Brazilië weigert €40 miljoen aan Van Oord te betalen

Onderwerpen over investeringen in Brazilië
Plaats reactie
Progresso
Site Admin
Site Admin
Berichten: 505
Lid geworden op: do mar 17, 2011 20:15

Brazilië weigert €40 miljoen aan Van Oord te betalen

Bericht door Progresso » do nov 28, 2013 22:12

In het rijtje "yoh, echt" hebben we weer een Nederlands bedrijf kunnen toevoegen. Ditmaal is het baggerbedrijf Van Oord welke waarschijnlijk kan fluiten naar €40 miljoen, wellicht €70 miljoen. Gelukkig zijn ze verzekerd bij kredietverzekeraar Atradius DSB.

Nederlandse belastingbetaler draait op voor dit wanbeleid

En hier begint zeg maar de ellende van een heel vies en goor spelletje waarbij de hoofdrollen zijn weggelegd voor onze super competente ambassadeur Kees Rade, minister zonder portefeuille Ploumen en die aangeschoten meneer van Atradius waarvan opeens een "journalist" een filmpje op internet moest verwijderen. Uiteraard komt KPMG ook nog volop in beeld, omdat blijkbaar Atradius zich actief bezighoudt met het faciliteren financiele constructies tbv van belastingontwijking, witwassen en ander creatieve transacties zodat multinationals belastingen kunnen ontwijken. (Kijk maar even onder welke vlaggen die boten van Van Oord varen).

De Spaanse bank Atradius DSB, die voor de Nederlandse Staat de export kredietverzekeringenfaciliteit uitvoert, opdat het Nederlandse bedrijfsleven met minder risico meer zaken kunnen doen, heeft zich waarschijnlijk niet aan de regeltjes gehouden voor exportfinanciering. Volgens een rapport van NGO Both Ends (een NGO die minister zonder portefeuille van Ontwikkelingssamenwerking) heel goed kent, mogen er uitsluitend leningen worden verstrekt als er geen onacceptabele sociale of ecologische gevolgen zijn. Die zijn er echter wel, en die waren de ambassadeur Kees Rade maar al te bekend.

Dat rapport is overigens sowieso lezenswaaardig. Dit rapport toont dat partijen die geregistreerd staan in belastingparadijzen geregeld betrokken zijn bij de financiele structurering van exporttransacties die worden ondersteund door de exportkredietverzekeraar Atradius Dutch State Business (Atradius DSB). Dit soort transacties laat toe dat multinationale ondernemingen (MNE’s) op een creatieve manier belastingen ontwijken.

Dit wordt nog een leuk en spannend verhaal. Wordt vervolgd.


Bronnen:
Volkskrant
Both Ends: Havenuitbreiding Suape

Plaats reactie