Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Tereza Cristina gelanceerd als kandidaat president

door Redactie



De centrumrechtse partij PP (Progressistas) werd in 1995 opgericht door een alliantie van groepen die verbonden waren aan de Aliança Renovadora Nacional, de partij van de regering in de periode van de militaire dictatuur. Bekende leden van de partij zijn Kamervoorzitter Arthur Lira en voormalige stafchef van president Bolsonaro Ciro Nogueira, momenteel partijvoorzitter. Het gaat om een partij van het zogenaamde "Centrão", een groep met een doorslaggevend aantal zetels in het Parlement waardoor president Lula verplicht is om met hen samen te werken indien hij wenst dat de plannen van de regering goedgekeurd worden. Op die manier slaagde de partij erin om het ministerie van Sport in handen te krijgen.

Een ander bekend lid van de PP is Tereza Cristina (foto), voorheen minister van Landbouw onder de regering Bolsonaro. Deze week werd zij aangeduid als kandidaat president van de partij, voor de verkiezingen van 2026, dit tijdens een vergadering van de Nationale Raad van de PP, in Brasília. De deelnemers werden opgeroepen om een soort kaart van intenties te ondertekenen, "Agenda Central" gedoopt, waarin de voornemens van de PP voor de komende jaren opgesomd worden. Partijleiders benadrukten de "onafhankelijkheid" van de partij ten opzichte van de regering Lula. Iedereen was het er over eens dat de PP - zowat de harde kern van het Centrão - een eigen kandidatuur moest hebben voor het Palácio do Planalto, over drie jaar.

Volksvertegenwoordigers van de PP worden deze week ook ontvangen door de minister van Institutionele Relaties, Alexandre Padilha, maar toch zijn er nog flink wat afgevaardigden in het Parlement die hun relatie met de regering omschrijven als een "verantwoorde oppositie". Nadat de partij toetrad tot de regering Lula, werd hun "onafhankelijkheid" nog eens bevestigd. Arthur Lira onderhandelde met Lula om het voorzitterschap van de overheidsbank Caixa Económica Federal over te nemen van Rita Serrano.

Tereza Cristina Corrêa da Costa Dias is, naast voormalige minister van Landbouw in de regering van Jair Bolsonaro, de politieke coördinator van het Parlementair Front van Landbouw (FPA - Frente Parlamentar da Agropecuária) in de Senaat, en vertegenwoordigt de landbouwindustrie in het Congres. Vorig jaar werd zij vernoemd als mogelijke kandidaat vicepresident van Bolsonaro, maar die gaf er de voorkeur aan om die kandidatuur toe te wijzen aan generaal Braga Netto die respectievelijk zijn stafchef en minister van Landsverdediging was.

Tereza is landbouwingenieur en senator voor de deelstaat Mato Grosso do Sul. Voorheen was zij federaal volksvertegenwoordigster, verkozen voor de PSB. Daarna migreerde ze naar DEM, later omgevormd tot União Brasil. Vandaar kwam zij bij de PP terecht, nam deel aan de verkiezingen van vorig jaar en werd verkozen.

In de voorbije dagen werden er pogingen ondernomen tot de oprichting van het Campos Instituut, een denktank die de exponenten van het conservatieve gedachtengoed moet samenbrengen die de extreemrechtse Bolsonaro niet steunen, maar wel deel willen nemen aan het nationale debat. Tereza Cristina wordt de voorzitster van het Instituut. In het begin van deze maand werd ze flink toegejuicht en geprezen als kandidaat tijdens een evenement van de Commerciële Associatie in São Paulo.

Estadão

Foto: Isac Nóbrega/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/tereza-cristina-gelanceerd-als-kandidaat-president