Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Terugkeer van de verplichte vakbondsbijdrage

door Redactie



Het lag in de verwachtingen: het ministerie van Arbeid bestudeert een voorstel voor de herinvoering van de verplichte vakbondsbijdrage. Volgens de tekst - die zal ingediend worden bij het Parlement als een wetsvoorstel - zou de bijdrage ingehouden worden op het loon van de werknemers, bepaald op 1% van hun jaarlijks inkomen (tot driemaal zoveel als voorheen). De vergoeding zou ingevoerd worden na een afzonderlijke goedkeuring per categorie, m.a.w. de wijziging zou moeten gestemd worden in vergaderingen, onder de voorwaarden van eventuele overeenkomsten, of collectieve overeenkomsten.

Volgens de tekst zou het tarief gekoppeld worden aan loonaanpassingsafspraken tussen werkgevers en werknemers, bemiddeld door de vakbonden. Het idee bestaat erin dat de bijdrage een verplicht onderdeel zal vormen van de jaarlijkse onderhandelingen over salarisverhogingen en toelages.

De verplichte vakbondsbijdrage werd afgeschaft in 2017, naar aanleiding van de hervorming van de arbeidswetgeving, ingevoerd tijdens de regering Michel Temer. De bijdrage bedroeg toen het inkomen van 1 werkdag/jaar. Door de afschaffing werd de bijdrage slechts een optie.

De discussies over de herinvoering maakten deel uit van de debatten bij de overgangsregering. President Lula toonde zich toen bereid om enkele punten van de hervorming van de arbeidswetgeving te herzien.

Leiders van de oppositie in de Senaat beschouwen de herinvoering als een "achteruitgang". Rogério Marinho, leider van de PL, verklaarde dat Lula en Luiz Marinho (minister van Arbeid), "een slaaf willen maken van de arbeider": "Dit is een onaanvaardbare achteruitgang, het initiatief van een regering zonder ideeën voor het land, enkel denkend aan een eigen ideologisch project, voor hen en voor hun geallieerden", en:

"Wij strijden voor de modernisering van de arbeid en vrijheid van de arbeiders, het is onaanvaardbaar dat men nu weer opnieuw aan de lonen van de arbeiders wil zitten. De bedriegers van de vakbonden die hun gemakkelijke bron van inkomsten verloren door de hervorming van de arbeidswetgeving, proberen weer te profiteren van het zweet van de arbeiders".

Volgens officiële cijfers van de regering werken in Brazilië 43,4 miljoen mensen op de formele markten, met een "carteira assinada", t.t.z dat zij in dienst zijn van een bedrijf met een CLT regime (Consolodação das Leis do Trabalho), werknemers die belastingen betalen en voldoen aan alle regels van de arbeidswetgeving. Stel dat al die mensen slechts een minimumloon (momenteel R$ 1.320) zouden verdienen, dan zou dat een jaarlijks inkomen vormen van meer dan R$ 57 miljard. In dat geval zou de verplichte bijdrage van 1% meer dan R$ 572 miljoen opbrengen voor de vakbonden. Uiteraard verdient een flink deel van die werknemers meer tot veel meer dan een minimumloon waardoor die 1% een nooit eerder gezien fortuin wordt voor de vakbonden. Die zullen Lula eeuwig dankbaar blijven.

CNN Brasil - O Globo

Illustratie: YouTube

Source: https://www.link2brazil.com/post/terugkeer-van-de-verplichte-vakbondsbijdrage