Brazilie Nieuws: Licence to kill

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 853
Posts: 3460
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Licence to kill

Post by Redactie » Sun May 05, 2019 17:45

Brazilie Nieuws: Licence to kill
by Redactie


Image
Brazilië heeft geen doodstraf in zijn strafwetgeving, maar het aantal dodelijke slachtoffers door politiekogels loopt uit de hand. Enkel al in het eerste kwartaal van dit jaar bedraagt de verhoging 18%, in vergelijking met dezelfde periode in 2018. In São Paulo: 8%. In Rio de Janeiro vielen er 439 slachtoffers, het hoogste cijfer in de jongste twintig jaren. Dit allesbehalve benijdenswaardige...

Read moreUser avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 277
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Licence to kill

Post by Baiano » Sun May 05, 2019 19:34

Lijkt me nogal een polemisch onderwerp. Wie in dit land woont heeft vast wel een of ander verhaal in zijn mouw over een of andere kennis die brutaal vermoord werd omdat hij/zij niet snel genoeg zijn smartphone of trouwring overdroeg aan een stuk vuil dat plots voor zijn of haar ogen verscheen met een vuurwapen in de hand. Het is dan mooi praten over mensenrechten zoals sommige groepen in de samenleving dergelijk schorem wil verdedigen. Immers, het verloren leven van een geliefde komt er niet door terug.

Bandieten, vooral minderjarige bandieten, komen na een korte tijd weer vrij en vallen in herhaling omdat de Braziliaanse maatschappij niet in staat is om hen weer op het rechte pad te brengen.

Na al die jaren in Brazilië heb ik ook kennis kunnen maken met mensen, vele mensen zelfs, die ondanks de miserie waarin zij opgroeiden, erin slaagden om hun eigen menselijkheid te behouden, en dat is een tegenargument, hoe je het ook draait of keert.

Mensen worden uiteindelijk het product van keuzes die door hun eigen omgeving veroorzaakt worden: levensomstandigheden, ouders, familie, vrienden, opvoeding (of het gebrek daaraan), eigen keuzes, ook al zijn ze het gevolg van dit alles.

En is dit niet het verschil tussen een mens en een dier?

Een dier in de wildernis gaat op jacht om te overleven, eet zijn prooi op om zijn honger te stillen. Een dier zal geen ander dier doden omdat het een mooie pels heeft die hij wil, het is enkel een kwestie van overleven, de wet van de sterkste.

Niet zo bij het tuig dat anderen vermoordt voor een stomme 'celular' die op de zwarte markt nauwelijks R$ 100 waard is.

Mensenrechten gelden voor iedereen, ook voor slachtoffers. Maar die kunnen dat meestal niet meer opeisen omdat ze na een dag al onder de zoden liggen. Nogal logisch dat de achterblijvers akkoord gaan met het gezegde "een goede bandiet is een dode bandiet". Kan je het hen kwalijk nemen?

De huidige president speelt daar handig op in om zijn visie op te dringen. Hij slaagt daarin omdat de voorbije regeringen er geen zak aan deden om dit probleem op te lossen, ook niet Lula en zijn discipelen.

I.p.v. te zagen zouden ze er beter aan doen om een 'mea culpa' te slaan. Bolsonaro is de vrucht van hun stommiteiten en misbruiken (lees: corruptie). Links Brazilië heeft meer dan tien jaren tijd gehad om de boel om te keren, maar neen, persoonlijke verrijking was even belangrijker. De grootste slachtoffers: net dat deel van de bevolking die zij wilden vertegenwoordigen. En de anderen? Die gaan nu volmondig akkoord met de "licence to kill" van Bolsonaro omdat ze het kotsbeu zijn om een loop van een wapen in hun gezicht te krijgen, enkel maar voor de roof van belachelijke spullen als een 'celular'. Lula blijft tot op vandaag prediken dat hij en zijn bende ervoor zorgden dat iedereen nu met het vliegtuig kan reizen. Hij vergeet er bij te zeggen dat hij en zijn bende er niet eens voor konden zorgen dat 'João Modaal' gewoon over de straat kan lopen met zijn 'celular', met veel moeite aangekocht met 12 deelbetalingen "sem juros" en waarvan hij/zij nog de helft moet voldoen.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 435
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Licence to kill

Post by Martinho » Mon May 06, 2019 19:40

Helemaal waar.

Niet alleen de slachtoffers hebben mensenrechten, ook politieagenten. In Europa komt het zo zelden voor dat een politieagent wordt beschoten dat het met grote koppen in de krant komt. In Brazilie is dat veel vaker het geval.borsjea
Articles: 0
Posts: 676
Joined: Tue Jan 20, 2015 19:25
Location: Praia Grande - SP

Re: Brazilie Nieuws: Licence to kill

Post by borsjea » Mon May 06, 2019 22:42

Wie de Braziliaanse nieuwszenders volgt kent de helikopterbeelden wel van de jonge mannen met oorlogstuig in hun handen, volautomatische wapens waar je geen agent met een thermoskan thee naar toe stuurt meer beter een goed gericht schot. Het benaderen van zo´n figuur is niet alleen gevaarlijk voor de agenten maar ook voor de omgeving. Wat de jonge rovers betreft die staan vaak stijf van de drugs, zijn vaak nog banger dan de mensen die zie overvallen. Ik denk dat de meeste hier wel uit zijn omgeving gevallen kent waar een overvaller om kwam door een politie kogel en waarbij men vrijwel altijd de agent(en) gelijk geven in hun actie.Post Reply