Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Voormalige directeur wegenpolitie gearresteerd

door Redactie



De Federale Politie (PF) lanceerde vandaag de operatie "Constituição Cidadã", om mogelijke acties van ambtenaren te onderzoeken om in te grijpen in het verkiezingsproces van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 2022. De voormalige directeur-generaal van de federale wegenpolitie (Polícia Rodoviária Federal), Silvinei Vasques, werd gearresteerd.

Volgens het PF-onderzoek stelden leden van de wegenpolitie blokkades op, op wegen in de regio Noordoost-Brazilië om het verkeer van kiezers op 30 oktober 2022 te bemoeilijken. Na de eerste kiesronde werd het immers duidelijk dat daar vooral op Lula gestemd werd.

"De onderzochte misdaden zouden sinds begin oktober van dat jaar zijn gepland, en op de dag van de tweede kiesronde werden er zichtbaar patrouilles uitgevoerd in het noordoosten van het land", verklaarde de PF in een verklaring.

Er werden tien huiszoekingen en één arrestatiebevel uitgevoerd in Santa Catarina, Rio Grande do Sul, het Federale District en Rio Grande do Norte. De bevelen werden uitgevaardigd door het Hooggerechtshof (STF). De operatie wordt ook gesteund door de Algemene Inspectie van de PRF, die het verhoor van 47 federale snelwegagenten beval.

"De onderzochte feiten vormen, in theorie, de misdaden van verduistering en politieke geweld, voorzien in het Braziliaanse Wetboek van Strafrecht, en de misdaden van het belemmeren of belemmeren van de uitoefening van het kiesrecht en het verbergen, onthouden, in beslag nemen of weigeren op de dag van de verkiezing de toelevering, normaal voor iedereen, van hulpmiddelen, voedsel en vervoermiddelen, of het verlenen van exclusiviteit aan een bepaalde partij of kandidaat, van het Braziliaanse Kieswetboek", zegt de verklaring.

De PF meldde ook dat de naam van de operatie - Burgergrondwet - een verwijzing is naar de Braziliaanse grondwet, die in 1988 werd afgekondigd. Daarin zijn de rechten van de burgers uitgedrukt, waaronder het recht om te stemmen, "de grootste vertegenwoordiging van de democratie".

In juni, in getuigenis voor de Gemengde Parlementaire Onderzoekscommissie van 8 januari in het Congres (foto boven), ontkende Vasques enig plan om kiezers van de toenmalige kandidaat Luiz Inácio Lula da Silva in het Noordoost-Brazilië te beletten om te stemmen in de tweede ronde van de verkiezingen vorig jaar.

Naast het onderzoek van het STF zijn er drie administratieve disciplinaire procedures geopend binnen de PRF om de gedragingen van de voormalige directeur-generaal te onderzoeken. De procedures zijn doorverwezen naar de Algemene Controledienst van de Unie (CGU), een orgaan met de bevoegdheid om de gedragingen van Silvinei Vasques te onderzoeken.

Agência Brasil

Foto: Lula Marques/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/voormalige-directeur-wegenpolitie-gearresteerd