgezellen". Toch werkte de advocaat mee aan het akkoord, zegt dat dit een juridisch recht is en dat het idioot zou zijn om het niet te gebruiken in het voordeel van zijn cliënt.

Ondanks de opgelegde beperkingen (Cid moet thuisblijven, mag geen contacten hebben buiten zijn eigen familie, draagt een enkelband en moest zijn paspoort inleveren) zal de luitenant-kolonel waarschijnlijk niet zo best slapen. Poetin wel, na de verklaring van Lula.

CNN Brasil - Metrópoles

Foto's: Ricardo Stuckert/PR - Lula Marques/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/poetin-hoeft-zich-geen-zorgen-te-maken