Braziliaanse president prijst Belgische economie.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
Veger & Blik
Artikels: 0
Berichten: 729
Lid geworden op: di mar 06, 2007 23:48

Braziliaanse president prijst Belgische economie.

Bericht door Veger & Blik » di okt 04, 2011 00:11

http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/a ... omie.dhtml

Braziliaanse president prijst Belgische economie.

HLN update De Braziliaanse president Dilma Rousseff looft de weerbaarheid van de Belgische economie. "Zelfs in deze tijden van crisis houdt de economie in België goed stand", stelde ze tijdens een ontmoeting met premier Yves Leterme vast. "We wisten al langer dat het feit dat wij het beter doen dan gemiddeld in de eurozone niet onopgemerkt is voorbijgegaan", reageert Leterme.
Dilma Rousseff is maandag en dinsdag in ons land en werkt hier een hele reeks afspraken af. Eén ontmoeting die al achter de rug is, is die met premier Leterme en enkele andere leden van de federale regering in het Egmontpaleis.

Felicitaties
Rousseff zelf bracht het gesprek op de toestand van de Belgische economie. Ze feliciteerde Leterme met de goede resultaten die ons land laat optekenen, ondanks de schuldencrisis die nog steeds volop woedt in de eurozone. Op een afsluitende persconferentie herhaalde ze die boodschap voor enkele Belgische en meegereisde Braziliaanse journalisten.

Dat het Braziliaanse staatshoofd een pluim op de Belgische hoed steekt, is niet zonder belang. Brazilië maakt namelijk deel uit van de selecte groep van BRIC-landen: opkomende grootmachten met een snel groeiende economie.

Latijns-Amerikaanse lessen
Wat de Europese schuldencrisis zelf betreft, herinnerde Rousseff eraan dat Latijns-Amerika in de jaren 1980 en 1990 een gelijkaardige crisis heeft doorgemaakt. "Alleen maar drastische fiscale maatregelen nemen, zorgt voor bijkomende moeilijkheden en stagnatie. Uit de crisis proberen geraken zonder te investeren of zonder de binnenlandse koopkracht te stimuleren, is moeilijk", is de les die ze uit die periode geleerd heeft.

De socialistische Rousseff lijkt met die uitspraak de Europese besparingsdrift op de korrel te nemen. Ook de Europese linkerzijde uit al langer felle kritiek op de dominante conservatieve politiek die zegt dat om de crisis te bestrijden vooral bespaard moet worden. De socialisten willen dat er ook geïnvesteerd wordt om meer groei te creëren.

Festival
Het bezoek van Dilma Rousseff aan België kadert in de start van het Europalia-cultuurfestival. Dat start morgen en plaatst nog tot midden januari Brazilië in de kijker.

Vanavond schuift Rousseff in Hertoginnedal mee aan tafel met Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso. Ze zullen er de vijfde bilaterale EU-Brazilië-top voorbereiden, die morgen plaatsvindt in de Europese wijk. Op de middag wordt Rousseff ontvangen op het koninklijk paleis, in de namiddag neemt ze deel aan een Belgo-Braziliaans business forum. (belga/tw)
03/10/11 16u04

:-)

V&B



Plaats reactie