Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

PSDB in vrije val?

door Redactie

Aecio-Interview

Na alle heisa omtrent allerlei misdrijven door links Brazilië, meer bepaald door leden van de arbeiderspartij (waarvan sommigen al geruime tijd hun straf uitzitten), is het (‘eindelijk’ zullen velen verzuchten) de beurt aan de klassieke tegenstrever, de “Partido da Social Democracia Brasileira”, beter gekend onder hun bijnaam ‘tucanos’. Tot nog toe ontsnapten deze ‘kleurrijke spechtvogels’ aan veroordelingen en opsluitingen, maar daar zou nu wel eens een einde kunnen aan komen. Anderzijds zitten (of zaten) al heelwat rechts georienteerde politici en zakenlui in de cel. Denk maar aan figuren als Eduardo Cunha, Geddel Vieira Lima, Marcelo Odebrecht e.a.; maar dat neemt niet weg dat de laatste jaren de indruk gewekt werd dat voornamelijk de arbeiderspartij vervolgd werd: de afzetting van Dilma Rousseff, de opsluiting van -ex-president Lula, de haatcampagnes bij de sociale media.

Corruptie is een oud zeer in Brazilië, een treurige praktijk die heus niet uitgevonden werd door de PT. Rechts Brazilië, grootgrondbezitters, de bourgoisie van het land: allemaal kijken ze al eeuwen neer op hun minder gefortuneerde landgenoten, en het streven naar een rechtvaardigere verdeling van de rijkdom door mensen als Lula is, en blijft, een nobele zaak. Het Lava Jato onderzoek kan noch mag een onderscheid maken. Het is hoog tijd voor een grote schoonmaak, een wens, zelfs een eis van de Braziliaanse kiezers die al lang het noorden kwijt zijn omtrent hun politieke leiders. Die leiders, ongeacht hun ideologie, bleven maar doorgaan. Net zoals Joaquim Barbosa verklaarde: “Ons land heeft het patrimonialisme in zijn genen, en dat kan enkel maar leiden tot een gigantische corruptie”. En zo geschiedde. Al vele jaren, tot op vandaag.

Senator Aécio Neves (PSDB) zag zijn status deze week in sneltempo wijzigen naar die van een aangeklaagde witteboordcrimineel. Hij passeerde even in de senaat, kort nadat hij aangeklaagd werd door het hoogste gerechtshof STF. Bleek aangeschoten, met meer grijze haren dan ooit voorheen, probeerde hij zich te verdedigen tegen de aanklacht van passieve corruptie en obstructie van het gerecht (foto boven). Echt overtuigend kwam hij niet over. Ook niet aanwezig: de gebruikelijke papegaaien die er wel bij waren ten tijde van de afzetting van Dilma Rousseff. Hij was destijds een van de voorstanders van een impeachment.

De opname van een gesprek met zakenman Joesley Batista waarin hij vroeg om een bedrag van 2 miljoen, kan de definitieve ondergang betekenen van de senator. Een en ander haalt ook zijn partij onderuit, met ernstige gevolgen voor presidentskandidaat en partijgenoot Geraldo Alckmin. Ook deze laatste kan op elk moment aangeklaagd worden voor diverse feiten van corruptie. Arthur Vigilio (PSDB – burgemeester Manaus) startte alvast een beweging op binnen de partij om Alckmin te vervangen door senator Tasso Jereissati (Ceará) als presidentskandidaat. Meer over de details van de eerdere aanklacht tegen Aécio Neves leest u hier.

Het bleef niet bij die ene affaire. Eergisteren kwamen er nieuwe getuigenissen die hem andermaal in opspraak brengen, deze keer van het bedrijf Grupo J & F (investeringsbedrijf van de familie Batista) en Andrade Gutierrez (een aannemersbedrijf), in het kader van afgesloten gerechterlijke akkoorden. Aécio, nu al het doel van een penale actie en onderwerp van 8 onderzoeken bij het STF, werd er nu van beschuldigd om druk uit te oefenen bij ex-minister van justitie Osmar Serraglio om een nieuwe delegado (chef) van de federale politie aan te duiden van zijn voorkeur. Joesley Batista op zijn beurt, zegt in een nieuwe getuigenis dat hij 110 miljoen betaalde aan de senator voor zijn presidentiële campagne in 2014, in ruil voor zijn steun aan de acties van de groep J & F. Het nieuws werd gepubliceerd in de krant O Globo, later bevestigd door de krant Estado de São Paulo. De zakenman diende een plan in waarin de ‘donaties’ opgelijst stonden, naast diverse facturen en ontvangstbewijzen waarmee de betalingen aan de senator bewezen werden. Volgens Joesley werd die 110 miljoen verdeeld tussen de PSDB (64 miljoen), de PTB (20 miljoen) en Solidariedade (15 miljoen). Verder ging er 11 miljoen naar de campagnes van politici die Aécio ondersteunden in zijn kandidatuur als president. In een andere getuigenis zei Joesley Batista dat hij tussen 2015 en 2017 een soort “maandloon” uitkeerde aan de senator t.b.v. R$ 50.000. Volgens het relaas van de zakenman ging het geld, op verzoek van Neves, naar een radiostation (Rádio Arco Íris) waarvan hij een vennoot is.

Andrade Gutierrez getuigde via een van zijn vennoten dat het bedrijf een overeenkomst afsloot t.w.v. 35 miljoen, met een bedrijf van Alexandre Accioly, de operator die zorgde voor de financies van Aécio Neves. Accioly is een persoonlijke vriend van de senator. Ook Marcelo Odebrecht, nu in huisarrest, verklaarde eerder dat hij een akkoord afsloot met de senator voor de betaling van 50 miljoen reais, zij het dan dat Odebrecht 30 miljoen betaalde, en Andrade Gutierrez 20 miljoen. Zoals bekend werkten de grote bedrijven samen in een kartel om onderling afspraken te maken omtrent de verdeling van opdrachten door de overheid, en voor het betalen van smeergelden aan politici die zorgden voor de opdrachten.

Wat nu Aécio?

Partijgenoten raadden hem (Neves) al eerder aan om zich terug te trekken. Dat deed hij niet, integendeel, hij wilde, als partijleider, het roer niet uit zijn handen geven. Hij slaagde er eerder in om zijn ontzetting als senator te laten omkeren door zijn collega’s, maar dat blijkt nu boter aan de galg.

In zijn eigen deelstaat, Minas Gerais, doet hij pogingen om zijn imago op te krikken, dit met het oog op een herverkiezing, desnoods als volksvertegenwoordiger i.p.v. senator. Maar Aécio durft niet de straat op, in tegenstelling met Lula die hierdoor de harten stal van velen (ook al werden hij en zijn ploeg bekogeld met tomaten en eieren).

De PSDB, de partij van de voormalige president Fernando Henrique Cardoso, zit in zak en as. Een vervolging van spilfiguren als Aécio Neves en mogelijk ook Geraldo Alckmin, zou de klassieke verhoudingen tussen rechts en links weer wat evenwichtiger kunnen maken, ook al betekent dat een vrije val voor de PSDB.

Foto: Fotos Públicas - Jefferson Rudy - Agência Senado
Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws