Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Plaats hier nieuwsberichten over Brazilie!
Post Reply
User avatar
Redactie
Articles: 1271
Posts: 1651
Joined: Tue Nov 14, 2017 16:18
Contact:

Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Redactie » Tue Aug 20, 2019 14:01

Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2
by Redactie


Image
Zoals eerder aangekondigd door president Bolsonaro, maakte de BNDES gisteren een lijst bekend van 134 bedrijven die een lening afsloten met deze bank (Banco Nacional de Desenvolvimento Económico e Social) tussen 2009 en 2014 om een straalvliegtuig aan te kopen bij vliegtuigbouwer Embraer. Een van deze bedrijven is Brisair Serviços Técnicos e Aeronáuticos Ltda, van de TV-presentator Luciano...

Read moreUser avatar
Baiano
Articles: 0
Posts: 358
Joined: Tue Mar 20, 2018 22:48

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Baiano » Tue Aug 20, 2019 17:19

Alle respect voor de wens om de werkgelegenheid te stimuleren. 18.500 werknemers is niet niks, maar zinkt weg in het besef dat Brazilië momenteel meer dan 12 miljoen werklozen heeft. Die kwamen er niet plots, zomaar.

De gunstmaatregel, ingevoerd door een PT-regering, bevoordeelde niet alleen één enkel bedrijf en toeleveranciers, maar ook meer dan 100 miljonairs die het zich kunnen veroorloven om een vliegtuigje aan te kopen, dit via een lening met dergelijke lage intresten waar de rest van de 200 miljoen Brazilianen niet eens durft aan te denken. De PT, socialisten voor zover ik weet, bevoordeelde vooral de rijken, en vergaten zichzelf hier niet bij. Ook autoconstructeurs werden bevoordeeld met een pak fiscale gunstmaatregelen. Die fabrikanten hadden het land anders weleens kunnen verlaten. João Modaal, de kleine man had daar niet het minste profijt aan. Wie droomde van een klein populair autootje, type Fiat Uno en soortgelijke, moest nog steeds om en bij R$ 40.000 weten op te hoesten, een bedrag dat haast verdubbelde indien hij/zij dat autootje moest financieren. Voor hem of haar geen rente van 3% zoals de welvarende rest die een lening afsloot met de BNDES om een vliegtuig te kopen, en de files vanuit de hoogte kon bekijken. Lui als Huck verschijnen na de landing op het TV-scherm en verkondigen dan boodschappen van ongelijkheid waar "zij snel iets aan gaan doen middels een bijzonder populair televisie programma waar cadeautjes uitgedeeld worden aan arme sukkelaars die zich in ruil enkele minuten belachelijk moeten maken zodat de rest van de kijkers zich even kan amuseren".

Een regering die zijn burgers vooruit wil helpen, doet dat niet via een belachelijke aalmoes, maar wel door hen te leren hoe zij dingen kunnen bereiken op eigen benen, zonder daarom de echt hulpbehoevenden in de steek te laten. Ik geef Huck dus wel gelijk als hij zegt "Je kan niet praten over meritocratie wanneer de school van de armen niet dezelfde is als die van de rijken. Opvoeding is prioriteit nummer 1, en ook 2 en 3″.

Voor de rest moet hij niet hypocriet zijn.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 510
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Martinho » Wed Aug 21, 2019 18:20

Het probleem is dat de PT helemaal geen socialistische partij is, of in ieder geval niet socialistisch zoals wij Nederlanders dat kennen. Eigenlijk denk ik dat Brazilie een dergelijke ideologie nooit heeft gekend, en in ieder geval nooit begrepen. Het zou in ieder geval niet populistisch moeten zijn zoals de PT dat wel is. Een vooroorlogse arbeiderspartij (de voorloper van de PvdA, de SDAP) droeg in zijn vaandel wat toen heette "den arbeider opstoten in de vaart der volkeren" wat o.m. inhield dat men scholing en opvoeding verzorgde, bijvoorbeeld in de jeugdbeweging. Niet alleen sport en spel hoorde er bij (een gezonde geest in een gezond lichaam...) maar zeker ook het kennis maken met kunst en cultuur (muziek maken, museumbezoek, concertbezoek, muzieklessen en LEZEN natuurlijk). Wat het lezen betreft: een uitvloeisel was de Openbare Bibliotheek waar je voor vrijwel niks de betere boeken kon lenen, en uiteraard GEEN STRIPS.

In Brazilie worden de laagste klassen jaloers gemaakt met programma´s als Faustao, waar je dood geadverteerd wordt met creditcards (die mensen zonder geld niet krijgen), mooie maar veel te dure merkkleding en idem schoeisel die niemand nodig heeft, leuke reisjes die men niet kan betalen, en onzinnige soaps over niets. Leren mensen er iets van, Ja en nee. Niets wezenlijks behalve afgunst op de mensen die het WEL kunnen betalen. En zo wordt de kloof steeds groter, wat een veel te groot deel van de bevolking is nog steeds functioneel analfabeet en leest geen krant of tijdschrift van enig belang.Felix
Articles: 0
Posts: 1792
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Felix » Wed Aug 21, 2019 19:48

wat o.m. inhield dat men scholing en opvoeding verzorgde, bijvoorbeeld in de jeugdbeweging. Niet alleen sport en spel hoorde er bij (een gezonde geest in een gezond lichaam...) maar zeker ook het kennis maken met kunst en cultuur (muziek maken, museumbezoek, concertbezoek, muzieklessen en LEZEN natuurlijk). Wat het lezen betreft: een uitvloeisel was de Openbare Bibliotheek waar je voor vrijwel niks de betere boeken kon lenen, en uiteraard GEEN STRIPS.
Jaren terug kwam er een missie met Thierry Baudet naar Brazilië en bezocht ook scholen. Zij waren nogal positief onder de indruk van het kunst/cultuuronderwijs dat hier op scholen werd gegeven en de integratie van cultuur in het onderwijs. De linkse regeringen hebben zich over het algemeen veel ingespannen voor een integraal lager onderwijs waarin de leerlingen de gehele dag bezig waren. Van de andere kant is de oorsprong van het hele beurzenprogramma van heden (bolsa família) een links programma waarbij ouders betaald werden mits hun kinderen naar school gingen en dat laatste werd gecontroleerd.

Trouwens ook voor de arbeiders wordt (of is het inmiddels werd?) er veel georganiseerd bv. het geven van concerten op fabriekspleinen.

Nog steeds zijn er overal bibliotheken te vinden. Maar, je kunt je afvragen of een audiovisuele documentaire en een verfilmd stuk literatuur niet een even goede, of soms betere, uitwerking hebben dan een boek.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 510
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Martinho » Wed Aug 21, 2019 20:33

Tja, ik hoop dat je inmiddels weet wie of wat die Thierry Baudet is. Een blaaskaak die welleicht net zo ultra-rechts is als Bolsonaro, net zo´n populist en met zijn "Boreaal" idee een lachertje, als het niet zo eng was. Hij vond (eigenlijk een van zijn medewerkers/kamerleden, zelf weet hij weinig van die materie) trouwens het onderwijs in Finland veel beter, dus we zullen zien.
Ikzelf ben bepaald niet onder de indruk van het Braziliaanse onderwijs als je dat vergelijkt met het Nederlandse. Zelfs niet als je bedenkt dat het Nederlandse onderwijs er niet bepaald beter op geworden is toen men allerwegen ging experimenteren met systemen en aannames die zich niet bewezen hadden. Ik had op het eindexamen HBS-B 13 vakken, ik wist van veel dingen redelijk weinig, maar een brede kennis bevordert de nieuwsgierigeheid. Tegenwoordig heeft men minder vakken, maar gaat er dieper op in, je weet van weinig dingen dus veel. Tenzij je een pretpakket hebt gekozen natuurlijk. En bevorderend voor de nieuwsgierigheid is dat ook niet echt.
Mijn kleinkinderen zitten op een goed aangeschreven (als was het maar vanwege de dure naam) prive-school in Petropolis. Vorig jaar was ik daar op een voorspeeldag, de jongste had namelijk muzieklessen gehad waarbij naast zingen op wat instrumentjes werd gespeeld. Voornamelijk blokfluiten. Nou ben ik zelf blokfluitist, musicus en (koor)dirigent. Ik had de kinderen af en toe wel op dat ding horen toeteren, zonder besef van ademsteun en zuiverheid, dus dat zag en hoorde ik al met gemengde gevoelens aan. Op die dag kwam dat uit: de leraar kon wat op een gitaar rammen, de kindertjes zongen en floten daar wat achteraan, nietszeggende MPB zonder veel culturele waarde. Uitera
ard zo vals en ongelijk als de pest, en met een liefde en aandacht NUL. Ze (en ik ook) waren blij dat het afgelopen was. Die blokfluit is denkelijk in de afvalbak gegaan.
Als DAT de cultuur is waar Thierry zo van onder de indruk was, schetst dat eerder ZIJN culturele opvoeding. Hij mag dan Latijn kunnen spreken (hij deed dat bij zijn maidenspeech in de tweede kamer, die overigens verder zo onsamenhangend en verward was als de pest) maar ik heb de indruk dat hij net als die bekende Dode Duitser iets roept als: Bij het horen van het woord Kultur trek ik mijn pistool. Sommigen van ons zijn oud genoeg om te weten wie ik bedoel.Felix
Articles: 0
Posts: 1792
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Felix » Wed Aug 21, 2019 20:50

Ik wist toen niet wie Baudet was en weet het eigenlijk nog niet - ik volg de Nederlandse politiek niet zo.
Maar, wat mij opviel was dat een Nederlandse missie positief onder de indruk was van aspecten in het Braziliaanse onderwijs dat was iets wat ik nooit gedacht had.

Of een kind al dan niet goed kan blokfluiten lijkt mij niet zo belangrijk, een tekenleraar verwacht ook niet dat al zijn kinderen een Rembrandt of zelfs een de Kooning zijn. Het gaat niet zozeer om de praktijk maar om het kennis nemen van een andere manier van zich uiten een andere benadering, een andere taal, een stimulans van de creativiteit.
Wie dan later verder wil kan zich gaan specialiseren maar ook dan doet men hier minder moeilijk met het technische/ambachtelijke kunnen op een muziekinstrument of op een doek. Men heeft daar een andere kijk op. Trouwens tegenwoordig ook wel in hoger (plastisch) kunstonderwijs in NL en België, hetgeen overigens niet per definitie goed is.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 510
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Martinho » Wed Aug 21, 2019 22:04

Als je pretendeert muziekonderwijs te geven dan moet je dat ook doen. Wat deze man deed was niks, bij onderwijs geven (ik vrees dat het een ouderwetse gedachte is, maar dat is nou eenmaal mijn overtuiging na 8 jaar ervaring in het onderwijs) is dat er iets AANGELEERD wordt. Als er iets in een kunstrichting wordt gedaan is het prima om aan te sluiten met iets dat de kinderen wellicht van huis uit al weten, in dit geval MPB. Maar dan ga je niet freewheelen, dan ga je uitbouwen. Dan is er meer op de wereld, waar ook kinderen best wel eens aan mogen ruiken, stel dat ze dat OOK leuk vinden en daarvoor belangstelling gaan hebben. DAN PAS is er ontwikkeling. of was dat soms niet waar we naar streven?
Nee, kinderen hoeven na 1 jaar les niet meteen een Frans Brüggen te zijn (of nu Lucie Lorch: maar een beetje leraar weet dat je begint met ademtechniek, dat is echt essentieel bij een blaasinstrument. En dan weet je ook dat de kracht waarmee aangeblazen wordt een toonhoogteverschil van zeker een halve toon kan veroorzaken. Een beetje gehoortraining is ook echt geen verloren zaak. Het valt me elke keer weer op: Brazilianen, vooral de dames, zingen graag mee met de populaire muziek. Maar ze zingen totaal verkeerde noten.
Van het plastische kunstonderwijs weet ik niets, maar op de middelbare school hadden we wel tekenles, en dat was geweldig, De tekeningen heb ik nog, best goed. Mijnheer Pranger, ik geloof dat hij zelf niet onbekend was.
Van muzieklessen geven, praktisch dan, weet ik des te meer. 30 Jaar was ik koordirigent, later ook voor een orkest. Ook bij beginnende amateurs had ik geen genoegen genomen met slechte ademsteun, brommen, gebrek aan gehoor en algemene desinteresse. Maar ik heb dan ook een diploma.Felix
Articles: 0
Posts: 1792
Joined: Tue Mar 08, 2016 14:08

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Felix » Wed Aug 21, 2019 22:19

Ook bij beginnende amateurs had ik geen genoegen genomen met slechte ademsteun, brommen, gebrek aan gehoor en algemene desinteresse.
Maar amateurs doen iets voor hun plezier terwijl je op school vaak dingen moet doen omdat die nou eenmaal in het rooster zijn opgenomen.User avatar
Martinho
Articles: 0
Posts: 510
Joined: Tue Oct 24, 2017 23:19

Re: Brazilie Nieuws: Lucky Hucky 2

Post by Martinho » Thu Aug 22, 2019 05:17

Ik weet niet hoe goed ik didactisch ben, maar mij lukte het meestal wel. Het is een raar vak, dirigeren. Lesgeven ook trouwens. Ik heb me er vaak genoeg over verbaasd wat er allemaal mogelijk is, als je overtuiging uitstraalt. Maar het kost heel veel inzet en moeite. En geduld, want niet zelden moet je het op meerdere manieren proberen, als de ene niet werkt, probeer de andere. Altijd eerst het probleem bij jezelf zoeken, niet bij de leerling.

Niet iedereen kan dat opbrengen. Dat zijn de slechte leraren.

.Post Reply