Pagina 1 van 1

Brazilië wil euro gebruiken voor handel met Iran

Geplaatst: do feb 18, 2016 01:32
door quasimodo
Home » BRICS Landen • Valutacrisis » Brazilië wil euro gebruiken voor handel met Iran
Brazilië wil euro gebruiken voor handel met Iran
Frank Knopers 17 februari 2016 BRICS Landen, Valutacrisis Geen reacties
Brazilië wil voortaan euro’s gebruiken in de handel met Iran, zo verklaarde de Braziliaanse minister van Handel Armando Monteiro tegenover Reuters. Door euro’s te gebruiken maakt het Zuid-Amerikaanse land zich iets minder afhankelijk van de dollar. Het is voor het eerst dat een Braziliaanse minister zich uitspreekt voor het gebruik van andere valuta zoals de euro in het handelsverkeer met Iran. Eerder deze maand maakte Iran nog bekend dat ze de olie voortaan in euro’s afrekent.

“Iedereen snelt zich nu naar Iran, want het handelspotentieel is enorm”, zo verklaarde Monteiro. Iran heeft meer dan 80 miljoen inwoners en is dus in potentie een enorme afzetmarkt voor de Braziliaanse export. In ruil voor goederen kan Iran olie en aardgas leveren, grondstoffen die de snel groeiende Braziliaanse economie goed kan gebruiken. Met vloeibaar aardgas uit Iran maakt het Zuid-Amerikaanse land zich tegelijkertijd minder afhankelijk van de Verenigde Staten, dat haar schaliegas wereldwijd wil aanbieden.

Brazilië wil handel met Iran uitbreiden

Brazilië wil haar handel met Iran de komende jaren verdrievoudigen tot $5 miljard. Iran zou onder andere belangstelling hebben voor passagiersvliegtuigen van het Braziliaanse Embraer, na Boeing en Airbus de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Ook is Iran volgens handelsminister Monteiro geïnteresseerd in Braziliaanse auto’s, vrachtwagens en installaties om haar olieraffinaderijen te moderniseren.

“Iran is een zeer interessante markt, omdat er veel onderdrukte vraag is en omdat het een zeer groot land is. Er is dus een enorm potentieel voor regionale vluchten binnen Iran. Onze focus ligt op het uitbreiden van de samenwerking op het gebied van de maakindustrie, het eerste onderwerp dat we zullen bespreken aan de onderhandelingstafel”, zo verklaarde Monteira tegenover Reuters. De Braziliaanse minister bracht vorig jaar met een delegatie van Braziliaanse zakenmensen al een bezoek aan Iran.

Euro als wereldhandelsmunt

Iran werd door economische sancties om haar nucleaire programma een aantal jaar afgesloten van het wereldwijde betalingssysteem. Door de afhankelijkheid van dollars kwam het land toen in een diepe economische crisis terecht. Nu de sancties zijn opgeheven wil Iran minder afhankelijk worden van het dollarsysteem, bijvoorbeeld door olie in euro af te rekenen en handelscontracten met verschillende Europese bedrijven in euro’s vast te leggen.

De toenemende populariteit van de euro als internationale handelsmunt bewijst dat er in grote delen van de wereld veel vertrouwen is in de euro. Zowel de Russische president Poetin als premier Medvedev hebben zich in het verleden al eens positief uitgelaten over de gemeenschappelijke Europese munt. Ook olieproducerende landen als Irak en Iran hebben in het verleden al eens geopperd olie in euro‘s in plaats van dollars af te rekenen.

De rol van Iran is niet te onderschatten. Het land heeft de vierde grootste oliereserves ter wereld en kan tegen een zeer lage kostprijs de wereld van olie en gas voorzien. Ook is het land met 80 miljoen inwoners, vergelijkbaar met Duitsland, potentieel een zeer grote afzetmarkt. Zeker als de olieproductie van Iran met nieuwe investeringen verder opgeschaald kan worden. Dat Iran kiest voor de euro is een overwinning voor de Europese munt en een verlies voor de ‘petrodollar’.

http://geldkiosk.nl/brazilie-wil-euro-g ... -met-iran/