Geen déjà vu voor Braziliaanse economie.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5060
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Geen déjà vu voor Braziliaanse economie.

Bericht door quasimodo » wo apr 22, 2015 23:46

Geen déjà vu voor Braziliaanse economie
Geplaatst door Redactie CASH | 20 april 2015

De Braziliaanse economie verkeert in onrustig vaarwater, de staatsschuld is ver opgelopen en het land verkeert in een recessie. De economie vertoont veel gelijkenissen met 2002, toen stond Brazilië echter voor nog grotere uitdagingen.

Déjà vu dreigt voor Braziliaanse economieEdwin Gutierrez, hoofd van Emerging Market Sovereign Debt bij Aberdeen, gaat verder in op de stand van de Braziliaanse economie en wat er anders is dan een decennium terug.

De staatsschuld is onder president Dilma Roussef opgelopen tot 63% van het bbp, in 2002 was dat nog 82%. De belangrijkste handels partner, Argentinië, heeft zijn munt zodanig gedevalueerd dat Brazilië nu in handelsproblemen komt, in tegenstelling tot 2002 is er geen commodities supercycle om het land uit de recessie te trekken.

Marktvriendelijke technocraten
In 2002 benoemde toenmalig president Luiz Inácio Lula een reeks marktvriendelijke technocraten die het land uit het moeras moesten trekken. “De huidige president Dilma Rousseff ziet ook de noodzaak om echte professionals uit de financiële wereld te installeren op economische en financiële posities”, aldus Gutierrez.

De huidige staatsschuld is echter niet zo penibel als in 2002 volgens de Aberdeen-analist. De binnnenlandse schuld was gekoppeld aan de dollar. Dat betekende dat een valuta-depreciatie onmiddellijk resulteerde in een verslechtering van de schulddynamiek. Die crisis heeft Brazilië overleeft. Tegenwoordig heeft het land een veel hogere mate van flexibiliteit om valuta-zwakte op te vangen zonder dat het leidt tot verslechtering van soevereine kredietwaardigheid.

De kar trekken
China heeft het afgelopen decennium met economische groei Brazilië ook een handje geholpen, maar uiteindelijk was het Lula die met verstandig governance de kar trok. Lula heeft acht jaar de tijd gehad om hervormingen door te voeren en investeringen ten opzichte van bbp te verhogen tot 21%.

Het Latijns-Amerikaanse land heeft meer hervormingen nodig om verder te komen, dat zal voor president Rousseff te veel gevraagd zijn voor dit termijn, dat zal dus meer een taak zijn voor de volgende regering.

http://www.cashcow.nl/deja-vu-dreigt-vo ... -economie/



Plaats reactie