Olympische Spelen 2016 definitief in Rio

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
muntje
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: za mar 10, 2007 18:57
Locatie: Zwijndrecht ( NL)

Olympische Spelen 2016 definitief in Rio

Bericht door muntje » vr okt 02, 2009 19:21

Olympische Spelen 2016 in Rio
Gepubliceerd: 2 oktober 2009 18:57

Kopenhagen, 2 okt. De Olympische Spelen worden in 2016 gehouden in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat hebben de leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vanavond tijdens een vergadering in Kopenhagen besloten.Nieuws - Chicago en Tokio vallen af voor OS 2016
Rio de Janeiro was vooraf al getipt als de belangrijkste kandidaat, vooral nadat de stad bij inspectie van de Evaluatiecommissie van het IOC als beste naar voren was gekomen. Bovendien wordt verondersteld dat Rio de Janeiro is gekozen om de Olympische Spelen voor het eerst in de geschiedenis in Zuid-Amerika te laten plaatshebben. Het IOC vond tot voor enkele jaren, dat een Zuid-Amerikaanse land nog niet over benodigde faciliteiten beschikte om een evenementen met de omvang van de Spelen te mogen organiseren. Te risicovol, was het argument.

Pan-Amerikaanse Spelen

Nadat Rio de Janeiro in 2007 de Pan-Amerikaanse Spelen tot een goede had gebracht, was het IOC overtuigd van acceptabel organisatieniveau voor de Spelen, een opvatting die werd onderstreept toen de wereldvoetbalbond FIFA het wereldkampioenschap voetbal voor 2014 aan Brazilië toekende. Het IOC ziet dat toernooi als een vingeroefening voor de Olympische Spelen.

Chicago

Grote verliezer van de verkiezing was Chicago. De Amerikaanse stad was de eerste afvaller van de vier. Een teleurstelling voor de Amerikanen, die vooraf als de belangrijkste belager van Rio de Janeiro werden gezien. De vroegtijdige uitschakeling betekent ook gezichtsverlies voor de Amerikaanse president Barack Obama, die speciaal voor één dag naar Kopenhagen was gekomen om de kandidatuur van zijn voormalige woonplaats te ondersteunen.

Het lijkt erop dat de aanwezigheid van de Obama’s – First Lady Michelle was haar man voorgegaan – contraproductief voor Chicago heeft gewerkt. De IOC-leden voelden er schijnbaar niets voor zich naar de wensen van de machtigste man ter wereld schikken. Verrassend, omdat algemeen werd aangenomen dat Obama met zijn komst Chicago juist het laatste duwtje naar de zege zou geven.

Anti-Amerikaanse sentimenten

Het is aannemelijk te veronderstellen dat de anti-Amerikaanse sentimenten onder IOC-leden het hebben gewonnen van de Obama- aanpak. Het is bekend dat er binnen het IOC veel onvrede bestaat over de grote afdracht aan het nationaal olympisch comité (USOC) van de Verenigde Staten. Eens in de vier jaar keert het IOC een bedrag van rond de 400 miljoen dollar aan USOC uit, omdat ooit is afgesproken dat de Amerikanen profiteren van de vele gelden die het IOC aan de Amerikaanse onttrekt. De meeste inkomsten uit tv-rechten komen uit de Verenigde Staten, terwijl minstens de helft van de hoofdsponsors uit Amerikaanse bedrijven bestaat.

Ondanks sterke aandrang van het IOC wil USOC vooralsnog niets weten van een aanpassing van de afspraken. Het IOC vindt het billijk dat de Amerikanen minder dan 400 miljoen dollar krijgen uitgekeerd, omdat ook veel inkomsten elders worden gegenereerd en alle andere landen bij elkaar ‘slechts’ 162 miljoen dollar krijgen uitgekeerd. Maar USOC toont zich tot op heden totaal niet inschikkelijk. Het kan zijn dat ze daarvoor met de vroegtijdige eliminatie van Chicago zijn gestraft.

Mondiaal karakter

Al die zorgen kent Rio de Janeiro niet. De stad presenteerde zich heel feitelijk met cijfers over economische groei, werkgelegenheid en aanwezigheid van grote olievelden onder de Braziliaanse wateren. Met andere woorden: de economische groei zal zich doorzetten. Daarnaast deden de Brazilianen een emotioneel beroep op de IOC-leden om na meer dan honderd jaar eindelijk Zuid-Amerika te belonen met de Spelen. Tijdens de presentatie liet Rio een wereldkaart zien met daarop de steden die de Olympische Spelen hebben georganiseerd. Daar waren Zuid- Amerika en Afrika de witte vlekken. Een confronterend beeld voor een organisatie met een mondiaal karakter.

Grote inspirator van het Rio-bid was president Lula da Silva, die in Kopenhagen een indrukwekkende toespraak hield en dringend verzocht de Spelen deze keer niet aan een rijk toe te delen, maar eens te denken aan een continent waar veel armoede heerst. En juist de Olympische Spelen kunnen er volgens Lula toe bijdragen dat de armoede wordt verbeterd.
bron: http://www.nrc.nl/sport/article2376686. ... pelen_2016



Gebruikersavatar
muntje
Artikels: 0
Berichten: 810
Lid geworden op: za mar 10, 2007 18:57
Locatie: Zwijndrecht ( NL)

Bericht door muntje » vr okt 02, 2009 19:47




Gebruikersavatar
zwabber
Artikels: 0
Berichten: 324
Lid geworden op: vr apr 03, 2009 17:19

Bericht door zwabber » vr okt 02, 2009 22:44

Met muntje erbij heb je geen krant en/of TV meer nodig, man je kan zo bij het ANP


We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.

Plaats reactie