Waarom zakt de reaal.

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » ma jun 10, 2013 20:42

Brazilië onder het juk van de inflatie en een lager dan verwachte groei

De grootste correctie komt alvast op rekening van de Braziliaanse real, die sinds midden mei meer dan 6% moet inleveren ten opzichte van de euro.

De real is een opkomende munt die historisch gezien moeilijk te voorspellen valt omdat ze nauw verbonden is met de evolutie van de grondstoffen (landbouw en energie) en bovendien gestuurd wordt door een zeer reactieve centrale bank, die niet aarzelt om radicale maatregelen te nemen in haar strijd tegen de inflatie.

Daarom ook heeft de Braziliaanse centrale bank, in schrille tegenstelling tot het monetair beleid dat door de meeste van de andere centrale banken gevoerd wordt, haar belangrijkste richtrente met een half procentpunt verhoogd tot 8%. Ze deed dat in een reactie op het hoge niveau van de inflatie, een onderwerp dat grote koppen haalt in de lokale economische media.

De algemene verhoging van de voedingsprijzen is inderdaad met 15% gestegen ten opzichte van 2012. De monetaire verstrakking werd vorige week woensdag unaniem goedgekeurd door het comité voor het monetair beleid (Copom). In een communiqué gaf de Copom aan dat zijn beslissing “zal bijdragen tot de daling van de inflatie en ervoor zal zorgen dat de tendens ook volgend jaar voortgezet wordt”, zo meldde Reuters. Het persagentschap gaf ook aan dat “de BCB aangaande haar toekomstige beslissingen niet langer de term ‘voorzichtigheid’ gebruikt, wat suggereert dat ze nieuwe ‘agressieve’ rentestijgingen zou kunnen doorvoeren om de prijsstijgingen een halt toe te roepen.”

Op 29 mei kon tevens vernomen worden dat de groei van het bbp in Brazilië tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 0,6% bedroeg, terwijl de analisten 0,9% verwacht hadden.

http://www.oblis.be/nl/waarom-zakken-de ... real-18361



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » di jun 18, 2013 16:49

'Euro staat te hoog voor recessie'


18-06-13 16:18 uur - Bron: ANP




© reuters



De euro is van alle valuta van ontwikkelde landen dit jaar het hardst in waarde gestegen. In 2013 steeg de Europese munt met 4,6 procent ten opzichte van de dollar, ruimschoots meer dan de Zweedse kroon die met een koersstijging van 3,1 procent op plek 2 staat, zo blijkt uit een berekening van persbureau Bloomberg..

De stijging laat zien dat de Europese Centrale Bank (ECB) de markten ervan weet te overtuigen dat er genoeg wordt gedaan om de eurozone bij elkaar te houden. Maar tegelijkertijd is een steeds maar sterker wordende euro zeer ongunstig voor landen die door middel van de export hun economie uit de recessie willen trekken. Europese producten worden met een 'dure' euro ook duurder in het buitenland.

Daardoor rijst er kritiek op ECB-directeur Mario Draghi, die mogelijk niet genoeg doet om de waarde van de euro te drukken. 'Draghi pakt de valutaoorlog amateuristisch aan'', aldus een Britse econoom bij de bank HSBC. 'Iedereen verlaagt de rentes en intervenieert, waardoor de waarde van de valuta's daalt.'' De euro is momenteel 1,3360 dollar waard. Dat is bijna 10 procent hoger dan de gemiddelde waarde van de munt sinds de invoering.
http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONO ... ssie.dhtml



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do jun 27, 2013 12:32

Opkomende Markten slachtoffer van FED

Tags: Fed, opkomende markten, QE3
Door Satilmis Ersintepe | 27 juni 2013 | in BRIC | Geen reacties » | 40 keer gelezen



Door de beleidswijziging van de FED krijgen opkomende markten zware klappen, evenals de Chinese aandelen. Het was in 2010 dat de Braziliaanse minister van Financiën, Guido Mantega, het begrip valutaoorlog introduceerde. Hij deed dat bij wijze van kritiek op het wel erg verruimende monetaire beleid van de VS. Daardoor kreeg zijn land onverwacht te maken met zeer grote instroom van liquiditeiten uit de VS. Dat land voerde volgens hem dit beleid om de waarde van de dollar te verlagen om zo de groei te stimuleren.



Toestroom

Hoewel de kritiek van Mantega zeker niet ten onrechte was, hebben in retrospect veel zogeheten Opkomende Landen geprofiteerd van de aanhoudende instroom van liquiditeiten. Er is heel veel geld geïnvesteerd in bedrijven en in infrastructuur. En veel kapitaalmarkten zijn dankzij die toestroom min of meer tot volwassenheid gekomen. Een groot aantal analisten is nu bang, dat aan deze positieve ontwikkelingen een einde kan komen nu Ben Bernanke aangekondigd heeft om geleidelijk te gaan stoppen met het verruimende beleid. Dat zou kunnen betekenen, dat veel van het toegestroomde geld nu weer gaat uitstromen. Dat die angst niet ongegrond is, bleek daags na de persconferentie van de voorzitter van de Fed. Valuta’s van veel Opkomende Landen moesten een flinke veer laten ten opzichte van de dollar. Het zwaarst getroffen werden de Indiase Rupie en de Turkse Lira.


Ongunstig

De aankondiging van de Fed komt op een ongunstig tijdstip. In Opkomende Landen gaat het economisch minder voorspoedig. Het gezamenlijk overschot op de handelsbalans is geslonken van 5% naar 1%, aldus het IMF. Sommige landen hebben nu zelfs een tekort op de lopende rekening en dat verklaart waarom de Rupie en de Lira zo zwaar getroffen werden. Beide landen kampen met tekorten en dat tekort moet afgedekt worden met vreemd vermogen. Dat wordt nu duurder om te lenen.

Verscherpen

De grote vraag is of deze recente gebeurtenissen de opmaat vormen voor veel en blijvende onrust waardoor de economische problemen in de Opkomende Landen verder verscherpt raken. Een ding lijkt al wel zeker: de kosten om vreemd vermogen aan te trekken gaan blijvend omhoog nu de Fed ophoudt met monetair verruimen.

Toch hoeft dit besluit niet zo rampzalig uit te pakken als in 1994, toen de Fed ook besloot om monetair de duimschroeven aan te draaien. Veel Opkomende Landen balanceerden toen op de rand van de afgrond, omdat veel beleggers ijlings hun geld en beleggingen terug haalden. Veel landen staan er nu in verhouding veel beter voor. Hun begrotingen zijn op orde en hun schuldenlast is zeker vergeleken met de meeste westerse landen van een zeer aanvaardbaar niveau. Ze zijn ook niet meer zo afhankelijk van buitenlands kapitaal als pakweg twintig jaar geleden. Veel landen kunnen dankzij een goed ontwikkelde obligatiemarkt terugvallen op binnenlands vermogen. Bovendien is de Fed niet van zins om plotsklaps te stoppen met het huidige beleid. Dat gaat stapje voor stapje en de centrale bank heeft ook kenbaar gemaakt, dat renteverhogingen er tot 2015 niet inzitten. Bovendien, de VS gaat stoppen met het huidige beleid, omdat de economie van het land er beter voorstaat. Van een sterkere economie in de VS profiteert de rest van de wereld.


China

Maar de VS is niet de enige partij die in staat is het lot van de Opkomende Landen te beïnvloeden. Een land als China heeft daar zeker ook de mogelijkheden toe, omdat het de grootste importeur is van hard en soft commodities. Veel Opkomende Landen zijn voor hun export zeer afhankelijk van die Chinese vraag. Juist die vraag laat de laatste maanden zeer te wensen over en daar zal de komende tijd weinig verandering in komen. Daarvoor komen er uit dat land recentelijk teveel ongunstige signalen over de groei. Het laatste nieuws is dat de Chinese centrale bank monetair gaat verkrappen om de kredietvraag in te perken. Volgens Goldman Sachs zal de groei daarom nog meer gaan vertragen dan al het geval was.Daar komt nog bij, dat de bankensector in een crisis lijkt te geraken die veel wegheeft van de bankencrisis die de westerse economieën hebben lamgelegd. Als dat werkelijk zo is, dan is het zeer wel denkbaar, dat de toch al zwakke wereldeconomie een nieuwe zware klap krijgt te verwerken. Daar zullen de Opkomende Landen zich dan niet aan kunnen ontrekken! Daar gaat ook de markt vanuit. Na het bekend worden van het nieuws uit China daalde de MSCI Emerging Markets Index met 2% en the S&P GSCI Index voor grondstoffen daalde naar het laagste niveau in twee maanden.
http://www.dekritischebelegger.nl/bric/ ... r-van-fed/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » vr aug 23, 2013 10:43

vr 23 aug 2013, 07:46
Brazilië wil valuta opkrikken
SAO PAULO (AFN) -
De Braziliaanse centrale bank gaat interveniëren op de valutamarkt om de waarde van de real op te krikken. De bank maakte bekend voor het einde van het jaar daarvoor in totaal voor 60 miljard dollar (44,9 miljard euro) aan cash en afgeleide producten in de markt te pompen.

De Braziliaanse real is de afgelopen tijd flink in waarde gedaald tegen de dollar. Beleggers verkopen de munt omdat ze bang zijn voor een nog scherpere waardedaling als de Amerikaanse centrale bank zijn stimuleringsprogramma afbouwt en de dollar in waarde stijgt. Daarnaast lijkt er op de financiële markten weinig vertrouwen te bestaan in de mogelijkheden van de Braziliaanse president Dilma Rousseff om meer investeringen aan te trekken, de overheidsbestedingen af te bouwen en de inflatie in toom te houden.
Deskundigen waren positief over het Braziliaanse steunprogramma voor de munt. De omvang van de interventie zou volgens hen voldoende moeten zijn om de val van de real te stoppen. ,,Het laat zien dat de autoriteiten vastbesloten zijn om de wisselkoers niet verder te laten dalen'', aldus een Braziliaanse econoom.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... ken__.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » ma jul 27, 2015 18:36

Harde klappen voor Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika na renteverhoging VS

Jeroen Groot
Vandaag, 06:00
Oproerpolitie bij een protest in het Braziliaanse Sao Paulo.
Maatschappelijke onrust over prijsverhogingen in Brazilië, begin dit jaar. Demonstranten in Sao Paulo zijn boos over het openbaar vervoer dat duurder wordt. Reuters
Zuid-Afrika, Brazilië en Turkije krijgen de klappen Inflatie bijna 9% in Brazilië (PDF)
Zwakke broeders
Landen met een groot tekort op de lopende rekening zijn het kwetsbaarst voor een renteverhoging. Een tekort duidt er doorgaans op dat een land meer importeert dan het exporteert. Als het verschil wordt gefinancierd met buitenlands geld is zo'n land kwetsbaar voor externe schokken.

Opkomende markten profiteerden jarenlang van de ultralage rente in de Verenigde Staten. Overheden en bedrijven in landen als Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika leenden massaal dollars van buitenlandse beleggers. Maar deze landen worden naar verwachting ook het hardst geraakt als de rente weer wordt verhoogd. En dat moment komt steeds dichterbij.


Brazilië

(tekort op de lopende rekening: 3,9% van het bbp; bron: IMF)

Met een verwachte economische krimp van 1% (bron: IMF) voor heel 2015 kan Brazilië met recht een zorgenkind genoemd worden. De grootste economie van Latijns-Amerika stevent af op de ergste recessie in 25 jaar. Het land kampt met een inflatie van bijna 9% en een staatsschuld van meer dan 90% van het bbp. BraziIië heeft bovendien als grote exporteur al langer te lijden van de gedaalde prijzen van grondstoffen, bijvoorbeeld die van aardolie.

De Braziliaanse regering probeert met een reeks renteverhogingen en bezuinigingsmaatregelen de inflatie tegen te gaan en het begrotingstekort weg te werken, maar inmiddels is de werkloosheid opgelopen naar bijna 7%. En dat heeft weer gevolgen voor de populariteit van de in oktober 2014 herkozen president Dilma Rousseff: slechts 10% van de kiezers steunt de Braziliaanse president nog.

De belangrijkste economische indicator ter wereld voorspellen is een ware volkssport onder professionele beleggers en economen, maar de consensus is wel dat in de VS voor het einde van het jaar een hoger rentetarief is, mogelijk in september al.

De beleidsrente (het tarief waartegen 'gewone' banken geld kunnen lenen bij de centrale bank) werd voor het laatst verhoogd in juni 2006. Toen stond die rente op 5,25%. Nu geldt een tarief van tussen de 0 en de 0,25%.

Normale renteniveaus


Turkije

(tekort op de lopende rekening: 5,7% van het bbp; bron IMF)

Turkije heeft van de drie potentiële probleemgevallen het grootste tekort op de lopende rekening. Het is voor het overgrote deel van zijn energie aangewezen op het buitenland en profiteert dus, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brazilië, van de gedaalde olieprijs. De risico's zitten bij de Turkse banken, die veel geld uit het buitenland hebben geleend en dat vervolgens weer hebben doorgeleend aan Turkse bedrijven en gezinnen. Als de geldstroom uit het buitenland opdroogt, kunnen er acute problemen ontstaan, iets waar kredietbeoordelaar Fitch al eerder voor waarschuwde.

Een ander risico is politiek: het land lijkt steeds meer meegezogen te worden in de oorlog in buurland Syrië. Bovendien moet er na de verkiezingen van juni voor het eerst in ruim tien jaar een coalitie gevormd worden, nu de islamitisch-conservatieve AKP partij van president van Recep Erdogan de absolute meerderheid heeft verloren.

De Amerikaanse economie trekt aan en Fed-president Janet Yellen zal de gelegenheid aangrijpen om terug te keren naar 'normale' renteniveaus. Yellens voorganger Ben Bernanke gaf in mei 2013 een voorzet naar normalisatie door te hinten op het stoppen met het opkoopprogramma van staatsobligaties, het zogenoemde quantative qasing (of QE), iets wat later ook is gebeurd.

Die voorzet alleen al deed beleggers toen massaal vluchten uit opkomende markten, met alle gevolgen voor de lokale economieën van dien. De angst dat zoiets weer kan gebeuren zit er goed in, hoewel een deel van de markt er vanuit gaat dat het effect al is ingeprijsd.

'Die eerste renteverhoging is niet iets om nerveus van te worden,' zegt Dimitri Chatzoudis, portefeuillemanager opkomende markten bij Robeco. 'De grote vraag is wat er daarna komt.'


Zuid-Afrika

(tekort op de lopende rekening: 5,4% van het bbp; bron IMF)

Het tekort op de lopende rekening van Zuid-Afrika ontloopt dat van Turkije niet veel. De gedaalde prijzen voor edelmetalen als goud en platinium spelen het land parten, want die behoren nog steeds tot de voornaamste exportproducten. Behalve de mijnbouw heeft het land weinig industrie, wat zich vertaalt in een werkloosheidspercentage van boven de 26%, het hoogste in 11 jaar. De groei wordt door het Internationaal Monetair Fonds geraamd op 2% voor dit jaar, maar dat is bij lange na niet voldoende om de nog steeds schrijnende armoede effectief te lijf te gaan.

Vrijdag voelde de centrale bank in Johannesburg zich genoodzaakt de rente te verhogen naar 6%, om de inflatie tegen te gaan. Maar gevreesd wordt dat die renteverhoging op zijn beurt weer nadelig uitpakt voor de groei omdat het moeilijker wordt voor bedrijven om geld te lenen. Ondertussen staat de Zuid-Afrikaanse rand op het laagste niveau ten opzichte van de dollar in 14 jaar tijd, deels als gevolg van de kapitaalvlucht van 2013 die het land al zwaar trof.

De verwachting is dat de Fed de rente in stapjes zal verhogen, van telkens 0,25% bijvoorbeeld. 'Maar als de inflatie onverwacht hard oploopt, loopt de Fed achter de feiten aan en zal dan gedwongen worden de rente veel drastischer te verhogen. Dat kan ook in de opkomende markten voor grote schokken zorgen.'

Dollar-beleggers

De hardste klappen vallen dan, niet verwonderlijk, in de landen die het meest leunen op buitenlands geld. Een hogere rente maakt de VS plotseling een stuk aantrekkelijker voor dollar-beleggers, die het risico van de opkomende markt wegen ten opzichte van meer ontwikkelde economieën. Behalve Brazilië, Turkije en Zuid-Afrika wordt ook Indonesië veel genoemd als zwakke broeder.

Voor beleggers in opkomende markten hoeft een renteverhoging geen reden te zijn om die landen dan per se te mijden. 'Een bedrijf dat schulden in dollars heeft maar ook zijn inkomsten uit dollars haalt kan toch een aantrekkelijke belegging zijn, ' zegt Sander Zondag, chief investment officer bij Obam. 'Maar het land waar dat bedrijf staat speelt natuurlijk wel mee. Als er echt een enorme kapitaalvlucht komt, valt daar niet tegen op te beleggen.'


Jeroen Groot Email
Eerst videoverslaggever en later eindredacteur voor FD.nl. Na een periode als gedetacheerd redacteur voor het tv-programma Nieuwsuur schrijft hij over beleggen en de financiële markten.
http://fd.nl/beurs/1112435/harde-klappe ... rhoging-vs



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do jul 30, 2015 13:44

i 28 jul 2015, 18:58
'Recessie in Brazilië dieper dan gedacht'
NEW YORK (AFN) - De Braziliaanse economie gaat dit jaar harder achteruit dan eerder werd verwacht. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag in een rapport. Daarin waarschuwde S&P voor een verdere afwaardering van de kredietwaardigheid van de grootste economie van Zuid-Amerika.
Brazilië was jarenlang een van de groeiparels van de wereldeconomie. Samen met China, India en Rusland werd het land gerekend tot de club van belangrijkste opkomende economieën, de BRIC's. Maar na jaren van sterke groei zit de klad er sinds 2012 in. Vorig jaar stagneerde de Braziliaanse economie en volgens S&P moet dit jaar een krimp van 2 procent worden geïncasseerd. Groei kan volgens de kredietbeoordelaar op zijn vroegst pas in 2017 worden verwacht.
De Braziliaanse regering heeft volgens S&P wel stappen gezet om het tij te keren, maar die hebben nog geen vruchten afgeworpen. De regering wordt daarbij gehinderd door het omvangrijke onderzoek naar corruptie rond staatsoliebedrijf Petrobras.
Speculatief
Bij dat schandaal lijken veel Braziliaanse politici en bedrijven te zijn betrokken, wat de uitvoering van goed economisch beleid stevig in de weg kan zitten. Daardoor zal het volgens S&P langer duren dan eerder werd gedacht om de economie weer op het juiste pad te krijgen.
S&P hanteert al een relatief lage rating voor Brazilië (BBB-min), wat aangeeft dat het risico op Braziliaanse staatsleningen hoog is. Als de kredietbeoordeling nog een stap omlaag gaat, worden investeringen in Braziliaanse staatsobligaties zelfs als speculatief aangeduid. Daardoor kan het aanzienlijk duurder worden voor de Braziliaanse overheid om geld te lenen op de markten.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... ht___.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » ma aug 03, 2015 12:30

Emerging market valuta’s crashen op China en Fed
overzicht
30 juli 2015 geen reacties Emerging Markets
emerging_markets_currencies Fed

De Fed verhoogde gisteren de rente nog niet. Maar met de verbeterende Amerikaanse economie komt zo’n stap wel dichterbij. Samen met de vertraging in China geven die ontwikkelingen de US dollar een enorme boost.

Met name de valuta’s van emerging markets laten enorme dalingen zien tegen de dollar. Dat begon al in 2011. Toen piekten grondstoffenprijzen om aan een lange daling te beginnen. Laten we de grafieken er eens bij pakken.

emerging_market_valuta_SB

Real gehalveerd
We zien dat de Braziliaanse real al meer dan halveerde tegen de dollar. Met name sinds begin dit jaar zit de klad er goed in. Het land leunt zwaar op de export van ijzererts en andere grondstoffen naar China.

Met de devaluatie komen Braziliaanse bedrijven die leenden in US dollars klem te zitten. Alleen al olieproducent Petrobras gaf voor $ 52 miljard aan dollarobligaties uit.

Volgens Bern Berg van SocGen kijkt Brazilië nu tegen een “perfecte storm” aan. De economie glijdt steeds dieper in recessie. En corruptieschandalen tieren welig. President Dilma Rousseff zou wel eens afgezet kunnen worden vanwege haar falen inzake het aanpakken van malafide praktijken bij Petrobras.

Daarmee zouden kredietbeoordelaars Braziliaanse staatsobligaties wel eens af kunnen waarderen naar junk, zo vermoedt Berg. En dat zou, aldus de Telegraph, niets minder dan een vernedering zijn voor het land. Brazilië was even in de waan dat met BRIC hausse een nieuw tijdperk, zonder eindeloze cycli van schuldencrises en populistische politici, aan was gebroken.

Rand en peso ook klem
Dan Zuid-Afrika. De dollar steeg al bijna 90% tegen de rand sinds 2011. De Zuid-Afrikaanse centrale bank probeert met man en macht hij tij te keren. Het verhoogde donderdag de rente met een kwart punt naar 6%.

Die ‘gedwongen’ rentestijging verergert de impact van de daling van de grondstoffenprijzen op de economie. En dat werkt door. Met dit soort pro-cyclisch beleid komen de turbo’s van de wereldeconomie langzaam tot stilstand, zo stelt de Telegraph.

Ook de Mexicaanse peso verliest terrein. De autoriteiten aldaar bezinnen zich nu op noodmaatregelen om de munt te verdedigen, ondanks de algemene weerzin van de Mexicanen om zich in de markt te mengen.

Volgens Stephen Jen van SLJ Macro Partners riskeren de zwakkere landen een acute stop van de kapitaalstromen. Jen verwacht later dit jaar dan ook een “heftige sell-off” in een aantal emerging market valuta’s.

Turkije eerste domino
Eerste domino? Veel vingers wijzen naar Turkije. Turkse bedrijven moeten binnen een jaar
$ 120 miljard aan dollarschuld doorrollen. Tel daar het tekort op de betalingsbalans bij en het te financieren gat is al $ 170 miljard. Dat is ruim zes keer meer dan de buitenlandse valutareserves van de centrale bank.

Ilan Solot van Brown Brothers Harriman stelt:

Wij denken dat de tail-risks die uit Turkije voortkomen wel eens veel groter zouden kunnen zijn dan velen vermoeden.

Wellicht speelt deze dreiging ook mee bij de plotselinge beslissing van Turkije om doelen in buurland Syrië te bombarderen?
http://slimbeleggen.net/emerging-market ... hen/73964/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » zo aug 09, 2015 14:35

vr 07 aug 2015, 18:02 | 3 reacties
Problemen opkomende markten
door Alexander Sassen van Elsloo
De laatste maanden zijn beleggers veelal bezig geweest met de Griekse saga. Dat verhaal loopt helaas nog steeds en zal, zoals vorige week beschreven, weer terugkeren. Maar de wereld is natuurlijk groter dan alleen de eurozone.
Zo zijn er nu flinke klappen gevallen in bepaalde opkomende markten. Waarom dit heeft plaatsgevonden en wat er eventueel nog in het verschiet ligt, dat zal in deze column aan bod komen.
China
Wat er nu allemaal in China gebeurt, is echt van een andere orde. Het lijkt op een goedkoop script van een B-film, maar het gebeurt toch echt. De Chinese markt is met ongeveer een derde gedaald en dat heeft veel Chinese particuliere beleggers geraakt.
Nu gaat het wat ver om deze mensen beleggers te noemen, want ze hebben geen verstand waarin ze beleggen. Koersen gingen alleen maar omhoog, dus kopen was het adagium. Nog beter, aangezien koersen alleen maar stijgen, geld lenen om daarmee aandelen te kopen (op marge kopen).
Die koersval van 30%-plus heeft dus voor totale paniek gezorgd. Beleggingsbanken eisten direct cashstortingen om de tekorten op de beleggingsrekeningen aan te zuiveren. Dit veroorzaakt juist weer een liquidatiegolf, en zo verder.
Hoe reageerde de Chinese overheid? Enter B-film script: verkopen is bijna verboden gemaakt, 'foute' verkopers worden onderzocht en vervolgd en een groot gedeelte van de markt wordt gewoon stilgelegd (kan niet in gehandeld worden). Verder werden banken, brokers en andere instanties gedwongen om aandelen op te kopen of op andere manieren de markten te ondersteunen.
En dan hebben we het niet over €10 miljoen, of €100 miljoen, ook niet over €1 miljard en zelfs niet over €10 miljard. Nee, de Chinese regering heeft er in totaal €1400 miljard tegenaan gegooid. Het grootste steunpakket ooit in de wereld! De verschillende instanties en gelieerde partijen van de Chinese regering zijn nu in veel Chinese aandelen een van de grootste, zo niet grootste, aandeelhouder.
Toch blijft de beurs kwakkelen, en de beleggers vragen zich openlijk af of de Chinese regering wel zo almachtig is als zij dachten. Een les die wij ook nog zullen gaan krijgen aangaande het beleid van onze eigen centrale banken.
Brazilië
Terwijl Chinese beurs implodeert en een soort Orwelliaans 1984 verder probeert in te voeren, is er in Brazilië ook van alles aan de hand. Niet dat het land ooit een saaie periode heeft gekend, maar nu is de situatie toch wat extremer dan normaal.
De regering ligt enorm onder vuur over corruptie, met name op het Petrobrás-dossier. De zeer lage groei in wereldhandel maakt de situatie er niet beter op. Het BBP zal dan ook met 0,5% dalen dit jaar, zo is de verwachting. Dit terwijl inflatie wel oploopt tot 7,5%.
De Braziliaanse munt, de real, verliest steeds meer waarde ten opzichte van de dollar, wat een enorm probleem kan gaan worden want het land heeft $250 miljard schuld. Dus niet in real, maar in dollars. Als de dollar aansterkt ten opzichte van de real, dan verslechtert de betaalbaarheid van deze schuld.
Hierdoor wordt Brazilië gedwongen de rente te verhogen, ondanks dat de economie al in recessie zit. Hierdoor zal de recessie dus worden versterkt, wat weer voor problemen in Brazilië zelf zorgt.
De rest
En Brazilië is niet het enige land wat hier last van heeft. Morgan Stanley vatte het mooi samen: door (USD-)schuldposities van opkomende markten, de Chinese problemen en het stopzetten van quantitative easing (QE) in de VS, krijgen de opkomende markten een triple whammy om de oren.
Aansterkende dollar, dalende prijzen voor de exportproducten van opkomende markten (denk aan olie, koper en zo verder) vormen een gevaarlijke mix.
De opkomende landen komen dus een soort stagflatie (economische stagnatie en hoge inflatie) situatie terecht. Mochten de Chinese problemen doorzetten en een nieuw QE (4) programma in de VS uitblijven (laat staan als de Fed daadwerkelijk de rente gaat verhogen!), dan is het einde van de ellende voor de opkomende markten nog lang niet in zicht.
En met schuldposities in Amerikaanse dollars kan het zomaar zijn dat er binnen afzienbare tijd de wereld 10 Griekenlanden rijker is (no pun intended). En dan kunnen de problemen aldaar dus toch op ons bordje komen te liggen.
Pas op
Dus waar Griekenland zeker in de gaten moet worden gehouden, is het niet het enige gevaar voor de beurzen. Beetje dicht bij huis blijven (wederom no pun intended) en de economische en financiële data scherp in de gaten houden tijdens de vakantie, is naar mijn mening geen slecht idee.
Mocht er op de camping een plotselinge tsunami aan mensen die vloekend met de WC-rol onder de arm naar het toilet rennen, dan weet u nu alvast waarom.

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/ale ... ten__.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do aug 13, 2015 12:52

di 11 aug 2015, 23:08
Brazilië nadert junkstatus bij Moody's
LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over Brazilië. De firma verlaagde dinsdag de rating van het land naar Baa3, een niveau boven de junkstatus.
Volgens Moody's is onder meer de economische prestatie van Brazilië minder dan verwacht. Zo blijven de nodige hervormingen uit en geeft de overheid te veel geld uit. Ondanks de stappen die zijn gezet voorziet Moody's dat de economie de komende twee jaar achter zal blijven bij de verwachtingen. Eerder verlaagde ook Standard & Poor's (S&P) al de kredietwaardigheid van Brazilië.
Wel werden de vooruitzichten voor de grootste economie van Zuid-Amerika naar boven toe bijgesteld van negatief naar stabiel. Volgens Moody's heeft het land namelijk de mogelijkheid om het tij te keren.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/ ... y_s__.html



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » vr aug 21, 2015 22:42

'Probleem van emerging markets is een politieke'

19 augustus 2015
van onze redactie
Opkomende markten zijn onder beleggers volledig uit de gratie. Onder fondsmanagers is hun populariteit op het laagste niveau beland sinds 2001, zo blijkt uit de jongste Fund Survey van Merrill Lynch.
Brazilië
Er worden allerlei verzachtende omstandigheden genoemd waarom emerging markets uit de mode zijn: dalende grondstoffenprijzen, Amerikaans rentebeleid, klimaatverandering. Onzin, stelt Bill Emmott, de voormalige hoofdredacteur van The Economist. De verklaring is er een van de politiek.

Neem Brazilië. Dit land is de laatste twee jaar nauwelijks gegroeid en krimpt op dit moment zelfs, stelt Emmott. Dalende grondstoffenprijzen worden als argument genoemd, maar de economie van het land zou nu toch meer moeten zijn dan dat. Hetzelfde geldt voor Indonesië of Turkije of Zuid-Afrika, waar de economische groei ook tegenvalt, aldus Emmott.

De voormalige hoofdredacteur van The Economist stelt dat al deze zogenoemde opkomende landen hebben kunnen profiteren van economische of grondstoffencycli, maar de echte test komt als het economisch juist tegenzit. Dan wordt volgens Emmott duidelijk dat politieke instituties niet functioneren en besluitvorming hapert.

Zo is Brazilië onmachtig om de uitgedijde publieke sector aan te pakken, omdat de regering deelbelangen niet weet te sturen. Het gevolg is een staatskapitalisme dat problemen eerder verergert dan oplost. In de andere democratieën, zoals Turkije, Zuid-Afrika en Indonesië, doen zich dezelfde problemen voor.

Een lichtend voorbeeld zou volgens Emmott Singapore moeten zijn, dat corruptie en de macht van belangengroepen succesvol heeft gebroken.

Als opkomende markten niet flexibel zijn en zich weten aan te passen, dan zullen deze landen niet 'opkomen', stelt Emmott in een bijdrage voor het platform Project Syndicate.
http://www.fondsnieuws.nl/nieuws/proble ... -politieke



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » wo aug 26, 2015 18:46

Op een enkele uitzondering na volgen de meeste deviezen dit jaar een dalende lijn tegenover de euro. De Braziliaanse reaal en de Turkse lira, die het meest zijn gezakt, zijn nog nooit sinds de introductie van de unieke munteenheid op een zo laag niveau geweest. Zelfs de Amerikaanse dollar, die het jaar onder trompetgeschal is begonnen, moet een drastisch deel van de waardevermeerdering inleveren.

Alvorens enkele investeringsmogelijkheden na te kijken, zullen wij trachten te begrijpen wat sommigen "de terugkeer van de sterke euro" noemen.

Enerzijds is dat de ontreddering van de deviezen, waarvan de ontwikkeling nauw verbonden is met die van de grondstoffen (Australische dollar, Noorse kroon, roebel...) en anderzijds zijn het de politieke spanningen die een bijdrage leveren aan de bijstelling van andere deviezen (Turkije, Brazilië...).

De "grondstof"-deviezen

De beleggers hebben zich, in een context die ondermijnd wordt door een stagnatie van de economische groei van China, afgekeerd van deviezen die blootgesteld zijn aan de economische gezondheid van Peking, die een grote verbruiker is van grondstoffen.

Het is een feit dat China, met meer dan een miljard inwoners, bijvoorbeeld 45% van de wereldproductie van koper voor rekening neemt, en dat de Chinese staalproducenten de afnemers zijn van 60% van de ijzerertsproductie, waarvan het overgrote deel afkomstig is uit Brazilië en Australië. Het is dus logisch dat de vaartvermindering in Peking beroering op de markten teweegbrengt.

China is de belangrijkste commerciële partner van Australië en wij kunnen daarmee de terugslag op de Australische dollar, evenals op de Nieuw-Zeelandse dollar en de Canadese dollar, op de wisselkoersmarkten beter begrijpen.

De Noorse kroon wordt ook niet gespaard, want die ondergaat de duikvlucht van het aardolievat. Daarnaast hebben de nadelige effecten van de daling van de aardoliekoers de speculaties wat betreft een nieuwe daling van de basisrente opnieuw gelanceerd. De roebel, die eveneens het slachtoffer is van de daling van de koers van het zwarte goud, wordt verzwakt door de Westerse sancties in het kader van de Oekraïense crisis en bevindt zich tegenover de euro op een lager niveau dan ooit tevoren.

Wij herinneren de beleggers, die vertrouwen hebben in de evolutie van deze valuta op lange termijn, eraan dat onze Obligatielijst meerdere beleggingsmogelijkheden biedt, onder meer de nieuwe obligatie van APPLE in australische dollar (3,70% - 2022).

De reaal en de turkse lira op hun historisch laagste niveau

De terugloop van de "grondstof"-deviezen sinds het begin van het jaar is niet vergelijkbaar met de instorting van de Braziliaanse reaal over dezelfde periode.

De reaal heeft, afgezien van de daling van de aardolieprijs, te lijden onder specifieke factoren zoals de zaak Petrobras. Dit schandaal van ongekende proporties treft zowel de door de staat bestuurde aardoliemaatschappij als politici in de machtsferen en grote economische spelers. Als klap op de vuurpijl is de economie aan het afglijden naar een recessie, groeit de inflatie en dreigen de ratingbureaus met degradatie van het land naar de categorie van de speculatieve uitgevers. President Dilma Rousseff is bovendien sterk omstreden in de bevolking.

De Turkse lira wordt eveneens gevloerd door politieke factoren en deze munteenheid staat onder sterke druk vanwege de aankondiging van voortijdige verkiezingen, maar dat is het niet alleen. Dit moet worden toegevoegd aan de economische moeilijkheden van een opkomend land, dat het zwaar te verduren heeft met teruglopend toerisme en afnemende groei.

Wie gelooft in het herstel van deze valuta, kan kijken naar een obligatie in lira van EIB, een emittent met een rating AAA. De looptijd draagt tot 2018, de coupon bedraagt 9,25% en de koers is 96%. European Investment Bank heeft ook een obligatie in braziliaanse reaal lopende die draagt tot 2017, coupon 10,50% en koers van 99%.

Prestatie van de euro

Valuta Prestatie van de euro sinds 01/01/2015 (*)
Braziliaanse reaal + 26%
Turkse lira + 19%
Roebel + 16%
Nieuw-Zeelandse dollar + 13%
Australische dollar + 8%
Canadese dollar + 8%
Rand + 7%
Noorse kroon + 4%
US dollar - 5%
Pond sterling - 6%
Zwitserse frank - 10%
De verhoging van de rente in twijfel getrokken in de Verenigde Staten?

De Amerikaanse dollar is één van de weinige munteenheden die dit jaar op groen staan. Maar hoelang zal dat nog duren? De dollar heeft zojuist een deel van de waardevermeerdering, die 16% heeft bereikt, in moeten inleveren, zodat deze nu nog maar 5% bedraagt.

Het groene biljet werd tijdens de eerste maanden van het jaar ondersteund door het perspectief van een verhoging van de rente in de Verenigde Staten. Maar de devaluatie van de yuan, die het competitieve evenwicht tussen China en Amerika wijzigt, heeft de laatste tijd voor verwarring gezorgd.

Het is mogelijk dat het comité voor monetair beleid van de Fed dit nieuwe element bij de vergaderingen van 16 en 17 september aanstaande in beschouwing zal moeten nemen. Bepaalde analisten menen dat de Fed de rente mogelijkerwijs niet in september, maar in december zal verhogen.

Nota en bronnen

(*) gegevens op 25 augustus om 10h

Global Mining industry faces up to a deep malaise (The Guardian)

Junk bond yield for miners shoot higher (Financial Times)

- See more at: http://www.oblis.be/nl/news/2015/08/25/ ... 4hm3f.dpuf
http://www.oblis.be/nl/news/2015/08/25/ ... rkt-535313



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » wo aug 26, 2015 18:49

Waarom Brazilië zijn eeuwige belofte niet verzilvert

door Arend Jan Boekestijn 24 aug 2015

Het rigide staatskapitalisme van Brazilië leidt tot corruptie waardoor geld en energie niet makkelijk kunnen stromen van improductieve naar productieve sectoren. Politici moeten paal en perk stellen aan de verwevenheid van politiek en economie.

Brazilië wordt niet meer geteisterd door militaire coups, maar de corruptie is er nog springlevend. Ook president Dilma Rousseff, die acht maanden geleden een tweede termijn kreeg, en haar Arbeiderspartij lijken zich op dit gebied niet onbetuigd te hebben gelaten.

Rousseff, een voormalige marxistische guer­rillera die tijdens de militaire dictatuur werd gemarteld, werd in 2011 president. Haar voorganger Luiz Inácio Lula da Silva wist tussen 2004 en 2010 gemiddeld 4,5 procent groei te genereren en tegelijk armoede en inkomensongelijkheid te verminderen.

Maar onder Rousseff is de Braziliaanse economische groei sterk afgenomen en is er nu zelfs sprake van krimp. Brazilianen gaan massaal de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Wat is er misgegaan?

Impasse

Veel commentatoren grossieren in economische verklaringen. Zij wijzen op de Amerikaanse rentepolitiek, schaliegas en olie, China, El Niño en de dalende prijzen in de Braziliaanse export, zoals van agrarische producten. De Braziliaanse economie stelt echter meer voor dan oogsten en grondstoffen.

Een land dat technologie en managementtechnieken importeert, zou toch het voordeel van lage lonen en stijgende productiviteit moeten kunnen uitbuiten. Maar dat proces lijkt te zijn gestokt. Het lijkt wel of Brazilië weer het land is geworden van de eeuwige belofte die op de een of andere manier nooit echt wordt verzilverd.

Een opkomende economie kan alleen duurzaam groeien als zij goed wordt bestuurd. En daar zit precies het probleem. Brazilië was niet in staat om inflatie te beheersen zonder een recessie te creëren. Sinds 2010 zit het land in een impasse. De nationale munt verloor 30 procent van zijn waarde, investeringen nemen af en de werkloosheid loopt op.

Al deze ellende is niet te wijten aan economische pech of tekort aan creativiteit in de private sector, maar aan slecht bestuur. De regering slaagt er maar niet in om de opgeblazen publieke sector terug te dringen en wordt overspoeld door corruptieschandalen. Toch houdt Rousseff vast aan het staatskapitalisme, dat nu juist al deze problemen heeft veroorzaakt.

Niet minder dan 66 procent van de Brazilianen wil Rousseff kwijt. Zij hebben meer dan genoeg van de corruptieschandalen waarbij de Arbeiderspartij direct betrokken lijkt te zijn. De staat heeft nog steeds een meerderheidsbelang in oliemaatschappij Petrobras, die verantwoordelijk is voor 90 procent van de Braziliaanse olieproductie.

De regering drukt de brandstofprijzen om de inflatie laag te houden. Brazilië produceert echter te weinig om aan de vraag te voldoen. Er worden dus olieproducten geïmporteerd die met verlies worden verkocht aan bedrijven en consumenten. Dit drukt de winst van Petrobras.

Corrupt

Petrobras wordt geplaagd door affaires waardoor de marktwaarde is gedaald. De geruchten gaan dat bestuurders van Petrobras jarenlang steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor opdrachten aan toeleveranciers. President Rousseff, die van 2003 tot 2010 leiding gaf aan het bedrijf, bevindt zich in een benarde positie.

Als zij niets wist van de steekpenningen, is zij incompetent. Als zij er wel van wist, is zij corrupt. Begin dit jaar trad een aantal topmanagers af, onder wie CEO Maria das Graças Foster, een vriendin van Rousseff. Vervolgens werd de topman van de Braziliaanse staatsbank Banco do Brasil, Aldemir Bendine, benoemd tot nieuwe CEO. De koers dook 7 procent omlaag omdat Bendine te dicht bij de overheid staat om Petrobras te kunnen moderniseren.

Slecht bestuur staat een opkomend land wel toe om te profiteren van een hausse, maar als zich een recessie aandient en de steven moet worden gewend, wreekt zich het probleem van de zwakke instituties. De politiek is hierdoor niet in staat om het algemeen belang te beschermen in de strijd tussen machtige pressiegroepen.

Het rigide staatskapitalisme leidt tot corruptie waardoor geld en energie niet makkelijk kunnen stromen van improductieve naar productieve sectoren. Andere democratieën en opkomende economieën als Turkije, Indonesië en Zuid-Afrika worstelen met soortgelijke problemen.

Pas als Braziliaanse politici inzien dat paal en perk moet worden gesteld aan de verwevenheid van politiek en economie, kan Brazilië eindelijk zijn eeuwige belofte inlossen.
http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs ... -2675335W/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » vr sep 11, 2015 00:50

Standaard & Poor's geeft Brazilië 'junkstatus'

10-09-15, 11.43u - Bron: Belga
LEES LATER

1 ©PHOTO NEWS
Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van Brazilië verlaagd naar BB+ met een negatieve verwachting. Daarmee hebben de obligaties van de grootste economie van Zuid-Amerika de zogenoemde 'junkstatus' gekregen.

Onder meer de zwakke economie speelt Brazilië parten. Bovendien kampt het land met de gevolgen van het omvangrijke corruptieschandaal, dat ook politieke onzekerheid met zich meebrengt. De economische activiteit in het land zal volgens de kredietbeoordelaar dit jaar met 2,5 procent terugvallen. Voor 2016 wordt een krimp voorzien met nog eens 0,5 procent.

Het overheidstekort voor zowel 2015 als 2016 zal volgens S&P uitkomen op 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp), onder meer als gevolg van de stevige rentelasten. De staatsschuld van het land zal oplopen tot 59 procent van het bbp in 2016, waar deze vorig jaar nog 47 procent bedroeg.

Eerder verlaagde ook Moody's al de rating voor Brazilië tot één niveau boven de junkstatus.
http://www.demorgen.be/buitenland/stand ... -a2451327/



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do okt 01, 2015 14:06

BNY Standish over gewaardeerd Brazilië

30 sep

Onlangs verlaagde S&P de buitenlandse langetermijnschuld van Brazilië naar high yield, BB+, met een negatieve outlook erbij. Het onderstreept het verval van de vroegere lieveling onder de opkomende markten, schrijft Javier Murcio, director emerging markets bij Standish, een boutique van BNY Mellon. De kredietbeoordelaar komt tot zijn oordeel op basis van de verslechtering van de financiële situatie en het politieke onvermogen om hervormingen door te voeren.

Javiermurciobny
Javier Murcio
Volgens Murcio bevindt Brazilië zich in een recessie. Hij voorziet in 2015 dat het reële BBP in 2015 met 2,3% krimpt en in 2016 met 0,5%i, terwijl de inflatie met 9% hoog is. Net als S&P ziet Standish geen verbeteringen op korte termijn.

Huiverig

Murcio ziet diverse gevolgen van het lagere kredietoordeel. De downgrade ondermijnt het toch al broze vertrouwen en kan de recessie verder verdiepen. Daarmee komt meer druk te staan op de overheidsinkomsten. Ook kan op de korte termijn de focus verschuiven richting de bedrijfs- en semi-overheid, naarmate hogere rentevergoedingen de druk op de met schulden beladen bedrijven opvoeren en nieuwe financiering duurder maken. Murcio houdt ook rekening met meer politieke ruis, nu het vertrek van president Rousseff, door vrijwillig vertrek of impeachment dichterbij komt.

Geen politieke impulsen

Standish ziet zeker oplossingen voor de problemen in Brazilië, maar die gaan nog verder dan de politiek voorstelt. De voorstellen van de minister van financiën bewerkstelligen volgens Murcio nog geen werkelijke ommekeer. De belastingmaatregelen zijn de verkeerde oplossing en ook nog eens te marginaal om het verschil te maken. Door het ontbreken van de politieke wil is het moeilijk om hervormingen door te voeren. Mogelijk zorgt de downgrade voor extra druk op de politici.

Murcio wijst ook op sterke punten in Brazilië. Het land beschikt over ruime buitenlandse reserves, beheersbare schuld in buitenlandse valuta, een sterk rechtssysteem en goede toegang tot de kapitaalmarkten. De balansen in het land zijn nog relatief gunstig. Voor beleggers in opkomende markten ziet Murcio aantrekkelijke kansen binnen het BB-spectrum, hoewel het nog te vroeg is voor een koopadvies.

http://www.analist.be/hottopics/23518-b ... d-brazilie



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » wo okt 28, 2015 01:43

Opnieuw BRIC-land die struikelt door te hoge kredieten, bestaat er nog gezonde groei?
14/10/2015
jeroenteerlinck

brazil
Terwijl als de vorige crisis nog na sluimert (en mogelijk terug opflakkert) is de volgende crisis reeds aan het kiemen in de industriële rand van de grote steden in Brazilië, waaronder Sao Paulo en Rio de Janeiro.

De arbeidsmarkt, gedurende lange tijd één van de eenzame lichtpuntjes in Brazilië verslechtert plots sneller dan verwacht waardoor de werkloosheid snel stijgt tot een 7,6%. Vergeleken met een cijfer van 4,3% eind 2014 is dit ronduit dramatisch. In Sao Paulo vertaalt zich dit in de praktijk naar bijna een verlies van 20.000 banen per maand. Dit in combinatie met een slechte sociale zekerheid drijft werklozen rechtstreeks in de armoede, voor zoverre ze er al niet in zaten.

Volgens experten in de financiële wereld is het grootste probleem momenteel de werkloosheid. Er heerst grote onvrede over het huidige beleid en de problemen rond president Dilma Rousseff welke de hoofdstad Brasilia verlammen.

Een nog groter probleem is echter het groeimodel van Brazilië welke gebaseerd is op een kunstmatige boom aan consumentenbestedingen, gefinancierd door krediet. Net dit laatste dreigt een recessie aan te wakkeren, welke nu reeds de ergste is sinds 1990. Vertaald daar niet-terugbetaalde leningen gaat dit reeds over miljoenen gezinnen die nu reeds in de problemen zitten.

brazil_werkloosheid

Werkloosheidscijfers in Brazilië

Corruptieschandaal

Een jaar na het uitbreken van een massaal corruptieschandaal bij de door de staat gerunde oliemaatschappij Petrobas zijn de financiële indicatoren ronduit negatief. Officieel is Brazilië 4 maanden in recessive met daarbovenop een waardedaling van de eigen munt, de Real.

De inflatie is op jaarbasis gestegen tot bijna 10% en het begrotingstekort is het grootste sinds de laatste 2 decennia. Mede door deze en de overige politieke problemen werd de credit rating dan ook geplaatst op junkstatus door onder andere Standard & Poor’s. Analisten bij de Itau Unibanco Holding voorspellen dat de Braziliaanse economie niet minder dan 3% zal krimpen dit jaar in combinatie met een stijgende werkloosheid welke boven de 10% zal uitkomen in 2016.

Neergang

Ooit was Brazilië het toonbeeld van een groeiland als lid van de zogenaamde BRIC. Het kwam zodanig sterk uit de financiële crisis in 2008 dat het door experts werd aanzien als de belangrijkste economische motor naast China.

Er kunnen 3 grote problemen aangehaald worden voor de neergang van dit veelbelovende land. Als eerste is er zoals vaak in groeilanden de wijdverspreide corruptie. Dit verlamt overheden en verstikt initiatieven van bedrijven om te kunnen groeien of ondernemen.

Als tweede zijn er de maatregelen van de regelgevende overheden. Waar deze in tijden van economische crisis de economie zouden moeten aanwakkeren is de Braziliaanse overheid er met vlag en wimpel in geslaagd om met verkeerde maatregelen de economie nog verder de nek om te wringen.

Als derde en tevens één van de meeste belangrijke redenen is er de afhankelijkheid van de export. Door de grote export van grondstoffen is Brazilië zwaar getroffen de laatste jaren. Het exporteert enorm veel producten, gaande van sojabonen tot ijzererts. De sterke gedaalde grondstofprijzen en de verminderde vraag konden bijgevolg niet opgevangen worden door de Braziliaanse economie welke dan ook zware sporen heeft achtergelaten.

Krediet-crisis

Het afgelopen decennia onderging de grootste economie van Latijns-Amerika een enorme metamorfose welke niet minder dan 40 miljoen Brazilianen uit de armoede haalde. Dit alles werd echter gefinancierd door kredieten waardoor er nu enorme bedragen niet meer kunnen terugbetaald worden. Het percentage gezinnen die niet meer kredietwaardig zijn is gestegeven van 20 tot 46%. Met de stijgende werkloosheid en in het bijzonder de stijgende rentekosten welke nu gestegen zijn tot 14,25% is een vergelijking met Griekenland of Portugal snel gemaakt.

Indien de werkgelegenheid niet snel aantrekt lijkt dit dan ook vicieuze cirkel te worden. Helaas zal deze de komende jaren nog verslechteren, ervan uitgaande dat de wereldeconomie niet opnieuw een crisis meemaakt.

Een vraag die luidop gesteld kan worden is welke land er nog een gezonde groei doormaakte de laatste jaren? Voor zowel China als Brazilië zijn de gevolgen ondertussen bekend. Enkel India lijkt voorlopig nog de dans te ontspringen. Het beloven alvast interessante tijden te worden het komende decennia voor de wereldwijde financiële verhoudingen.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com

http://beurs.com/2015/10/14/braziliaans ... id-amerika



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » za nov 07, 2015 01:16

Turkse lira, Braziliaanse reaal, Australische en Amerikaanse dollar..., vrijwel alle deviezen wereldwijd stijgen de afgelopen dagen tegenover de euro.

Algemeen gesproken heeft de euro geen stand gehouden na de verklaringen van de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, aan het einde van de vergadering van deze monetaire instantie afgelopen 22 oktober.

Mario Draghi heeft duidelijk te kennen gegeven dat de instantie bij de volgende vergadering in december verdere maatregelen zou kunnen treffen met het doel om de groei te bevorderen en het deflatierisico in de eurozone te bestrijden.

Volgens de waarnemers zou de ECB de maandelijkse terugkoop van openbare schulden van de huidige 60 miljard kunnen verhogen naar 80 miljard. De doelstelling is het krediet en de activiteit via een nieuwe verlaging van het renteniveau weer op gang te brengen. De ECB hoopt, met een verhoging van de hoeveelheid euro's in omloop, de koers van de euro te verlagen en in het voorbijgaan de Europese exporteurs te ondersteunen.

Australische dollar: +3,7%

Sinds de toespraak van Mario Draghi is de Australische dollar met bijna 4% gestegen tegenover de unieke munteenheid en had vanochtend (woensdag) een koers van AUD 1,52 voor 1 euro.

Daarnaast kon de 'kangoeroe-dollar', zoals de wisselhandelaren deze munteenheid wel graag noemen, rekenen op het optreden van Glenn Stevens, gouverneur van RBA, die gisteren aangaf dat de voorspellingen er voor de Australische economie de afgelopen maanden wat beter uitzagen. De munteenheid heeft van de afwezigheid van nieuwe accommoderende maatregelen kunnen profiteren en kwam versterkt uit deze interventie tevoorschijn, ondanks een belangrijke consensus die in december een renteverlaging had verwacht.

De beleggers die rekenen op een aanhoudend herstel van de Australische munteenheid hebben in onze Obligatielijst de keuze uit verschillende beleggingsideeën. Wij prikken onder meer de obligatie van de Rabobank (3,375% - 2020) die momenteel op 101% van de nominale waarde wordt verhandeld en een jaarlijks rendement vertoont van 3,13%. De coupure is vastgesteld op 2.000 dollar, met een beoordeling van 'A+' bij Standard & Poor's.

Turkse lira: +6,6%

De Turkse lira is anderzijds sinds 22 oktober met 6% vooruitgegaan en wordt verder ondersteund door de resultaten van de algemene verkiezingen van afgelopen zondag. Dat is een welkome stijging voor deze munteenheid die sinds 1 januari tot meer dan 10% heeft moeten inleveren tegenover de unieke munteenheid, als gevolg van de stagnatie van de groei, een sterke inflatie en een aanzienlijk overheidstekort. Vanochtend kwam de koers van de Turkse lira op TRY 3,12 voor een euro.

Op de secundaire markt vertoont de obligatie van de EIB in TRY, op 9,125% tot 2020, nu een jaarlijks rendement van 9,91%, op basis van een koers van 97% van de nominale waarde. De coupure is vastgesteld op 1.000 lira. Gezien de status als supranationale uitgever, beschikt de EIB over de best mogelijke beoordeling ('AAA') bij de drie ratingbureaus Fitch, Moody's en Standard & Poor's. Het risico komt voor deze obligatie dus vrijwel uitsluitend neer op de munteenheid.


Braziliaanse reaal: +8%

De Braziliaanse reaal, die het in het tweede kwartaal moeilijk had met een economische recessie, is met om en nabij 8% gestegen en heeft momenteel een koers van BRL 4,11 voor een euro. De reaal heeft sinds 1 januari ongeveer 20% in waarde verloren.

De obligatie van de Duitse openbare bank KfW, met een notering van 'AAA', die in 2017 terugbetaald kan worden en een vaste coupon heeft van 10,50%, is op de secundaire markt beschikbaar voor aankoop onder de nominale waarde op een koers van 96,50%. Het jaarlijks rendement tot de einddatum komt daarmee op 12% (coupure van 5.000 Braziliaanse reaal).


Amerikaanse dollar: +4,30%

Tot slot de Amerikaanse dollar, die met bijna 4% gestegen is en een koers heeft van USD 1,087 voor een euro. Het groene biljet kan eveneens rekenen op het perspectief dat de Amerikaanse Centrale Bank de basisrente zal verhogen bij de volgende bijeenkomst in december.

In de categorie van recente uitgiftes in dollar vinden we de Amerikaanse informaticareus Microsoft, die afgelopen donderdag de grootste obligatie-uitgifte uit de geschiedenis van deze onderneming verwerkelijkt heeft. Het betreft een obligatielening in meerdere onderdelen, met onder meer een obligatie per coupures van 2.000 dollar (3,125% - 2025) die over tien jaar terugbetaald kan worden. Microsoft is één van de drie ondernemingen in de niet-financiële categorie die nog beschikken over een beoordeling van 'AAA', de beste notering die door de ratingbureaus Moody's en Standard & Poor's kan worden toegekend.

Bronnen

Le Monde, La BCE rassure les marchés 22/10/2015

DailyFX.com, AUD/USD : Le dollar australien soutenu après le statu quo de la RBA

- See more at: http://www.oblis.be/nl/news/2015/11/06/ ... jeMsY.dpuf

http://www.oblis.be/nl/news/2015/11/06/ ... viezen-ten



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » zo dec 06, 2015 22:59

413ECONOMIE & POLITIEK
BIS: Dollarschuld opkomende landen flink hoger dan gedacht

Marcel de Boer
Vandaag, 12:00
Update: vandaag, 16:39
Opkomende landen zitten veel dieper in de schulden dan uit officiële cijfers naar voren komt. Leningen die lokale partijen over de grens zijn aangegaan, bijvoorbeeld door buitenlandse dochterbedrijven, worden zelden in nationale statistieken verwerkt. Aangezien die schulden veelal in dollars gedenomineerd zijn, zijn die partijen gevoeliger voor veranderingen in het monetaire beleid van de Federal Reserve dan alom wordt aangenomen.

Dat schrijft de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in haar zondag gepubliceerde kwartaalrapport. Vooral Brazilië komt uit de inventarisatie van de instelling uit Basel naar voren als uiterst kwetsbaar, gevolgd door Zuid-Afrika, China, India en Rusland.

Spotgoedkoop

Alom wordt verwacht dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken later deze maand zijn beleid begint te verkrappen, voor het eerst sinds 2006. Dat betekent dat de marktrentes omhoog gaan en vermoedelijk zal ook de dollar aansterken. Slecht nieuws dus voor buitenlandse bedrijven en instellingen die zich veel met dollars financieren. En dat zijn er de laatste jaren steeds meer geworden, juist omdat de Fed jarenlang een ultraruim beleid voerde. Dollarleningen waren immers spotgoedkoop.

De BIS-onderzoekers Robert McCauley, Patrick McGuire en Vladyslav Sushko becijferden dat er aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar $9800 mrd aan dollarkredieten uitstond buiten de Verenigde Staten, ruim twee keer zo veel als in 2009. Van dat bedrag zijn opkomende landen goed voor meer dan een derde ($3267 mrd). Maar de werkelijke dollarschuld van de opkomende landen is zeker $558 mrd (17%) hoger als daar de leningen bij opgeteld worden die bedrijven en andere instellingen buiten de eigen landsgrenzen zijn aangegaan.

Brazilië

Zo hebben Braziliaanse bedrijven via financieringsdochters vele miljarden aan obligatieleningen verkocht op de Nederlandse Antillen, schrijven de BIS-onderzoekers. Vooral een (staats)bedrijf als Petrobras heeft zich nadrukkelijk buiten eigen land laten zien. Bij elkaar hadden Braziliaanse dochterbedrijven in het eerste kwartaal van 2009 nog $34 mrd aan dollarobligaties uitstaan. Zes jaar later was dat bedrag verdrievoudigd tot $107 mrd.

Uit de Braziliaanse statistieken komt naar voren dat de dollarschuld $219 mrd groot is (obligaties en bankleningen), maar volgens de drie BIS-economen ligt de werkelijke schuld 47% hoger op $322 mrd. Daarmee spant het Zuid-Amerikaanse land de kroon. Voor bijvoorbeeld Zuid-Afrika ligt de dollarschuld 26% hoger en voor China 25%.

McCauley, McGuire en Sushko benadrukken ondertussen dat hun ramingen van de dollarschuld van landen aan de conservatieve kant liggen. Als rekening wordt gehouden met de lastig te meten valutatermijnhandel komt de dollarschuld die opkomende landen hebben gemakkelijk 10% hoger uit dan de geraamde $3800 mrd, stellen ze.

Bedrijfsschuld

De economen van de 'bank der centrale banken' hebben ook becijferd dat de totale schuld van het bedrijfsleven in opkomende landen opgelopen is tot $23.485 mrd. Het gaat daarbij om leningen gedenomineerd in zowel de lokale munt als in buitenlandse valuta. Het dollaraandeel in die schuld is slechts 10%, wat suggereert dat het belang van een beleidswijziging door de Fed niet overdreven moet worden.

Maar, zo benadrukt de BIS, tussen landen zijn er grote verschillen. Zo bestaat de $259 mrd aan Mexicaanse bedrijfsschuld voor 66% uit dollarleningen. Het dollaraandeel in de Indonesische bedrijfsschuld is 52% en dat van Turkije is 33%. Braziliaanse bedrijven zitten op $897 mrd aan schuld, waarvan het dollaraandeel 18% bedraagt.

Meer dan voor Lehman

Vorige maand meldde het Institute of International Finance (IIF), de internationale lobbyclub van banken, op basis van een eerdere inventarisatie van de BIS al dat de schuldenlast van opkomende bedrijven is opgelopen tot ruim $23.000 mrd. Daar werd aan toegevoegd dat deze last vijf keer zo groot is als tien jaar geleden. Uitgedrukt in het bbp komt ze neer op 89%, wat meer is dan bedrijven in ontwikkelde landen kenden voor de val van Lehman in 2008.

Bij elkaar dragen overheden, bedrijven en gezinnen in opkomende landen een schuld van 195% van het gezamenlijke bbp. In 2009 was dat nog geen 150%. Bijna de helft van de last zit bij het bedrijfsleven.

Die hoge last begint de banken ondertussen grote zorgen te baren, stelde uitvoerend directeur Hung Tran van het IIF onlangs. Vele instellingen hebben zich de afgelopen maanden gemeld bij hun belangenvereniging met de vraag om de risico's van een negatieve schulddynamiek in kaart te brengen. Het IIF, dat al jaren kapitaalstromen naar en van opkomende landen inventariseert, heeft dan ook zijn blik op deze regio's verwijd. Daarop concludeerde Tran: 'De situatie is inderdaad zorgelijk en dient nauwlettend in de gaten te worden gehouden'.

http://fd.nl/economie-politiek/1130092/ ... an-gedacht



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » za dec 12, 2015 20:22

Brazilië zakt steeds dieper weg in economisch moeras

Marcel de Boer
donderdag 10 december 2015, 20:46
Krantentitel: ‘Braziliaanse economie zakt nog dieper weg’

De prijzen van papaya's op een markt in Sao Paulo veranderen voortdurend. (Foto: Reuters)
De problemen die de Braziliaanse economie heeft, stapelen zich op. Kredietbeoordelaar Moody's heeft woensdagavond aangegeven dat het op het punt staat Braziliaanse overheidsleningen af te waarderen tot 'junk'. Die stap kan ervoor zorgen dat de heftige neergang van het land in een stroomversnelling komt.

Volgens Moody's verslechteren de macro-economische situatie en de begrotingstrends snel in het Zuid-Amerikaanse land. De kans dat die trend de komende twee à drie jaar keert, wordt ook steeds kleiner. Een daadkrachtig crisisbeleid komt maar niet op gang, omdat politici in beslag genomen worden door de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, meent Moody's. Brazilië is inmiddels hard op weg om van de huidige recessie de langste sinds de jaren dertig van de vorige eeuw te maken.

Status 'rommel'

Standard & Poor's gaf de Braziliaanse schuld al in september de status 'rommel'. Als Moody's nu een vergelijkbare stap zet, betekent dit dat veel pensioenfondsen en andere institutionele beleggers hun geld uit Brazilië weg zullen halen. De regels schrijven namelijk vaak voor dat beleggingen bij ten minste twee van de drie grote kredietbeoordelaars de status 'investment grade' moeten hebben.

Institutionele beleggers zullen zich niet alleen massaal terugtrekken uit Braziliaanse staatsleningen, maar ook uit Braziliaanse bedrijfsleningen, aandelen en bankpapier. Dat zegt Alberto Gallo van RBS. Dit zal een grote wissel trekken op de financieringsmogelijkheden voor gezinnen, bedrijven en andere instellingen. Er zijn nu weinig andere opkomende landen waarin de private sector zichzelf zo diep in de schulden heeft gestoken als de Braziliaanse. Een golf van faillissementen kan het gevolg zijn.

Verzwakking real

De kans op zo'n golf neemt toe als een exodus van beleggers extra druk legt op de Braziliaanse munt. Afgelopen zondag meldde de Bank voor Internationale Betalingen dat een vijfde van de Braziliaanse bedrijfsschuld uit dollarleningen bestaat. Die leningen wegen steeds zwaarder als de locale munt, de real, nog verder verzwakt. Dit jaar is de real al 32% al goedkoper geworden ten opzichte van de dollar. Het is nu een van de munten wereldwijd die het slechtst presteren.

Bedrijven proberen waar ze kunnen in de kosten te snijden, zoals die voor personeel. De werkloosheid in het land, dat voorheen een groeibriljant was, is daardoor opgelopen tot bijna 9% en de inflatie zit nu ruim boven de 10%. Die combinatie heeft grote negatieve gevolgen voor het vertrouwen in de economie dat consumenten en ondernemers hebben. Consumenten schroeven hun bestedingen terug en ondernemers starten steeds minder nieuwe projecten op.

Torenhoge rente

Het helpt ook niet dat de centrale bank de rente heeft verhoogd naar 14,25% — bijna het dubbele van het percentage in 2013. De economie was in het derde kwartaal 4,5% kleiner dan een jaar geleden. Intussen kampt de overheid met steeds lagere belastinginkomsten en met hogere uitgaven. Hierdoor is het begrotingstekort opgelopen tot 9%.

President Rousseff wil het overheidstekort beperken door een financiële transactietaks in te voeren, maar daar gaat de oppositie niet mee akkoord. Die wil dat de president de sociale programma's versobert, maar dat krijgt Rousseff niet verkocht aan haar achterban. Gallo van RBS verwacht dat de patstelling uiteindelijk doorbroken zal worden door de vennootschapsbelasting te verhogen. 'Wat de overheid nu doet, verergert de crisis alleen maar', stelt hij. 'Bedrijven zullen hun investeringen nog verder terugschroeven.'

Tot 2017 rode cijfers

Marijke Zewuster, hoofd opkomende markten bij ABN Amro, verwacht dat het nog tot 2017 duurt voordat Brazilië uit de rode cijfers komt. Tegen die tijd heeft de economie al vijf jaar geen groei meer meegemaakt. 'Ter vergelijking: de economische groei lag jaarlijks gemiddeld boven de 4% tussen 2004 en 2010 — de periode van de hausse op de grondstoffenmarkt', schrijft ze in een notitie. 'Al met al zien we een economische neergang van een kracht en duur die in de recente geschiedenis niet eerder voorkwam.'

http://fd.nl/economie-politiek/1131072/ ... sch-moeras



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do dec 17, 2015 00:00

Fitch waardeert Brazilië af naar junkstatus

Van onze redacteur
Vandaag, 16:15
Update: vandaag, 17:13
Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietwaardigheid van Brazilië afgewaardeerd naar junkstatus. De rating gaat van BBB- naar BB+ met negatieve vooruitzichten. Standard & Poor's waardeerde het land in september al af naar die status en Moody's is de kredietwaardigheid van het land opnieuw aan het bekijken.

Onzekerheid

Fitch geeft drie redenen voor de afwaardering: de recessie is dieper dan verwacht, verslechterende overheidsfinanciën en de politieke onzekerheden die de daadkracht van de overheid kunnen ondermijnen iets aan die financiën te doen. De negatieve vooruitzichten onderstrepen de onzekerheid en neerwaartse risico's die verbonden zijn aan economische, budgettaire en politieke ontwikkelingen, schrijft de kredietbeoordelaar in het persbericht.

Een verdere afwaardering van de kredietwaardigheid is aan de orde als de recessie nog dieper is dan nu lijkt, de overheidsfinanciën nog verder verslechteren en als de valutareserves onder druk komen te staan.

Na de afwaardering steeg het rendement op de 10-jarige Braziliaanse staatsleningmet zo'n 30 basispunten naar 6,7%.

http://fd.nl/beurs/1132085/fitch-waarde ... junkstatus



Gebruikersavatar
quasimodo
Artikels: 0
Berichten: 4947
Lid geworden op: vr jun 08, 2012 23:17
Locatie: Erp

Re: Waarom zakt de reaal.

Bericht door quasimodo » do dec 17, 2015 00:01

ECONOMIE & POLITIEK
'Brasilia zou bij IMF moeten aankloppen'

Marcel de Boer
Vandaag, 15:11
Update: vandaag, 16:24
Brazilië zit politiek en economisch zo diep in de put dat het er op eigen houtje niet meer uit komt. Het land zou bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moeten aankloppen om een geloofwaardig programma op te tuigen om de crisis aan te pakken. Dat zeggen economen uit binnen- en buitenland.

Brazilië is hard op weg om van de huidige recessie de langste sinds de jaren dertig van de vorige eeuw te maken, maar omdat de politici van het Latijns Amerikaanse land in beslag genomen worden door corruptieschandalen en de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, komt een daadkrachtig crisisbeleid niet op gang.

Inflatoire spiraal

'Brazilië heeft geen goede — laat staan gemakkelijke — opties meer', stellen hoogleraar Monica de Bolle van de universiteit van Rio de Janeiro en Ernesto Talvi van de denktank Brookings Institution in een bijdrage aan Project Syndicate. 'De enige alternatieven voor een IMF-programma zijn een inflatoire spiraal die de reële waarde van de schuldenberg doet verschrompelen of een neerwaartse economische spiraal die tot afschrijven van de schuldenlast leidt.' Deze alternatieven zouden alle sociale winst die in de afgelopen twintig jaar is geboekt in rook doen opgaan, waarschuwen de economen.

De Braziliaanse economie krimpt al twee jaar en elk kwartaal is de min groter. Om de tot ruim 10% gestegen inflatie in te tomen, heeft de centrale bank de rente tot 14,25% verhoogd, het dubbele van het percentage in 2013. Niet alleen trekt de hoge rente een wissel op de bedrijvigheid, maar ook is het voor veel publieke en private partijen moeilijk geworden aan hun huizenhoog opgelopen verplichtingen te voldoen. In weinig landen hebben instellingen, bedrijven en particulieren in de afgelopen jaren meer geld geleend, zo blijkt uit cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen.

Inzakkende belastinginkomsten

Vooral door inzakkende belastinginkomsten kijkt de overheid nu aan tegen een begrotingstekort van 9%. Niet voor niets hebben de kredietbeoordelaars S&P en Fitch de Braziliaanse staatsschuld al afgewaardeerd tot 'junk' en staat Moody's op het punt dat te doen. Internationale beleggers trekken hun geld steeds sneller het land uit, wat de neerwaartse druk op de real verzwaart en daarmee de last van de honderden miljarden die Braziliaanse partijen over de grens hebben geleend.

Toen Rousseff begin dit jaar aan haar tweede presidentiële termijn begon, was al duidelijk dat de economie in zwaar weer verkeerde. Met haar regering had ze zich voorgenomen orde op zaken te stellen en een geloofwaardig bezuinigingsprogramma door te voeren. Maar het corruptieschandaal bij Petrobras breidde zich uit tot in de hoogste lagen van de politiek en al snel raakte het hele politieke systeem erdoor verlamd.

'Grondig opschonen'

'Goed beleid implementeren werd onmogelijk', stelde Stephen Jen van hedgefonds SLJ Macro Partners onlangs tegenover persbureau Bloomberg. 'Het hele systeem moet grondig opgeschoond worden.' De Braziliaanse economie is echter in zo'n slechte staat dat daar geen tijd voor is. En dus staat het ook voor de voormalige IMF-econoom vast dat Brasilia naar het IMF moet. Jen: 'Een snelle route om al het politieke gekrakeel te omzeilen loopt via het Fonds.'

Nu bezit Brazilië nog altijd over zo'n $370 mrd aan deviezenreserves, genoeg om alle binnen- en buitenlandse kortlopende overheidsschuld een jaar lang te dekken. Dus hulp van het IMF lijkt prematuur. Maar Jen benadrukt dat Brazilië met een IMF-programma vooral geloofwaardigheid kan inslaan, een anker waarmee de schuldenspiraal gestuit kan worden. Het IMF kan technische expertise bieden en een impopulaire set van belastingverhogingen en uitgavenbeperkingen opleggen die de begroting op orde brengt. Het kan er met een beperkte financiële impuls voor zorgen dat de kredietwaardigheid op peil blijft en de rentes niet al te zeer stijgen.

Stigma

'Jazeker, het land krijgt een stigma opgeplakt als het de hulp inroept van het IMF', stellen De Bolle en Talvi. 'Maar de realiteit is dat hulp bieden aan landen in situaties waarin Brazilië terecht is gekomen, wel aan financiële instituten als het IMF toevertrouwd is. Het fonds, dat veel flexibeler is dan tien jaar geleden, kan hier een zeer constructieve rol spelen.'
http://fd.nl/economie-politiek/1132059/ ... aankloppen



Plaats reactie