Euro naar RS 4.00

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

Leuk hoe zo'n op zich willekeurige naam die opeens opduikt weer allerlei diep weggezakte herinneringen terughaalt.
Felix schreef: za mar 30, 2024 16:05 Maar, het is al eens eerder gezegd, ook toen bleef de economie tot verbazing van vele buitenlanders functioneren, tenminste dat stond in een interview in het weekblad Veja (páginas amarelas).
Ik kan mij alleen maar diepe ellende, echte honger en armoede herinneren uit die tijd. Natuurlijk blijft een economie functioneren.
Felix schreef: za mar 30, 2024 16:05 Dat plan is al lange jaren lang geen maagd meer maar toch heeft het er voor gezorgd dat we tot op heden geen hyperinflatie meer hebben. (Ik vraag me af waarom het plano real nooit in het buitenland - bv. Argentinië - geïmiteerd werd.)
Er was destijds sprake van een zichzelf versterkende loon-prijsspiraal die ook nog eens gevoed werd door een overheid die steeds meer geld ging lenen (de befaamde geldprinter) zonder enige fiscale balans.

Die loon-prijsspiraal lag gewoon verankert in de wet en binnen- en buitenlandse speculanten speelden daar gretig op in.

De oplossing van Milei is niet zo heel veel anders. Allereerst zorgt hij er rigoreus voor dat de overheidsfinanciën weer kloppen. Ten tweede is hij druk bezig om de hoeveelheid geld in omloop te beperken, zeg maar het omgekeerde van een geldprinter. Ten derde zijn veel regelingen met een automatische inflatiecorrectie per decreet afgeschaft, de belangrijkste was denk ik de liberslisering van de huizenmarkt.

Wat hij boven de markt laat hangen is de koppeling van de peso aan de dollar, zeg maar datgene wat er gebeurde toen de real één op één aan de real vast zat. Als de Argentijnse inflatiecijfers van de afgelopen vier maanden dezelfde trend volgen zal dat waarschijnlijk ook niet meer nodig zijn.

Naast het socialistische Argentinië zijn er daarna maar twee andere landen geweest die te kampen hebben gehad met hyperinflatie. Dat waren Zimbabwe met de Afrikaans socialistische dictator Mugabe en Venezuela met de marxistische socialistische dictator Maduro.

Wellicht is het beter om het socialisme te bestrijden.
Felix
Berichten: 4789
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Felix »

Naast het socialistische Argentinië zijn er daarna maar twee andere landen geweest die te kampen hebben gehad met hyperinflatie. Dat waren Zimbabwe met de Afrikaans socialistische dictator Mugabe en Venezuela met de marxistische socialistische dictator Maduro.

Sarney is nooit socialist geweest, hij kwam voort uit de rechtse dictatuurpartij Arena. Tijdens de rechtse militaire dictatuur bedroeg de inflatie al zo'n 40% per jaar.

En we hadden ook nog de hyperinflatie in het Duitsland van de jaren twintig.

Lang niet alle socialistische landen lijden aan hyperinflatie.

Uit het plan Collor kan voor Milei de lering worden getrokken dat je je practisch geen uitzonderingen kunt veroorloven.
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

Felix schreef: za mar 30, 2024 17:46 Sarney is nooit socialist geweest, hij kwam voort uit de rechtse dictatuurpartij Arena. Tijdens de rechtse militaire dictatuur bedroeg de inflatie al zo'n 40% per jaar.
Ja, ook rechts, rechts-conservatieve, extreem rechtse en religieuze ideologieën hebben de neiging om individuele vrijheden op een zeer laag plan te zetten. De uitkomst is net zoals bij het marxisme hetzelfde.

Blijkbaar zijn vrijheid van het individu en goede eigendomsrechten belangrijk voor welvaart en welzijn van een economie.
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

De piketpaaltjes die de nieuwe regering de afgelopen maanden telkenmale precies op de verkeerde plekken heeft geslagen missen hun uitwerking niet.

De Banco Central heeft moeten ingrijpen op de valutamarkt omdat de dollar naar de RS 5,06 steeg. De veiling lijkt echter mislukt en er moet nog meer geld ingestoken worden.

Nog een paar van dit soort mislukte acties zoals we die ook bij Dilma2 hebben gezien en de ellende is niet te overzien.

Die € van RS 4,00 kunnen we helemaal vergeten. Lula mag in zijn handjes knijpen als het de centrale bank tegen enorme kosten lukt om de dollar rond de RS5,00 te houden. Vergeet verdere renteverlagingen dit jaar.

https://cbn.globo.com/economia/noticia/ ... lula.ghtml
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

En hoppakee, RS22 miljard welke in drie maanden door buitenlandse investeerders van de Braziliaanse Ibovespa zijn weg getrokken.

Dat zijn voor een kleine beurs als de Braziliaanse echt enorme bedragen.

https://revistaoeste.com/economia/inves ... -b3-marco/
Gebruikersavatar
quasimodo
Berichten: 5120
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door quasimodo »

Je kan de beurs prima zien t.o.v van hoe een land het economisch doet net zoals de wisselkoers van de locale munt. Maar je zal ook rekening moeten houden met schommelingen en rekening moeten houden met sectoren die heel zwaar wegen.


Kijk je naar Bolsonaro zijn regeerperiode. Ongeveer 20% waarde erbij in reaal die beduidend meer in waarde is gezakt. En met grote pieken doordat zijn beleid met name in crisis zeer ondiplomatiek is en de problemen eerder verergert als beter maakt. Er zit zelfs een dip in over 3 maanden van meer als 40% waarde vermindering. Dus als je dit in dollars zou uitdrukken is de waarde van de beurs gewoon minder geworden.

Kijk je naar de regeerperiode van Lula. In het eerste jaar 20% erbij. De munt sterker en alles met wat minder stijle pieken. De laatste 3 maanden zie je dat de beurs langzaam begint te zakken 5% minder en de munt wordt langzaam weer iets zwakker vooral tegenover de dollar. Bij de Euro bijvoorbeeld blijft het gelijk. Al met al heeft de beurs nog een mooie winst ook in dollars.

Kijk je bijvoorbeeld in Nederland daar maakt de beurs het ene na het andere record door. Als je dan de koers van de Euro erbij haalt zie je dat dit al wat getemperd wordt. En kijk je dieper zie je dat deze groei bijna alleen gerealiseerd wordt door een paar bedrijven vooral in de AI hype. En als je die weghaalt de rest er gemiddeld op achteruit gaat.

Wereldwijd zie je dat het beursgeld vooral geïnvesteerd wordt in Amerika en dan nog in een paar bedrijven. En in bedrijven in andere landen die belangen hebben in die sector. En je ziet dat de bitcoin enorm in waarde is gestegen. En degene die niet als lemmingen deze kant in willen rennen bouwen enige zekerheid in door een groter gedeelte van hun geld te investeren in grondstoffen.

En in Brazilië zal op de beurs ook vast een vertekend beeld zijn door bedrijven die het heel goed doen en sectoren die het minder doen. Ik heb daar niet zoveel verstand van. En ze zullen best last hebben dat er veel geld verdwijnt naar bedrijven en andere momenteel populaire producten zoals de bitcoin. Maar zoals altijd komen de beleggers vanzelf weer terug bij de bedrijven die echt winst maken. Om dan weer ergens op een trein te springen waar gedacht wordt snel geld te kunnen verdienen.

En je kan wel elke keer de onheilsprofeet uithangen en bij elk slecht nieuws de president verketteren. En bij elk goed nieuws dit en niet te brengen. En als andere mensen het brengen dit een voortvloeisel te noemen van eerder beleid of gelukkige marktomstandigheden. Dit is het namelijk vaak de president heeft lang niet zoveel invloed als jij hem toebedeeld. Zijn voornaamste bijdrage bestaat er vaak uit om het land rustig te houden en zijn beleid consequent. Zodat de bedrijven hun eigen beleid kunnen maken. En er voor te zorgen dat de overheids financiën op orde zijn. En dat laatste is in Brazilië nog een hele klus aangezien dat onder de vorige president en de munt veel in waarde is gezakt. En de rente behoorlijk hoog is. En als gevolg de salarissen uitkeringen en andere uitgaven gestegen zijn.

Je zou je veel beter kunnen concentreren op de voor jouw populaire piketpaaltjes. Die dan en zelden genoemd worden en als je ze wel noemt waar ze dan wel moeten staan en wat dan de gevolgen zijn. En Lula heeft er al diverse verzet.

Hij heeft geluk gehad dat de staten weer wat belasting inkomsten kunnen krijgen door deze weer in te voeren op de brandstof. En de staat door belasting te gaan heffen op export van olie. Tevens probeert hij goedkope producten te krijgen uit Rusland maar ook heeft hij al heel wat gesprekken gevoerd en acties ondernomen om deze producten te krijgen uit Buurlanden zoals Venezuela, Guyana en recent Argentinië. En voor de toekomst probeert hij meer raffinage in eigen land te krijgen. En te zorgen dat hij als de olie een minder prominente behoefte wordt ook klaar is door Petrobras te dwingen om te investeren in groene projecten.

Voor mobiliteit blijft hij investeren op productie in het binnenland en die investeerders bouwen echt niet alleen brandstof auto's maar ook electrische. En er zijn inmiddels al diverse fabrikanten begonnen met de beloofde investeringen.

Ook laat hij de winkels en maakindustrie niet vallen in Brazilië en heft hij importheffingen zodat ze niet tenonder gaan aan de oneerlijke concurrentie uit met name China. En jij roept dan wel dat maar ongeveer 1% wat via Alibaba wordt ingevoerd in Brazilië gemaakt wordt. Dat lijkt me sterk in Brazilië is bijvoorbeeld een grote kleding industrie die als je dit niet doet bijna helemaal zal verdwijnen.

En zo zijn er wel meer maatregelen te beargumenteren. Maar om nu altijd alleen maar te roepen Rechts of nog beter libertijns de laatste tijd is goed en links is de duivel. Zonder argumenten en waarom maatregelen slecht zijn is meer een godsdienst dan dat het daadwerkelijk iets toevoegt. En bovendien een utopie dat zoiets bestaat en uitgevoerd wordt. Lula neemt ook maatregelen die als rechts betiteld kunnen worden en Bolsonaro net zo goed die als links betiteld worden. Het is vaak maar net wat de situatie vraagt. En of je een meerderheid kan vinden in het parlement.
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

En alleen in de eerste drie dagen van April zijn er nog eens RS 1,2 miljard van de Braziliaanse beurs afgehaald.

https://www.moneytimes.com.br/gringos-r ... orico/amp/
Gebruikersavatar
quasimodo
Berichten: 5120
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door quasimodo »

Dat heet beursschommelingen de 4e en 5e dag is het er weer dik en dwars weer ingestroomd. En dan praten we nog over minder als 1%. En de 5e dag is nog niet eens voorbij en alweer dalende dus misschien stroomt het er nog wel weer uit ook. Als we dat nieuws gaan noemen zou ik een appart draadje nemen. RTLZ heeft voor de Nederlandse beurs hier de gehele dag uitzending over. En wordt meestal ook nog redelijk bekeken.
Progresso
Berichten: 7496
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door Progresso »

IMG_20240415_151021.jpg
Dat gaat niet goed. Tenminste niet voor Brazilië. De pensionaris kunnen lekker profiteren. Benzine van €1,00. Wat kost dat in Nederland? Een paar dubbeltjes meer dacht ik.
Gebruikersavatar
quasimodo
Berichten: 5120
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Euro naar RS 4.00

Bericht door quasimodo »

Nog niet het dubbele. Dus degene met een Nederlands pensioen kunnen genieten. Als ik zie dat een minimum salaris in Nederland en dat van Brazilië niet zoveel verschillen in getallen met als enige verschil dat ze hier dat getal in Euro's geven en daar in Reaal. En ik altijd hoor dat de Nederlandse pensioenen goed zijn vergeleken met de rest van de wereld. Dan zou alles minimaal ruim 5x zo goedkoop moeten zijn dan in Nederland wil je ook van een Braziliaans pensioen vollop profiteren.
Plaats reactie