Live: Lula in het gevang of niet

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Post Reply
User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2457
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Live: Lula in het gevang of niet

Post by Progresso » Wed Apr 04, 2018 19:36

Rechtstreeks vanuit Brasilia, de rechtszaak waarin beslist wordt of Lula de gevangenis in gaat of niet.

https://g1.globo.com/politica/ao-vivo/s ... lula.ghtml
User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2457
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Progresso » Thu Apr 05, 2018 02:02

Het staat nu 5-1. Er komen nu vier rechters die voor stemmen.User avatar
JoopLiefaard
Articles: 0
Posts: 25
Joined: Wed Mar 21, 2018 16:30
Location: Ribeirão Preto - SP
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by JoopLiefaard » Thu Apr 05, 2018 03:16

Progresso wrote:
Thu Apr 05, 2018 02:02
Het staat nu 5-1. Er komen nu vier rechters die voor stemmen.
Dan zou het uiteindelijk 5 tegen 5 zijn en geeft de stem van Carmen Lucia de doorslag. Volgens mij gaat zij tegen stemmen.User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2457
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Progresso » Thu Apr 05, 2018 03:31

Ik luister toch liever naar de college's van Geert-Jan Knoops en Paul Cliteur dan naar deze 11 rechters. Typisch Braziliaans, lange pleidooien, vaak geen draad aan vast te knopen. Die gasten zouden eens Quintilianus moeten lezen.borsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Thu Apr 05, 2018 03:38

Bij een stand van 5 - 3 is het opvallend dat 2 personen die voor de HC kiezen zijn aangesteld door Lula en nummero 3 door zijn voorganger.
Je zou je af kunnen vragen of er niet een systeem zou moeten komen dat bij een rechstzaak van de STF minstros die hun functie te danken hebben aan een verdachte geen stemrecht hebben en worden vervangen door een tijdelijke kandidaatFelix
Articles: 0
Posts: 1775
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Felix » Thu Apr 05, 2018 04:57

https://www.hpdetijd.nl/nieuws/linkse-l ... eeld-land/
HP de Tijd "wist" al in de Nederlandse avond van 4 april te vermelden dat
Het hooggerechtshof van het land bepaalde dat Lula zijn laatste beroepsmogelijkheid niet in vrijheid mag afwachten.

Linkse Lula blijft populair in verdeeld land
4 april 2018 23:30
BRASILIA (ANP) – De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, lijkt volgens peilingen de meeste kans te maken in oktober weer tot president van Brazilië te worden gekozen. Maar woensdag kreeg dat vooruitzicht een flinke knauw. Het hooggerechtshof van het land bepaalde dat Lula zijn laatste beroepsmogelijkheid niet in vrijheid mag afwachten.

Hij werd in januari al in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens corruptie, maar hij kan daartegen nog een keer beroep aantekenen.

Pinda’s

Lula werd in 2002 gekozen tot de eerste linkse leider van Brazilië sinds begin jaren zestig. Hij maakte in de politiek geen bliksemcarrière en deed meerdere vergeefse pogingen president te worden. Hij werd in 1945 geboren als kind van straatarme ouders die niet konden lezen en schrijven. Hij begon zijn loopbaan met het poetsen van schoenen en verkopen van pinda’s. Lula leerde pas op zijn tiende schrijven en pas vijftien jaar later begon hij via een vakbond de Braziliaanse politiek te verkennen.

Als metaalarbeider en vakbondsman begon zijn ster te stralen in het midden van de jaren zeventig. Hij duwde de metaalarbeidersbond in de richting van meer activisme en liet stakingen houden. In 1980 stichtte hij samen met een bonte verzameling radicale en extreemlinkse activisten de Partido dos Trabalhadores (PT – Arbeiderspartij), de eerste uitgesproken linkse en socialistische partij in het land.

De PT leek echter te extreemlinks om zaken mee te doen. Maar Lula vond de weg naar een sociaaldemocratisch ‘centrumlinks’ dat de partij in staat stelde coalities te smeden en verkiezingen te winnen. Lula was van 2003 tot 2010 president tijdens economisch bloeiende tijden.

Spelen en WK

Hij stopte tientallen miljarden in hulp aan arme gezinnen, liet het minimumloon fors verhogen en haalde de Olympische Spelen en het WK-voetbal naar Brazilië. Al vroeg in zijn presidentschap werd de PT getroffen door corruptieschandalen. Maar die werden Lula zelf niet aangerekend en ze lijken hem nog steeds niet aangerekend te worden.

Zijn blijvende populariteit is mede te danken aan de trouw van naar schatting meer dan dertig miljoen Brazilianen die zich herinneren hoe zijn sociale programma Bolsa Família (Familiebeurs) hen uit de grootste problemen haalde. Na zijn herverkiezing in 2006 mocht Lula in 2010 van de wet niet nog een keer president worden. Hij schoof bondgenote Dilma Rousseff (PT) naar voren.

Corruptieschandaalborsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Thu Apr 05, 2018 12:53

6 - 5 een nipte overwinning voor de Braziliaanse democartie voor vele te laat op de avond om nog feest te vieren maar dat komt nog wel als hij werkelijk vast zit. Er zou eens goed moeten worden nagedacht over hoe de STF in de toekomst wordt samengesteld het is toch te gek voor woorden dat ministros moeten beslissingen moeten nemen over een persoon waaraan ze hun baan hebben te maken of een vertegenwoordiger van een partij waar ze hun baan aan hebben te danken. Een aantal reserve ministros aanstellen en dan afhankelijk van de verdachte de groep van 11 vormen.Felix
Articles: 0
Posts: 1775
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Felix » Thu Apr 05, 2018 14:35

De wetgeving zal niet makkelijk veranderen omdat ze altijd door en voor politici gemaakt wordt.
Het STF is een veilige haven voor politici, processen blijven er jaren liggen, soms tientallen jaren en het hof doet altijd zijn uiterste best om de zaken te laten verjaren.
Het STF is een van de Braziliaanse instituties die niet functioneren (welke functioneren er eigenlijk wel?).
Vandaar ook dat een deel van de bevolking roept om een staatsgreep door de strijdkrachten.
Assistindo TF Justiça.jpgUser avatar
Redactie
Articles: 1256
Posts: 1635
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Redactie » Thu Apr 05, 2018 16:21

Hier nog even de samenvatting van 10 uur rechtszaak in vijf minuten:

https://veja.abril.com.br/tveja/em-paut ... o-minutos/

Vertaald met Google:

Habeas corpus de Lula: de belangrijkste momenten van de stemming in 5 minuten
Tien sessie-uren samengevat in vijf minuten. De uitkomst van de rechter maakt de weg vrij voor de arrestatie van de voormalige president

Luiz Inácio Lula da Silva (PT) liet zijn verzoek ompreventieve habeas corpus ontkennen, na een plenaire stemming in het federale hooggerechtshof . Met de afwijzing van het verzoek wordt Lula geconfronteerd met de mogelijkheid dat de rechter Sergio Moro beveelt de onmiddellijke uitvoering van het vonnis vast te stellen, twaalf jaar en een maand gevangenisstraf .

Hij moet niet automatisch worden gearresteerd, want hij heeft nog tot dinsdag de tijd om een ​​nieuw soort beroep in te dienen bij het federaal gerechtshof van de 4e regio (TRF4), de zogenaamde 'embargo's van de embargo's'.

Na de afwijzing van het verzoek, de STF minister ook beoordeeld het bevel verweer dat het effect van de gevangenis tot het proces van de twee declaratoir acties van grondwettigheid voorkomen, stemmen over hetzelfde onderwerp. Het bevel werd ook ontkend.

De rapporteur van de zaak, Minister Edson Fachin, en ministers Alexandre de Moraes, Luis Roberto Barroso, Luiz Fux en Rosa Weber, en ook de president van de Hoge Raad, Carmen Lucia. Zij stemden tegen het habeas corpus. Ten gunste van de verdediging van de voormalige president waren de ministers Gilmar Mendes Dias Toffoli en Ricardo Lewandowski, Celso de Mello en Marcus Aurelius. De wedstrijd werd afgewerkt in 6-5.René
Articles: 0
Posts: 870
Joined: Thu Mar 06, 2008 03:19
Location: Fortaleza, Brazilie
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by René » Fri Apr 06, 2018 08:23

Helaas lees ik dit topic nu pas.
De uitslag was van te voren bekend, afhankelijk waar over gestemd zou worden.

Indien zoals besloten tijdens de voorlaatste bijeenkomst van STF, gestemd zou worden over het respecteren van de grondwet (geen gevangenis na veroordeling in hoger beroep), had de stemming de grondwet met 6-5 gerespecteerd.... en die uitkomst zou ook voor Lula gelden... Maar Carmen Lucia wist dat als ze de stemming zou wijzigen naar wel of geen HC voor Lula, rechter Rosa Weber tegen zou stemmen... Rosa weber die in de originele stemming voor het respecteren van de rondwet zou stemmen...

Heel sluw van CL..... was dat wat er besproken werd tussen haar en verdachte Temer bij haar thuis???

Ieder die justitie en rechtspaar in BR nog serieus neemt.....borsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Fri Apr 06, 2018 14:03

Ik had gezien de twijfelachtige samenstelling van het hof waar de meerderheid van de rechters hun functie hebben te danken aan een PT president anders verwacht, zeker na de teleurstellende 1e ronde. Zeker de rechters die door Lula zijn aangesteld hadden tijdelijk vervangen moeten worden een stemming "voor wat hoort wat" lijkt dan al snel gemaakt bij de onafhankelijkheid kan je grote vraagtekens zetten. Daar waar een arme sloeber vaak PT stemmer om in leven te kunnen blijven voor het stellen van een zak rijst al snel achter slot en grendel verdwijnt kan de rijke crimineel lachend met de ene na de ander proces gang onbeperkt de tijd rekken om zo zijn strafzaak te ontlopen en zo lijkt corruptie toch weer te lonen. De vraag is, zal Lula zich volgens de regels van de wet melding om alleen plaats te nemen in een soort luxe hotelkamer van 15m2 met eigen badkamer waar hij geen zorgen hoeft te maken dat hij zijn zeepje laat vallen. Terwijl andere met meerdere personen op een paar vierkanten meter moet zitten.
Na twee uitspraken van het STF gaat men nu een HC poging doen bij de STJ, nog niet gekeken hoe daar de samenstelling isborsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Sat Apr 07, 2018 03:07

Niet geheel overwachts Lula heeft zich niet gemeld in Curitiba, niet respecteren van een gerechtelijk bevel, benieuwd of hij hiervoor een aanvullende straf krijgt. STJ heeft een HC verzoek afgewezen en ondanks dat de STF al een uitspraak heeft gedaan wordt er weer een nieuwe poging bij dit twijfelachtige onafhankelijke rechtbank gedaan. De marxistische organisatie Movimento dos Trabalhadores Sem Terra (MST) een club die nauw verbonden is aan de PT heeft een aanslag op het apartementen complex van ministra Cármen Lúcia gepleegd. Deze organisatie was vandaag ook verantwoordelijk voor diverse wegblokades.borsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Sat Apr 07, 2018 23:26

En ook vandaag speelt Lula het spelletje weer mooi, doen alsof je je over wilt geven en zorgen dat het lijkt dat je aanhang je er niet door laat.
Mooi uitgekiend wetende dat de PF na 18:00 uur geen aanhoudingen meer mag doen. In zijn tijd als president heeft hij gewerkt aan het maken van wetten, nu laat hij zien dat hij maling aan de wet en het rechtssysteem heeft, waar hoop het op, ingrijpen met geweld zodat hij een soort martelaar is?
User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2457
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Progresso » Sun Apr 08, 2018 00:32

Nu maar hopen dat die niet per ongeluk dood gaat aan een hartinfarct of zo, want dan hebben we de poppen echt aan het dansen. Ik hoop dat ze hem netjes en zorgvuldig behandelen.

Wellicht een goed idee om dat met alle andere gevangenen ook te doen, want die komen meestal slechter dan beter uit de gevangenis.User avatar
Progresso
Articles: 34
Posts: 2457
Joined: Wed Mar 07, 2012 01:56
Location: Fortim
Contact:

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by Progresso » Sun Apr 08, 2018 00:58

Imageborsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Sun Apr 08, 2018 05:23

Het hele gebeuren live op tv opvallend de feestende menigten langs de route. Nu de grootste vast zit kan de jacht worden geopend op de rest.
Of Lula echt de 12 jaar en 1 maand vast zit ik betwijfel het. Of de overige nog zwadere coruptie schandalen hem ten lasten zullen vallen ik weet het niet heb niet veel vertrouwen in het rechtssysteem hiet, metname de samenstelling en de wijze van samenstelling van het STF is alles behalve onhafhankelijk. Hoe kan in godsnaam een rechter over een zaak beslissen van iemand die hem die baan heeft bezorgt.borsjea
Articles: 0
Posts: 972
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Live: Lula in het gevang of niet

Post by borsjea » Sun Apr 08, 2018 14:43

8 april 2018, Brazilië wordt langzaam wakker Lula krijgt zijn eerste "cafe da manha" geserveerd in zijn cel van 15m2 ongetwijfeld geen water met brood. Het gebouw van de metaalvakbond zal hopelijk de komende tijd niet meer live te zien zijn. Voor de komende maanden genoeg berichtgeving over Lula gezien hoop niet dat de camera´s nu voor de komende tijd staan opgesteld in Curitiba. Hopelijk krijgen de vele volgende kandidaten minder aandacht.
Zal lula de 12 jaar en 1 maand daadwerkelijk uit zitten, komen daar nog vele jaren bij met de volgende zaken die nog lopen of loopt hij over enige dagen, weken of maanden met een grijns op zijn gezicht de poort weer uit. De naam Lula zal ons de komende jaren nog wel bezig houden. Er ligt genoeg materiaal voor een vervolg op de film "lula filho do brasil", genoeg stof voor meerdere afleveringen van "O mechanismo".
Benieuwd of het nu eindelijk ook bij de aanhang van Lula doordringt dat er toch echt wat aan de hand is Lula heeft voor vele metname de minderen in Brazilië veel betekend, dat hij nog meer voor zich zelf en zijn familie heeft betekend is een zwarte bladzijde in de Braziliaanse geschiedenis en er zullen nog vele andere zwarte bladzijdes bij komen. De speciale etage op de gevangenis zou nog wel wat extra lagen nodig hebben om iedereen te bergen, wellicht is er zelfs een heel nieuw complex nodig.Post Reply