Recent ontdekteinheemse stam getroffen door Westerse ziekten

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 5085
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Recent ontdekteinheemse stam getroffen door Westerse ziekten

Bericht door quasimodo » wo apr 22, 2015 23:56

DINSDAG 21 APRIL 2015

Recent ontdekte Braziliaanse inheemse stam getroffen door Westerse ziekten
Inheemsen van de Awá overlijden na in contact te zijn gekomen met illegale houthakkers


De ernstig zieke Jakarewyj (Bron foto: Madalena Borges/CIMI-MA/Survival)

Awá-stam meest bedreigde inheemse stam ter wereld


Een inheemse vrouw van de meest bedreigde stam op aarde, vecht voor haar leven nadat ze in contact was gekomen met de buitenwereld in het Amazone regenwoud van noordoost Brazilië. Jakarewyj, een lid van de Awá-stam, heeft griep en een ernstige luchtwegaandoening opgelopen nadat haar stam eind december 2014 werd 'omringd door houthakkers'. Sindsdien is haar gezondheid snel verslechterd en ze is nu uitgehongerd en ernstig ziek. Dat bericht de internationale organisatie Survival International in Londen die zich wereldwijd inzet voor de bescherming van inheemse volkeren.

Volgens anderen binnen de Awá in het dorp waar Jakarewyj en Amakaria - de leider van de groep - leven, zijn Jakarewyj's echtgenoot en andere familieleden al eerder overleden aan de griep in het regenwoud.


(Bron foto: Sarah Shenker/Survival)
'Ze werden omringd door houthakkers. We hoorden veel lawaai van de kettingzagen in de buurt en de tractoren die wegen in het bos maakten om het hout te vervoeren, en er waren veel bomen gemarkeerd om gekapt te worden', aldus liet een Awá weten aan CIMI (Conselho Indigenista Missionario), een Braziliaanse non-gouvernementele organisatie.

Het regenwoud waar de Awá's leven werd binnengevallen door vele houtkappers, veeboeren en kolonisten sinds het Grote Carajás Project - gefinancierd door de Europese Unie en de Wereldbank - in de jaren 1980 werd geïmplementeerd.

Na een twee jaar durende campagne van Survival International verwijderden de Braziliaanse autoriteiten illegale indringers uit een van de Awá-gebieden in januari 2014. Volgens berichten in de media werden recent 173 houtzagerijen gesloten in de buurt van Awá-gebied.
Afgelopen week begon echter de mijnbouwgigant Vale met de uitbreidingswerkzaamheden aan de spoorlijn die direct langs het leefgebied van de Awá loopt. De Awá zijn tegen die uitbreiding, die volgens hun het wild zal verjagen waar zij op jagen, zal zorgen voor meer geluidsoverlast en een verdere invasie van hun land.

Maar, de autoriteiten moeten nog steeds een langetermijn beschermingsplan implementeren om de houthakkers ervan te weerhouden terug te keren en andere Awá-gebieden blijven binnendringen.

Carlos Travassos, hoofd van de afdeling 'geïsoleerde indianen' van de overheidsinstantie FUNAI (Fundación Nacional del Indio), waarschuwde in maart van dit jaar op de Braziliaanse nieuwswebsite g1.globo.com, dat de Awá werden bedreigd met 'genocide' door illegale houtkap op hun land.
De Awá en Survival International hebben een beroep gedaan op de Braziliaanse autoriteiten om een ​​specialistisch gezondheidsteam te sturen om de ziekte van Jakarewyj te behandelen als een zaak van hoogste urgentie.

Geïsoleerd levende inheemse volksstammen zijn de meest kwetsbare samenlevingen op de planeet. Een eerste contact met de buitenwereld resulteert vaak in het uitbreken van verwoestende epidemieën, die kunnen leiden tot de decimering van hele stammen, aldus Survival International.

De directeur van Survival, Stephen Corry, zei op 15 april jongstleden: 'Deze afschuwelijke situatie toont het vitaal belang aan voor de overheid om een ​​goed gezondheidsplan op orde te hebben voor inheemsen die nog niet in contact zijn gekomen met de buitenwereld. Natuurlijk hoeven deze tragedies nooit te gebeuren als de wet zou worden nageleefd en land van geïsoleerd levende stammen zou worden beschermd. Brazilië moet snel handelen om de dood van nog meer onschuldige Awá te stoppen.'



http://www.de-surinaamse-krant.com/2015 ... eemse.html



Plaats reactie