Roofdier ontdekt dat nog voor dino's leefde.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
Veger & Blik
Artikels: 0
Berichten: 729
Lid geworden op: di mar 06, 2007 23:48

Roofdier ontdekt dat nog voor dino's leefde.

Bericht door Veger & Blik » wo jan 18, 2012 22:00

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap ... efde.dhtml

Roofdier ontdekt dat nog voor dino's leefde.

Archeologen hebben in het zuiden van Brazilië de schedel opgegraven van een roofdier dat nog voor de dinosauriërs op onze planeet leefde. Het dier was ongeveer even groot als een hond, maar behoort tot een familie die helemaal uitgestorven is.
De wetenschappers hadden op Google Maps een kale plek gezien en besloten op onderzoek te gaan. Hun vondst is afkomstig van een 'Pampaphoneus biccai', een reptiel met slagtanden dat ongeveer 265 miljoen jaar geleden leefde. Het roofdier maakt deel uit van een geslacht dat op dinosauriërs leek, maar al voor hun komst uitgestorven was.

Het dier beschikte over stevige kaken waarmee het stukken uit prooien knaagde, terwijl die nog leefden. De naam 'Pampaphoneus biccai' heeft te maken met de plek waar het roofdier ontdekt werd, de zogenaamde 'pampa's' of grasvlakten in Brazilië. 'Phoneus' komt uit het Grieks en betekent 'moordenaar'.

Hoewel het dier ontdekt werd in Brazilië komt het uit een tijd dat de continenten nog aan elkaar verbonden waren in een landmassa die Pangaea genoemd wordt. Voordien was geweten dat de familie van deze wezens in Rusland, Kazachstan, China en Zuid-Afrika voorkwam.

Aan het einde van het tijdperk Perm verdween het grootste deel van het leven op onze planeet. Dit roofdier heeft dan ook geen nageslacht meer rondlopen. (gb)
18/01/12 17u20

:-)

V&B



Plaats reactie