Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Felix, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Toga dictatuur

door Redactie



De regering maakt zich zorgen over de oplopende spanning tussen de wetgevende en gerechtelijke machten en vreest voor negatieve gevolgen bij stemmingen die zij belangrijk acht, zoals de fiscale hervorming. De dreiging van het parlementair landbouwfront om de confrontatie met het hooggerechtshof STF aan te gaan en stemmingen in het Congres te belemmeren tot het zogenaamde Marco Temporal goedgekeurd wordt in de Senaat, wordt gesteund door evangelische afgevaardigden en de basis in het Parlement die voorstander is van bewapening (om de bolsonaristen eens op een andere manier te omschrijven).

Ter herinnering: het criterium "Marca Temporal" zegt dat de inheemse bevolking enkel aanspraak kan maken over het land dat reeds door hen bezet werd vóór de datum van inwerkingtreding van de grondwet van 1988, opgemaakt na het einde van de militaire dictatuur.

De beweging in het Parlement rekent op de steun van een meerderheid van de centrumpartijen (Centrão) en kan aldus meer dan de helft van het Congres tegenover het STF stellen, nadat het edelachtbare hof het "Marco Temporal" criterium ongrondwettelijk verklaarde, tot grote vreugde van de inheemse volkeren. Het politiek gekibbel gaat overigens niet alleen om deze kwestie maar ook over de houding van de togadragers in kwesties als het verwijderen van abortus uit de strafwet en de toelating van marihuana voor persoonlijk gebruik.

Beide groepen, de evangelische afgevaardigden en de wapenvoorstanders komen volgende week samen in Brasília om een gezamenlijke strategie te bepalen. Het idee bestaat erin om de Senaat onder druk te zetten om het Marco Temporal criterium wel goed te keuren en op die manier een ultimatum stellend voor het hooggerechtshof. Silas Câmara, de leider van de evangelische groep zei dat het Congres niet met gekruiste armen mag blijven toekijken tegenover de dominerende rol van het STF: "Het hooggerechtshof negeert de wetgevende macht en probeert een toga-dictatuur in te voeren, en dat kunnen wij niet aanvaarden", verwijzend naar de stem van STF-voorzitster Rosa Weber (foto boven) in het voordeel van de decriminalisering van abortus in de eerste 12 weken van de zwangerschap.

Volksvertegenwoordiger Pedro Lupion (PP), de leider van de wapenvoorstanders verklaarde dat alle mogelijke instrumenten zullen gebruikt worden om stemmingen in Kamer en Senaat te saboteren, met als objectief de garantie op het recht op eigendom (de invoering van het Marco Temporal criterium).



STF-ministers André Mendonça en Kassio Nunes Marques, beiden aangeduid voor het hof door ex-president Bolsonaro. Het is wel duidelijk dat beiden dikwijls ingaan tegen stemmingen in het belang van de nieuwe regering.

De STF onderbrak op de 25e ook het proces dat zal beslissen of het bezit van marihuana voor persoonlijk gebruik een misdaad is en criteria vaststelt om drugsdealers van drugsgebruikers te onderscheiden. Minister André Mendonça, die zijn zetel aan Bolsonaro te danken heeft, vroeg om de zaak nader te bestuderen waardoor het proces meer tijd gaat kosten.

De leiders van beide groepen vinden dat Kamer en Senaat moeten "ingrijpen om het gerechtelijke activisme in te dijken". Pedro Lupion: "Het STF overtrad alle limieten en slorpt de functies van het Congres voor zichzelf op. We gaan door ondanks alle mogelijke gevolgen om deze strijd te winnen."

Het is niet zo eenvoudig om het juiste aantal van dit gezamenlijk front te bepalen omdat velen ook deel uitmaken van een ander front. Er zijn 347 wapenvoorstanders in het Parlement, en 236 evangelische parlementairen. Of die zich allemaal zullen scharen tegen de beslissingen van de togadragers valt nog af te wachten.

Estadão

Foto's: Nelson Jr - Carlos Moura - Fellipe Sampaio/SCO/STF

Source: https://www.link2brazil.com/post/toga-dictatuur