Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil STF herneemt oordeel over drugsbezit voor eigen gebruik

door Redactie



Het hoogste gerechtshof (STF) van het land herneemt vandaag het proces dat moet oordelen over de decriminalisering van het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik. De analyse over dit thema werd opgestart in 2015, maar werd in dat zelfde jaar onderbroken door een verzoek (pedido de visto) van minister Teori Zavascki om de zaak nader te bestuderen.

De minister kwam om het leven door een vliegtuigongeluk in 2017 en werd vervangen door Alexandre de Moraes die het thema vrijgaf voor stemming in 2018. Tot nog toe brachten drie ministers hun stem uit. De rapporteur van de zaak, Gilmar Mendes, verdedigt dat het drugsbezit voor eigen gebruik verwijderd wordt uit de strafwetgeving. Twee collega's, Luís Roberto Barroso en Edson Fachin vinden dat de vrijstelling enkel mag gelden voor marihuana.

De kwestie verzeilde in het STF na een beroep van het Openbaar Ministerie van São Paulo, na de veroordeling van een man tot twee maanden taakstraf omdat hij werd betrapt met drie gram marihuana, in zijn cel in Diadema. Voor het Ministerie gaat de huidige wetgeving in tegen de principes van intimiteit en het persoonlijke leven. Het argument is dat het artikel 28 van de Drugswet, dat straffen voorziet voor bezitters van dergelijke middelen voor eigen gebruik, ongrondwettelijk is. Naast de schending van het recht op zelfbeschikking, zou het om een misdrijf gaan met slechts één "slachtoffer", met name de de persoon die drugs bij zich draagt.

Vorige zaterdag was er een manifestatie op de welbekende Avenida Paulista, in het centrum van São Paulo, om druk uit te oefenen op de ministers van het STF. Een woordvoerder van de manifestanten verklaarde "dat de stemming geen oplossing brengt voor de structurele problemen - veroorzaakt door de oorlog tegen drugs in de samenleving, zoals massale opsluitingen, politiegeweld, stigmatisering, problemen bij de zoektocht naar hulp, de gewelddadige handel en corruptie", maar dat het nog steeds belangrijk is om "lawaai te maken".

Indien het Supremo Tribunal Federal beslist dat het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik niet langer een misdaad is in Brazilië, "zal dat een kleine vooruitgang betekenen in een context van verlamming van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke machten, die nu te maken hebben met geweld, racisme en genocide op de arme en zwarte bevolking, veroorzaakt door het verbod en door de oorlog tegen drugs".

Brasil de Fato

Foto: Nelson Jr./SCO/STF

Source: https://www.link2brazil.com/post/stf-herneemt-oordeel-over-drugsbezit-voor-eigen-gebruik