een beschouwing :)

Berichten die niet passen in de andere onderwerpen
Gebruikersavatar
mtilburg
Berichten: 1400
Lid geworden op: do mar 01, 2007 13:00
Locatie: Petropolis RJ

een beschouwing :)

Bericht door mtilburg » wo mei 22, 2013 22:14

Ben je geboren vóór 1988?
Verder lezen !
Na 1988 geboren ?
Ophoepelen ! Dit versta je toch niet !

Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat wij die geborenen zijn in de 50-er/60-er/70-er jaren nog leven..!?
Volgens de anno 2013 gangbare theorieën zouden wij toch al lang dood moeten zijn?

-Wij zaten in auto’s zonder veiligheidsstoeltjes, gordel of airbag.
-Onze bedden en speelgoed waren geschilderd met verf vol lood en cadmium.
-Boven aan een trap was er geen hekje; wie te ver ging donderde naar beneden.
-Als je wakker werd in bed hoorde niemand dat, en als er echt iets was moest je hard schreeuwen voordat je ouders het merkten.
-Flessen met gevaarlijke stoffen en alle apotheekflessen konden we gewoon met onze handjes en ondanks beperkte motoriek openen.
-Poorten en deuren gingen gewoon dicht en als je er met je vingers tussen zat waren ze weg.
-Op de fiets zat je gewoon achterop met je kont op de bagagedrager en probeerde je je vast te houden aan de schroefveren van het zadel voor je.
-Een helm hadden wij nog niet eens op een bromfiets, laat staan op een fiets.
-Water dronken we uit de kraan, niet uit een fles.
-Kleur en smaakstoffen moeten ook toen al bestaan hebben, want zo rood, groen of geel als de limonade toen was, zien wij ze nu echt niet meer.
-Een kauwgom legde je ‘s avonds op het nachtkastje en stak je ‘s morgens weer in je mond.
-Op school hadden ze maar één maat bank, een met zo’n heerlijk gevaarlijke klep eraan.
-Schoenen waren meestal al ingedragen door broer, zus, neef of zo, en ook je fiets was of te groot of te klein.
-Een fiets had geen versnellingen en als een band kapot was leerde je vader je zo snel mogelijk om hem zelf te plakken.
-We gingen ‘s morgens weg van huis en we kwamen terug als de straatverlichting aan ging. Niemand die in tussentijd wist waar we waren en we hadden geen GSM mee!
-Het bos of een park was een plek om te spelen en geen vieze mannetjesverzamelplek.
-Als we naar een vriendje gingen, liep je er gewoon naar toe, je hoefde niet aan te bellen en ook geen afspraak te maken. Er ging ook geen volwassene met je mee
-Wij aten ook al koekjes en kregen brood met veel boter en werden toch niet dik.
-We dronken uit dezelfde fles als onze vrienden en niemand werd er ziek van.
-Wij hadden geen playstation, nintendo, X-box, 64 televisiezenders, videofilms, dvd, surround sound, eigen televisies, computer of internet. Wij hadden vrienden!
-De televisiezender begon pas om18.00 uur. Dan kwam er een uurtje wat leuks voor kinderen en oh wee als je daarna durfde op te staan om op een knopje van een andere zender te duwen (die zaten toen aan het toestel vast). Pa bepaalde wat en hoe lang je daarna nog keek.
-We hebben ons gesneden, botten gebroken, tanden uitgevallen en hiervoor werd niemand voor de rechter gesleept. Dat waren gewoon ongelukken en soms kreeg je er nog zelf een extra pak slaag voor.
-Wij vochten en sloegen elkaar soms groen en blauw, er was geen volwassene die zich er druk over maakte, laat staan dat je een lieveheersbeestje op je jas knoopte.
-Pedagogisch verantwoord speelgoed maakten we zelf; met stokken sloegen we naar ballen, we bouwden zeepkisten en merkten onder aan de berg dat we de rem vergeten waren.
-We voetbalden op straat, en alleen wie goed was mocht mee doen; wie niet goed genoeg was moest maar toekijken en leren omgaan met teleurstellingen.
-Op school zaten ook domme kinderen. Zij gingen en kwamen op dezelfde tijd als wij en kregen de zelfde lessen. Soms deden zij een klas nog een jaartje over. Daarover waren er geen discussies op ouderavonden. De Meester had altijd gelijk.
-We smeerden onze boterhammen zelf, met een grote-mensen mes, en als je ze vergeten was kon je op school niets kopen! Als je de korst niet at dan had je maar een beetje meer honger de rest van de dag.
-Wij gingen met de fiets naar school, helemaal zelf, ook in de winter!
-Als je moeder aan de huisdeur naar je zwaaide was je een watje!
-Als je problemen veroorzaakt had waren je ouders het eens met de politie. Ze kwamen wel om je te halen, maar niet om je er uit te lullen. Onze daden hadden consequenties. Dat was duidelijk en je kon je niet verstoppen.
-Wij hadden vrijheid, mislukkingen, succes en verantwoordelijkheid. We hebben moeten leren er mee om te gaan.
-Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen.

Hoor je daar ook bij ? Gefeliciteerd...... wij waren HELDEN !

Geboren NA 1988 ?

STRONT EIGENWIJS… EN TOCH DOORLEZEN HE !?

quasimodo
Berichten: 66
Lid geworden op: vr nov 16, 2012 00:08

Re: een beschouwing :)

Bericht door quasimodo » do mei 23, 2013 02:40

Ik ben geboren in 1975. Het is wel een geinig verhaal maar voor de meeste dingen die je verteld geld het denk ik meer voor mensen die voor 1960 geboren zijn. Er zijn maar een paar dingen waarin ik me herken.

Je conclusie?
-Onze generatie heeft veel mensen voortgebracht die problemen kunnen oplossen, innovatief bezig zijn en daarbij risico durven nemen en instaan voor de gevolgen.
Volgens mij is dit juist de generatie die voor alles zich afhankelijk maakte van de verzorgings staat.

-contracten zowat voor het leven (post,ambtenaar)
-ww voor jaren
-Hele wijken in de bijstand die zo hoog was dat werken niet gestimuleerd werd en bijbeunen oogluikend werd toegestaan. Zodat hier vele mensen decenia`s van gebruik maakten.
Vervolgens buitenlanders halen om het vuile werk te doen, want onze werkeloze wilden het niet doen.
-pre vut daarna vut en vervolgens pensioen dus mensen stopten vanaf 55 al met werken.
-Huisje kopen. eerst subsidie van de gemeente premie a en vervolgens onbeperkte hypotheek rente aftrek bij de belastingen.
Het geld kon kortom niet op en alles moest uitgegeven worden. Pensioenpremie`s die betaald werden worden gebruikt voor andere zaken.

Vervolgens,
De voorgaande generatie voor gek verklaren. Deze hadden namelijk zuinig geleefd en alles op zij moeten zetten om hun kinderen een beter leven te geven. Maar kijk ons nu we kunnen alles, gaan 3 keer per jaar op vakantie en verdienen bakken met geld.

Gevolg,

Pensioenen worden verlaagd want de jongeren willen niet al hun geld geven aan de vorige generatie en ze hebben zelf niet gespaard.

Uitkeringen worden versoberd, Vele zijn er voor dat mensen moeten werken voor hun welvaart en het is allemaal niet meer te betalen.

Huizenprijzen zakken. Niet gek doordat ze veel te hoog gestegen waren door alle subsidies en iedereen maar geld geven ook al kon het niet of maar net betaald worden. Dan speculeren we er maar op dat alles alleen maar in prijs stijgt, en verkopen we het maar in een beleggings vorm met aandelen.

Ouderen worden slecht verzorgd de gezondheidszorg word te duur en scholen moeten bezuinigen. Allemaal door de ideen dat de staat wel zou betalen. Hierdoor zit alles in grote nieuwe gebouwen en vol met managers en directeuren tegen torenhoge salarissen. Maar op de mensen die het werk doen word bezuinigd.

Alles alleen maar geleid tot een graaicultuur. Werken is voor de domme het grote graaien kan beginnen. Hoe hoger in de top van een organisatie hoe meer geld er word gegraaid. En nu het mis gaat moet de overheid de zaak maar weer redden.

Allochtonen worden zwart gemaakt want ze burgeren niet in. Dat ze hier zelf zijn gehaald word maar even vergeten. Inburgeren is pas iets van de laatste jaren voorheen werden ze gewoon behandeld als tweede hands burgers en scholing was niet nodig. Ze zijn hier toch maar voor het vuile werk. Ze maken te veel gebruik van de verzorgingsstaat, maar wie heeft die gecreeerd.

De jeugd krijgt vervolgens de schuld. Ze hebben het maar makkelijk en kijk een wat ze allemaal hebben aan speelgoed en electronische apparaten. Ze willen niet werken en verzorgen hun ouderen niet. Wie heeft ze het voorbeeld gegeven en opgevoed. Waar denk je dat de gedachten vandaan komt dat je vooral moet leven voor de lol en als het allemaal niet meer lukt heb je altijd het vangnet van de staat nog.

Jou generatie gaat er prat op dat ze goed voor zijn ouderen gezorgt hebben. Wel word dan even vergeten dat toen ouders gemiddeld 7 kinderen hadden en nu maar 2. Waarbij in jou generatie de vrouw vaak niet werkt en ze nu bijna allemaal moeten werken om het allemaal te bekostigen. Bovendien werden jou ouders gemiddeld een jaar of 70 en die van mijn generatie 90.

Kortom
De generatie voor jou nam niet het initiatief en de risico`s die jullie genomen hebben en hoefden dus niet jou genoemde oplossingsvermogen te gebruiken. De jeugd zal dit wel moeten door alle risico`s die jullie genomen hebben en of dit lukt zal de tijd uitwijzen. Zij zullen dus in moeten staan voor de gevolgen. Ik ben benieuwd of ik op mijn generatie net zo trots ben als ik jou leeftijd heb als jij bent op de jouwe.

Gebruikersavatar
mtilburg
Berichten: 1400
Lid geworden op: do mar 01, 2007 13:00
Locatie: Petropolis RJ

Re: een beschouwing :)

Bericht door mtilburg » do mei 23, 2013 03:12

ik had er misschien bij moeten zeggen dat ik het heb gecopieerd van FB en dat de conclusie allerminst van mij is.

Maar dat is dan ook het enige deel waar ik mij echt niet in herken, een aantal dingen vond ik echt heel grappig en sommige wat minder. Maar bijna allemaal wel min of meer tekenend voor een tijdperiode.
Ik denk niet dat het genoeg is om een diepgaande sociale of levensbeschouwelijke studie aan te wijden, maar als je zoals ik die ouderwetse schoolbanken voor ogen krijgt met een blad dat (moeizaam) verschoof om het laatje voor je kroontjespen en inktpotje te openen, en dat op geen enkele manier verstelbaar was, krijgt misschien wel een indruk dat het vroeger toch anders (niet beter of mooier, maar anders) was.

Wat ik buitengewoon grappig vond was de opmerking over kleurstoffen. Ik vermoed dat de huidige generatie moeders inderdaad een dubbele hartverzakking krijgen als hun kroost (of kids, in nieuwe taal) een glaasje Exota voorgeschoteld zouden krijgen. De smaakstoffen daarin waren vast ook niet mis, wij noemden dat toen al "chemische fabriek Naarden" (die fabriek stond (staat?) lang de rijksweg Amsterdam - Utrecht, met een grote lichtreclame "Morele Herbewapening" en was van verre ruikbaar).

Ik ben van 1950, en daarom net ontsnapt aan idioterieen als anti-autoritaire opvoeding en BOM moeders. De LAT relatie nog wel meegemaakt, maar van mij hoefde het niet.

In de jaren 60 en 70 is er veel misgegaan wat dat betreft. Maar we hebben het overleefd en je leert ervan. De tijden veranderen, maar niet altijd ten goede.

Gebruikersavatar
mtilburg
Berichten: 1400
Lid geworden op: do mar 01, 2007 13:00
Locatie: Petropolis RJ

Re: een beschouwing :)

Bericht door mtilburg » do mei 23, 2013 04:58

Maar mijn fiets had WEL versnellingen, tenminste mijn tweede. Een Sturmey Archer versnellingsnaaf met drie standen. Dat was wel luxe.

En mijn vader had kinderzitjes, een voor voor mijn zusje en een achter. Maar geen auto dus, tot toen ik 12 was, en de eerste keer dat we ermee op vakantie gingen deden we het hele eind tot aan het drielandenpunt in het uiterste puntje van Limburg. Pas het volgende jaar waagden we ons de grens over, wat eng was want ze spraken er een andere taal. Vervolgens heeft mijn vader jarenlang voorgewend om Frans te spreken...

Ik weet niet meer hoe lang het heeft geduurd voordat we TV kregen, maar nog behoorlijk lang. Uiteindelijk kochten we een tweedehandsje op de dappermarkt, om Ard & Keessie (Ard Schenk en Kees Verkerk) te kunnen zien, wat wegens de binnenantenne nog best moeilijk was (sneeuw!). Qua media hadden we daarvoor alleen radio, eerst zo´n mooie notenhouten kast met buizen en een zenderverdeling met niet alleen Hilversum maar ook Stavanger e.d. (krakende en piepende middengolf) en later de radiodistributie met wel 4 kanalen.

Telefoon hadden we iets eerder, maar ook dat was een gebeurtenis die me nog bijstaat.

quasimodo
Berichten: 66
Lid geworden op: vr nov 16, 2012 00:08

Re: een beschouwing :)

Bericht door quasimodo » do mei 23, 2013 22:10

Wat betreft de conclussie elke generatie denkt dat ze het anders gaan doen dan hun ouders anders komt er ook geen vooruitgang. En achteraf lullen wat er allemaal verkeerd gaat is natuurlijk makkelijk. IK ben dan ook benieuwd wat ze over 50 jaar zeggen over mijn generatie.

En al ben ik dan pas 37 ik denk ook wel eens aan mijn jeugd hoe het toen allemaal anders was. Lekker rustig b.v. zonder mobiele telefoon. En face Book Maarten? Ben jij er ook zo een die alles leest van de hele familie zoals mijn vader. Mijn vader weet van de hele familie wat er op FB staat. Ik heb collega`s die alles van elkaar weten en die de hele dag op FB zetten wat ze doen. Ik hoef niet zo nodig te weten wat iedereen doet en heb toch liever gewoon een normaal gesprek face to face. Voor mij is dat misschien iets makkelijker bijna al mijn familie en vrienden wonen in de buurt. Ik heb er maar 2 die geemigreerd zijn en ook daar vlieg ik liever naar toe dan contact via telefoon of computer. Heb jij nog veel contacten die je intensief onderhoud zo in Nederland, of verwaterd dat langzaam en heb je al je contacten nu voornamelijk in Brazilie.

Gebruikersavatar
mtilburg
Berichten: 1400
Lid geworden op: do mar 01, 2007 13:00
Locatie: Petropolis RJ

Re: een beschouwing :)

Bericht door mtilburg » vr mei 24, 2013 03:07

Ik geloof eigenlijk niet dat ik erg in "generaties" denk, er waren destijds best wel dingen waarin ik het fundamenteel oneens was met mijn ouders, maar ik heb later ontdekt dat er waarschijnlijk veel meer dingen waren waarin ik het met ze eens was. Misschien is het ook wel iets dat slijt met de jaren.

Ik heb inderdaad ook veel liever een gesprek zonder tussenkomst van elektronica of wat dan ook. Maar dat is niet altijd mogelijk of praktisch, en dan gebruik je telefoon of facebook of iets dergelijks. Op zich moeten we blij zijn dat het er is, want vroeger had je niet veel meer mogelijkheden dan een papieren brief schrijven en met de post versturen.
Ik gebruik facebook om op de hoogte te blijven van de wereld om mij heen, samen met het nieuws op de TV en met aanvulling voor het gebeuren in Nederland via uitzendinggemist.

Ziriguidum
Berichten: 786
Lid geworden op: do feb 03, 2011 18:08

Re: een beschouwing :)

Bericht door Ziriguidum » vr mei 31, 2013 12:08

mtilburg schreef:Ik vermoed dat de huidige generatie moeders inderdaad een dubbele hartverzakking krijgen als hun kroost (of kids, in nieuwe taal) een glaasje Exota voorgeschoteld zouden krijgen.
Ja, Exota. Af en toe een flesje mee in je badtas en naar het openbare zwembad (ex-zand afgraving).
Maar daar kwam ook een end aan omdat Marcel van Dam zonodig op de TV filmpjes moest laten zien hoe zogenaamd Exota flessen zouden kunnen exploderen.
Dat was het einde van Exota dacht ik.
Goede wijn is nog géén Bier !

frank
Berichten: 40
Lid geworden op: do apr 18, 2013 17:52

Re: een beschouwing :)

Bericht door frank » za jun 01, 2013 16:03

Ben van '67 maar nooit gehoord van exota?

Gebruikersavatar
mtilburg
Berichten: 1400
Lid geworden op: do mar 01, 2007 13:00
Locatie: Petropolis RJ

Re: een beschouwing :)

Bericht door mtilburg » za jun 01, 2013 17:16

Dat is niet zo heel vreemd, want je was nog heel jong toen het merk werd kapotgemaakt:

"In 1969 werd bij de VARA het eerste consumentenprogramma op de Nederlandse televisie uitgezonden. Presentator Marcel van Dam kwam op voor de consumenten. Toen hij hoorde dat er verschillende mensen gewond zouden zijn geraakt door scherven van exploderende flessen, ging hij op onderzoek. Op 30 oktober 1970 kwam er een aflevering over op tv. Op 11 december 1970 en later op 8 januari 1971 werd het verhaal vervolgd. In de aflevering van 8 januari 1971, was te zien dat er een fles kapotknalde.

De VARA had aan het TNO gevraagd om een kogel door een sherryfles te schieten. In vertraagde snelheid was dat duidelijk te zien. Binnen een jaar tijd ging de verkoop van Exota terug met 57%."

http://2.media.hyves-static.net/4177050 ... 05097.jpeg

Ondanks de tekst was het volgens mij puur chemisch, maar daar maalde men destijds niet om.

frank
Berichten: 40
Lid geworden op: do apr 18, 2013 17:52

Re: een beschouwing :)

Bericht door frank » ma jun 03, 2013 15:52

Nou ik dit verhaal zo lees begint er ver weg toch nog een lampje te branden, Maar idd lang geleden.

Plaats reactie