de groei van Brazilie

Praat hier over alles wat NIETS met Fortaleza te maken heeft.
Gebruikersavatar
muntje
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: za mar 10, 2007 18:57
Locatie: Zwijndrecht ( NL)

de groei van Brazilie

Bericht door muntje » do jul 23, 2009 20:39

Lang werd over Brazilië gesproken als 'dat land dat altijd groots potentieel zal hebben'. Maar de enorme groei van China en India zette de Zuid-Amerikaanse kolos in de schaduw. De Braziliaanse belofte lijkt nu eindelijk waarheid te worden. Onder president Lula da Silva is het land zich economisch en politiek sterk aan het ontwikkelen.

Tussen 2005 en 2008 zijn meer dan twintig miljoen Brazilianen tot de middenklasse toegetreden waarmee nu de helft van de bevolking op een maandinkomen van 635 dollar of meer leeft. Dat heet een goed inkomen in Brazilië. Hierdoor is de Braziliaanse markt verblijd met tal van nieuwe consumenten die cosmetica, computers en elektronica kopen. Belangrijker wellicht nog dan de aanzienlijke groei van de binnenlandse markt is de toenemende vraag naar sojabonen, ijzererts, hout en koper op de wereldmarkt. Brazilië is leverancier van al deze grondstoffen en profiteert hiervan, crisis of geen crisis. De vraag komt namelijk vooral uit China en dat land groeit gestaag door.

Het is dus niet verwonderlijk dat de president van Brazilië, Lula da Silva, groot voorstander is van vrijhandel, ondanks zijn vakbondachtergrond. Nog niet zo lang geleden wikkelde zijn land zich stevig in protectionisme door middel van hoge importtarieven. Echter, de bescheiden economische groei van 1,3 procent gedurende het laatste kwartaal van 2008 deed ook Da Silva inzien dat Brazilië het zich niet langer kan veroorloven om zich van de rest van de wereld af te keren. Tegelijkertijd zoeken de Verenigde Staten nu toenadering. Brazilië herbergt namelijk een aanzienlijke olievoorraad, dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor Venezuela.


Dit wil niet zeggen dat Brazilië zich geheel overgeeft aan de vrije markt. In tegendeel, Da Silva promoot een eigen vorm van kapitalisme, met een ‘menselijk gezicht'. Het land hanteert hoge exporten en de import van multinationals met hun kapitaal enerzijds en strikte financiële regulering en inkomensverdeling anderzijds. "Dat heet de dingen juist doen", aldus de president. "De rijken toestaan geld te verdienen met hun investeringen en de armen toestaan in economische groei deel te nemen."

Da Silva neemt een soortgelijk pragmatisme in acht wat betreft zijn buitenlandse politiek. Zo zorgde hij niet alleen voor een goede verstandhouding met Washington, maar zocht hij ook toenadering met het Venezuela van Hugo Chávez. Verder ging Brazilië onder zijn bewind deel uitmaken van een informele club samen met Rusland, India en China, ook wel de BRIC genoemd.
Deze vier opkomende mogendheden willen onder meer 's werelds financiële markt herstructureren, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uitbreiden en de dollar dumpen als internationale reservemunt.

Van de vier is Brazilië echter de kleinere partner. China en India kennen een economische groei die tweemaal zo groot is, terwijl Rusland nog sneller groeit. Ook zijn de anderen veel minder enthousiast over vrijhandel dan Brazilië. Daar tegenover staat dat China en Rusland in het Westen op minder sympathie kunnen rekenen. Tenslotte zijn de andere drie landen allen kernmogendheden en daarmee reeds wereldspelers. Brazilië is dat nog niet.

Voorspelt wordt dat de BRIC landen over twintig jaren meer geld verdienen dan de huidige G7 landen tezamen. Het is onvermijdelijk dat de vier deze sterk toegenomen economische macht dan in politieke invloed zullen willen omzetten. Brazilië treedt al op als bemiddelaar tussen de Verenigde Staten en de rest van Zuid-Amerika, echter de pogingen van Da Silva om voor zijn land een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bemachtigen hebben tot nog toe maar weinig uitgehaald. Over enkele decennia zal het land waarschijnlijk niet meer zo makkelijk genegeerd kunnen worden. Dan ziet de nalatenschap van Da Silva er wellicht nog zonniger uit.

bron: http://www.verspers.nl/?categorie=9&soo ... kel&id=232



Plaats reactie