Blog

Moedige moeder

by Redactie

Moedige-Moeder

Een Datafolha peiling van vorige maand toonde aan dat 13% van de Brazilianen het geweld als het voornaamste probleem beschouwt van het land, gelijklopend met werkloosheid. De snelle en accurate reactie op een overval, van een moeder/politieagente aan de poort van een school in de wijk Suzano (groot São Paulo) vorige zaterdag, kon dan ook op de goedkeuring van velen rekenen, inclusief die van gouverneur Márcio França (PSB) die haar gisteren in de bloemetjes zette.

Het incident zou in de lage landen erg veel opschudding veroorzaken, maar in Brazilië is men al een en ander gewoon, inclusief het wegduiken onder het eigen voertuig voor rondvliegende kogels op een van de belangrijkste doorgangswegen van Rio de Janeiro (Linha Amarela) zoals gisteren nog eens getoond op de televisie.

Katia da Silva Sastre (42), moeder van twee kinderen, was aan de poort van de school, samen met de oudste van 7 jaar, om deel te nemen aan een feestje t.g.v. moederdag, samen met andere kinderen en moeders. Zij reageerde bliksemsnel op een overval en vuurde enkele schoten af op de marginaal, hem rakend in de benen en in de borst (zie video hieronder). De bandiet overleefde het niet.

Gouverneur França werd vandaag bekritizeerd in een artikel in de krant Folha de São Paulo door veiligheidsspecialisten. Zij vinden dat de actie van de moedige moeder verkeerde boodschappen kan uitsturen naar de politie en de bevolking. Deze laatste wordt regelmatig afgeraden om te reageren op een overval. De politie op haar beurt, zou kunnen gestimuleerd worden door de gouverneur die de actie openlijk goedkeurt, dit terwijl zij regelmatig kritiek krijgen omwille het grote aantal doden door politiekogels.

Foto: Gilberto Marques - Divulgação

Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws