Braziliaanse wijnregio's klaar voor de toerist

Praat hier over alles wat NIETS met Fortaleza te maken heeft.
Gebruikersavatar
muntje
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: za mar 10, 2007 18:57
Locatie: Zwijndrecht ( NL)

Braziliaanse wijnregio's klaar voor de toerist

Bericht door muntje » vr mei 08, 2009 22:11

Lang niet iedereen weet dat er in Brazilië goede wijn wordt gemaakt. Maar dat is snel aan het veranderen. Nederland importeerde vorig jaar uit het grote Zuid-Amerikaanse land ruim een half miljoen flessen, het dubbele van het jaar ervoor. En de belangstelling voor de Braziliaanse wijngebieden groeit. Ook bij de toerist. Op wijnreis dus naar Brazilië. De wijnregio’s zijn er klaar voor.
Fraai zijn de wijnhuizen in de Miolo vallei, waar vooral de laatste decennia veel is geïnvesteerd in wijngaarden en verbetering van de productie. Foto's Brazilië Roger Blatter – Fellini Turismo

Al sinds 1875 wordt er in Brazilië op uitgebreide schaal wijn gemaakt, maar de productie was jarenlang vooral voor de eigen consumptie bestemd; niemand kwam zelfs maar op het idee om naar het buitenland te gaan exporteren.

Immigranten
Dat werd anders, toen immigranten uit bekende wijnlanden in Europa hun toekomst in Brazilië zochten.Ze kwamen vooral uit Portugal en Italië en zagen in de zonnige regio’s in het zuiden van Brazilië goede kansen voor hun Europese druivenrassen. Pas nadat hun wijngaarden in exploitatie kwamen en goede oogsten brachten probeerden ze, uiteindelijk met succes, Europa ‘terug’ te veroveren.

Concurrentie
Dat was in het begin niet gemakkelijk. De concurrentie met de traditionele, gevestigde wijnlanden was groot en de Braziliaanse kwaliteit moest nog worden gevestigd. Bovendien ondervond men zware concurrentie uit andere wijnlanden in de ‘nieuwe wereld’: Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië vochten allemaal voor hun eigen plaats.

Zware strijd
‘Voor onze wijnboeren is dat een lange en zware strijd geweest’, vertelt Andreia Gentilini Milan, de goed ogende, jonge exportmanager van de organisatie Wines From Brazil (WFB).

Slag gewonnen
‘Het heeft lang geduurd, voordat onze producenten wisten hoe ze met onze druiven de Europese smaak moesten aanspreken. En daarna moesten we de markt er nog van overtuigen, dat onze wijnen even goed en soms zelfs aanzienlijk beter zijn dan die uit andere landen. Maar die slag zijn we duidelijk aan het winnen’.

Nederland
De Nederlandse markt is illustratief voor die ‘zegetocht’. In 2007 importeerden Nederlandse wijnkopers iets meer dan 180.000 liter Braziliaanse wijn. In het jaar daarop was dat al bijna verdubbeld tot 340.000 liter. En voor 2009 wordt een verdere sterke groei verwacht.

Veelbelovend
‘Relatief zijn dat op wereldschaal nog kleine hoeveelheden, maar de opgaande trend is belangrijk en veelbelovend voor de toekomst’, zegt exportmanager Andreia. Op een onlangs gehouden proeverij in de fraaie Braziliaanse residentie in Wassenaar van ambassadeur José Artur Denot Medeiros en zijn in Nederland geboren echtgenote, Thera Regouin, oogstten de meeste wijnen alleen maar applaus.

Fris en fruitig
Ze zijn deels fris, licht en fruitig, maar vooral in de rode wijnen zijn er ook vele robuust en krachtig van smaak en met een groot bewaarpotentieel. ‘Uitgesproken maaltijdwijnen, die het perfect doen bij vleesgerechten en harde kazen’, aldus een enthousiaste vertegenwoordiger van de bekende Nederlandse wijnimporteur JJC Kwast.

Wijngaarden
Intussen is de oppervlakte aan wijngarden verder toegenomen en is Brazilië de vijfde wijnproducent in volume van het zuidelijk halfrond. In totaal gaat het om zo’n 90.000 hectare aan wijngaarden, grotendeels gelegen in de Serra Gaucha en een aantal andere streken in het zuidelijke Rio Grande do Sul. Daar worden ook de wijnen gemaakt met de internationaal erkende geografische indicatie ‘GI Vale dos Vinhedos’.

Hele jaar door oogsten
Daarnaast zijn er nog een paar wijnstreken in het, duidelijk warmere, noordoost Brazilië. Het klimaat is daar zo constant en stabiel, dat er het hele jaar door kan worden geoogst.

‘Wijngaarden verkeren er -naast elkaar en tegelijkertijd- in alle stadia, die wij in Europa kennen van de seizoenen’, aldus Ivens Signorini, die als toerisme attachée verbonden is aan de Braziliaanse ambassade in Den Haag.

Wijntoerisme
Nu de consumptie van Braziliaanse wijnen in Nederland groeit neemt volgens Signorini ook de belangstelling toe voor de regio’s waar ze worden gemaakt. ‘Het zijn prachtige gebieden, die erg aantrekkelijk zijn voor een bezoek. Voor de Nederlandse wijnliefhebber is er heel veel nieuws en onbekends te ontdekken. Juist omdat Brazilië nu als wijnland zo in opkomst is’.

Gastronomie
Daarnaast heeft zich, dankzij de immigranten die zich in de wijnregio’s mengden met de eigen bevolking, een heel bijzondere regionale gastronomie ontwikkeld. ‘Het is een zeer aansprekende combinatie van de oude Portugese en Italiaanse keukens met die van Brazilië. Voor toeristen die hun bestemming mede kiezen vanwege een bijzondere eet- en drinkcultuur is alleen al dat een ontdekkingsreis waard’.

Arrangementen
De Braziliaanse touroperator Fellini Turismo is één van de reisorganisaties die gastronomische wijnarrangementen aanbiedt naar het zuiden van Brazilië. Op de ITB in Berlijn presenteerde Fellini eerder dit jaar een nieuwe zesdaagse wijn- en gastronomiereis naar de Rio Grande do Sul, een belangrijk productiegebied met een heel goede reputatie, waar vooral de 24 wijngaarden in de Vineyards Valley onder de aandacht worden gebracht.

Lokale keukens
Deelnemers aan de reis maken in Porto Alegre zowel als in de wijngebieden niet alleen kennis met de aanwezige variëteit aan wijnen , maar ook met een grote diversiteit aan lokale keukens –waaronder die van de Gauchos in de bergen- en met historie en cultuur.

Andere hoogtepunten
‘Wijntoeristen kunnen hun reis eenvoudig completeren met nee bezoek aan andere hoogtepunten, zoals Florianópolis, Foz do Iguaçu met zijn indrukwekkende watervallen of de hoofdstad, Rio de Janeiro . ‘Dat maakt het beeld van ons land dan helemaal compleet’, verzekert Ivens Signorini.

bron: http://www.tourpress.nl/nieuws.php?id=14730



Plaats reactie