Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma, Holambra

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

ONDER VUUR

by Progresso

DROMEN WORDEN VERMOORD, DE TOEKOMST GAAT IN VLAMMEN OP

Het Amazonegebied is frontlijn in de strijd tegen de klimaatverandering. “Climate control centre for the world”, noemt de Canadese rockzanger Bruce Cockburn het regenwoud in zijn song If A Tree Falls:

“If a tree falls in the forest does anybody hear?
Anybody hear the forest fall?”

In grote delen van het Amazonegebied dreigt vernietiging van bestaande levenssystemen. Tropisch regenwoud wordt gekapt en gaat in vlammen op. Kleine boeren worden bedreigd en van hun land verdreven. Inheemse volken worden vergiftigd en vermoord. Door grootgrondbezitters. Door mijnbouwbedrijven. Door grondzwendelaars. Door de landbouwindustrie. En, niet op de laatste plaats, door de politiek. Kan de afbraak nog worden gestopt? En wat zijn de gevolgen van vernietiging van de Amazone, voor de bevolking, en voor het klimaat, daar en hier? Het zijn belangrijke vragen.

Soja
Naast de bouw van grote aantallen dammen in de Braziliaanse Amazone (kijk: Belo Monte: After the Flood) vormt de landbouwindustrie en dan met name de productie van soja een bedreiging voor het ecologische evenwicht in het gebied.

De plannen voor een soja transport corridor, met havens, snelwegen en spoorlijnen in en dwars door het kwetsbare Amazonegebied, zijn in een vergevorderd stadium. Een enorm areaal wordt letterlijk met vernietiging bedreigd. Lees het artikel Getting there: The rush to turn the Amazon into a soy transport corridor van milieusite Mongabay.

​Corridor
Bij de aanleg van de soja transport corridor in het Braziliaanse Amazonegebied zijn Nederlandse bedrijven betrokken, én de Nederlandse overheid.

Amazone transportroutes en hun capaciteiten voor de landbouwindustrie. De zwarte cijfers geven van elke rivierhaven de bestaande jaarlijkse overslagcapaciteit van graan in tonnen aan. De rode cijfers zijn de per haven voorspelde jaarcapaciteiten in 2026, als de geplande infrastructuurinvesteringen en uitbreidingen zijn voltooid. Bron: Presentatie door Cargill en SETRAN-PA 26 februari 2016 (via Mongabay)

Amazone onder vuur
Het onderzoeksproject ‘Amazone onder vuur’ wil het belang van de Amazone als klimaatcontrolecentrum voor de wereld verduidelijken, met aandacht voor de rol die de (internationale) landbouwindustrie daarin speelt. Ook de mogelijke dubbelhartige houding van overheden daar en hier ten aanzien van het Klimaatakkoord van Parijs komt aan bod.

Vond je het artikel interessant, boeiend, de moeite waard om te lezen? Zo ja, mogen wij je dan om een kleine gunst vragen?

Banzeiro is de rockende golfslag van een boot of kano op de Amazone. Banzeiro is een website die aandacht vraagt voor de Amazone als belangrijk klimaatcontrolecentrum van de wereld. Banzeiro is voor jou als lezer gratis.

In tegenstelling tot veel anderen heeft Banzeiro geen betaalmuur . Wij willen onze informatie zo open mogelijk en voor iedereen beschikbaar houden. De onafhankelijke, onderzoeksjournalistiek van Banzeiro kost echter veel tijd, geld en hard werken om te produceren. Maar we doen het omdat we geloven dat ons perspectief belangrijk is – en omdat het misschien ook jouw perspectief is.

Banzeiro is redactioneel onafhankelijk. Onze berichtgeving is vrij van commerciële vooroordelen en wordt niet beïnvloed door de belangen van derden. Niemand stuurt onze mening. Dit is belangrijk omdat het ons in staat stelt een stem te geven aan de stemlozen, in ons geval de bewoners van de Amazone. Feiten zijn voor ons heilig. Naarmate de toegang tot informatie is toegenomen, is het vermogen om de waarheid te onderscheiden steeds moeilijker geworden. Banzeiro blijft haar lezers van het echte verhaal voorzien, in een tijd waarin feitelijke, eerlijke berichtgeving belangrijker is dan ooit.

Met iDEAL kun je via de beveiligde omgeving van je eigen bank de golfslag van Banzeiro ondersteunen. Dank je.

Dit artikel is overgenomen met toestemming van C. Cornell Evers. De oorspronkelijke publicatie, inclusief de toegang tot het prachtige e-book Amazone onder vuur kun je vinden op de website van Banzeiro.