Brazilie Nieuws: Netflix lanceert O Mecanismo deel 2

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 1211
Posts: 1596
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Netflix lanceert O Mecanismo deel 2

Post by Redactie » Sat May 11, 2019 00:11

Brazilie Nieuws: Netflix lanceert O Mecanismo deel 2
by Redactie


Image
Filmmaker José Padilha, bekend van o.m. Ônibus 174 (2002) en Tropa de Elite (2007), stond vorige dinsdag de pers te woord over het tweede deel van de Netflix serie ‘O Mecanismo’, vandaag gelanceerd. Hij sprak er over corruptie, Jair Bolsonaro, Sérgio Moro, Dilma, Lula en vrijheid van meningsuiting. Deel 1 van de serie kreeg vorig jaar flink wat kritiek te verwerken uit de linkse hoek die...

Read moreUser avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 352
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Netflix lanceert O Mecanismo deel 2

Post by Baiano » Sun May 12, 2019 20:27

Heb de acht nieuwe afleveringen in de voorbije dagen bekeken. Deel II van deze Netflix serie wint aan evenwicht. Mogelijk zijn er zelfs PT-aanhangers die de serie leuk zullen vinden (maar heb daar sterke twijfels over). Regisseur Padilha overtreft volgens mij House of Cards, of anders gezegd, de Braziliaanse realiteit wint het van de kuiperijen in het Witte Huis, enkel maar voor zij die denken dat het niet erger kan.

De betrokkenen krijgen allemaal een andere naam toebedeeld in de serie, maar wie ook maar een klein beetje de Braziliaanse politiek van de jongste decennia volgde, en het Lava Jato onderzoek, zal geen moeite hebben met de opgave "Who is who". Janete Ruscov is Dilma Rousseff, ex-president Gino (João Higino) is Lula, Ricardo Bretch is Marcelo Odebrecht, rechter Paulo Rigo is Sérgio Moro en Roberto Ibrahim is 'doleiro' Alberto Yousseff. De rol van deze laatste wordt vertolkt door Enrique Díaz die toegaf (tijdens de persconferentie) dat de focus van deel I vooral op de PT lag, maar dit uitgelegd kan worden door het tijdsverloop en de chronologie van de serie. Dat verandert in deel II waar vooral de nadruk gelegd wordt op de betrokkenheid van alle partijen, met de PSDB, PMDB en de PT op kop. De drie partijen worden in de serie voorgesteld als een groot kaartenhuis (drie kaartenhuizen), opgebouwd door ex-delegado Marco Ruffo (vertolkt door Selton Mello). In de laatste aflevering is te zien hoe hij een van die kaartenhuizen in elkaar laat storten.

De serie werd gedramatiseerd: Ricardo Bretch (Marcelo Odebrecht) komt over als een psychopaat, Guilhome (lid van de taskforce van het Lava Jato onderzoek), goed vertolkt door acteur Osvaldo Mil, komt om het leven bij de arrestatie van 'doleiro' Roberto Ibrahim door Marco Ruffo die hem in Paraguay wist te vinden, en 'delegada' Verena (Caroline Abras) begint een affaire met collega Vander (Jonathan Haagensen). Het verhaal rond die arrestatie wordt wat lang uitgemolken en krijgt meer tijd dan de uiteindelijke afzetting van 'Janete Ruscov', een vuil spelletje gespeeld door kamervoorzitter Penha (Eduardo Cunha). Aécio Neves heet Lúcio Lemes in de serie, en Thames is Michel Temer.

De commentaren in de serie (net zoals in Tropa de Elite) werden ingesproken door Selton Mello die op een bepaald moment zegt: "De PT-optie maakte een komaf met links-Brazilië. Met de verschijning van het fysiologische en oneerlijke rechts dat eveneens een doelwit vormde voor de Lava Jato onderzoekers, vormde er zich een bijzonder gevaarlijke leegte, een leegte die ingevuld kon worden door repressieve krachten van het nabije verleden".

O Mecanismo maakt duidelijk dat corruptie niet exclusief tot deze of gene partij behoort, maar dat deze schandelijke praktijken al vele tientallen jaren deel uitmaken van de Braziliaanse samenleving. Links Brazilië stapte in een rijdende trein, noch meer noch minder.

Misschien komt er nog een derde deel, wie weet. Het ontbreekt zeker niet aan politieke schandalen in dit land.Post Reply