Voorbereidingen documentaire Nederlandse forten in Brazilië

Alles wat je maar kwijt wil over Brazilië.
Plaats reactie
Progresso
Artikels: 54
Berichten: 7211
Lid geworden op: wo mar 07, 2012 01:56
Contacteer:

Voorbereidingen documentaire Nederlandse forten in Brazilië

Bericht door Progresso » vr jun 26, 2020 23:08

Big news! De New Holland Foundation is begonnen met de voorbereidingen van een documentaire over Nederlands-Brazilië! Dit doet de NHF in samenwerking met journalist en filmmaker Ernst Daniel Nijboer (foto). We houden u op de hoogte!

Deze maand is de New Holland Foundation benaderd door documentairemaker Ernst Daniel Nijboer. De Nederlandse journalist woont en werkt al lange tijd als correspondent in Rio de Janeiro waar hij onderzoek doet naar Nederlands erfgoed in Brazilië en de historisch-culturele relatie tussen beide landen.

Afbeelding

In de loop der jaren is de filmmaker geïnspireerd geraakt door de oude Hollandse forten en verdedigingswerken langs de Braziliaanse kust die stammen uit ons verre verleden. Van 1624 tot 1654 hebben de Hollanders grote delen van Brazilië veroverd op de Portugezen en hebben daar forten gebouwd naar Nederlands model. Deze forten waren gemaakt van zand, aarde en gele baksteentjes die per schip overkwamen uit Nederland.

Toen eerder dit jaar de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd genomineerd voor de Unesco Werelderfgoedlijst, leefde bij Nijboer de langgekoesterde wens op voor een Tv-documentaire over de bijzondere verdedigingswerken in Nederland en Brazilië.

Afbeelding
Luchtfoto van het oorspronkelijke Nederlandse Fort Oranje (1631), Itamaracá, Brazilië.

“Er is een geheel nieuwe kijk ontstaan op deze historische verdedigingswerken. Net als de Hollandse Waterlinies met zijn veleforten en vestigingen zijn ook de Nederlandse bouwwerken langs de Braziliaanse kust uitgegroeid tot een trekpleister. Waar het fort oorspronkelijk als vechtmachine was bedoeld en gebouwd om de vijand buiten te houden, zien we vandaag de dag deze forten als culturele ontmoetingsplaats en een trekpleister voor toeristen.“

“Tot zijn verbazing is het Nederlandse erfgoed in Brazilië ‘filmisch’ nooit echt goed gedocumenteerd. “Beelden van de Hollandse Waterlinie bestaan er wel,maar niet echt van onze Braziliaanse erfenis. Als documentairemaker kriebelt het natuurlijkom dit historische erfgoed in verre landen nog vast te leggen voorons nageslacht. Temeer ook daar ondanks, onderhoud en restauratie, de oude forten toch lijden onder de tand des tijds”.

J O U R N A L I S T - F I L M M A K E R E R N S T D A N I E L N I J B O E R .

De Stelling van Amsterdam staat sinds 1996 al op de Unesco Werelderfgoedlijst en naar verwachting komt daar dit jaar de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij. Beide werken tellen dan over een lengte van 85 kilometer zo’n 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Het Nederlandse aandeel in Brazilië telt 79
verdedigingswerken in 10 verschillende deelstaten, van Bahia tot aan het Amazonegebied bij Belém.

Voor de documentaire zal een selectie worden gemaakt in samenwerking met de betrokken instanties in Nederland en Brazilië, waaronder de New Holland Foundation, de Nederlandse ambassade en de consulaten in Brazilië. Met behulp van moderne filmtechnieken zijn de constructies van de bouwwerken spectaculair vast te leggen.“Met drones kun je tegenwoordig een goed beeld creëren van de ligging van de verschillende forten in het landschap. In combinatie met oude kaarten en afbeeldingen uit archieven en musea belooft het eenprachtige documentaire te worden met een hoog historische waarde voor onze komende generaties”, aldus Nijboer.

Visuals & Communication - Ernst Daniel Nijboer
infovisuals@gmail.com

New Holland Foundation - Oscar Hefting
oscarhefting@newhollandfoundation.nl

Voor meer informatie zie:
https://www.newhollandfoundation.nl/voo ... -brazilie/



Gebruikersavatar
Ivan Bahia
Artikels: 0
Berichten: 189
Lid geworden op: za jul 21, 2018 16:19
Locatie: Salvador / Bahia
Contacteer:

Re: VOORBEREIDINGEN DOCUMENTAIRE NEDERLANDSE FORTEN IN BRAZILIË

Bericht door Ivan Bahia » di jul 07, 2020 17:32

Laat ze ook maar eens naar hier komen ;-)
Wij hebben terzake heel wat ervaring met de volledige organisatie van Erica op Reis en haar bezoek voor de aflevering van Brazilië toen ze ons bezocht hier in Bahia).
Tropische groet uit Salvador
Ivan Bahia


Je leeft maar één keer, maak er het beste van en ... geniet :D
Je kan ons steeds bereiken voor Bahia-informatie via onze site https://ivan-salvador-bahia-guide.com.br/

Felix
Artikels: 0
Berichten: 4632
Lid geworden op: di mar 08, 2016 14:08

Re: VOORBEREIDINGEN DOCUMENTAIRE NEDERLANDSE FORTEN IN BRAZILIË

Bericht door Felix » wo jul 08, 2020 17:14

Wij hebben terzake heel wat ervaring met de volledige organisatie van Erica op Reis en haar bezoek voor de aflevering van Brazilië toen ze ons bezocht hier in Bahia).
De New Holland Foundation is al bijna 20 jaar betrokken bij projecten en onderzoeken naar 'Nederlandse' forten.
Vaak waren deze forten van oorsprong Portugees, en werden ze door de Nederlanders bekleed met een stenen laag (encamisados). Dikwijls is de faam van het Nederlands zijn groter dan de werkelijkheid, ze behoren meer bij het Portugese erfgoed.

De Nederlandse televiesipresentator Boudewijn Büch (1948 – 2002) maakte in 1995 twee tv. programma's over de Nederlandse Koloniale Aanwezigheid in Brazilië (Squandering Brazil):

7 oktober 1995 - Brazilië: Recife (1)

In deze aflevering bezoekt hij Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw.

Boudewijn Büch bezoekt de stad Recife, onder andere een museum aldaar, verder en het St.Franciscus-klooster met een uitgebreide collectie tableaux van 17e eeuwse Nederlandse tegeltjes en tot slot Fort Orange, een 18e eeuws Portugees fort (nu museum), maar van oorsprong Nederlands fort (Fort Oranje) aan het strand van Itamaracá, waar Büch als souvenir een antieke munt krijgt.

INTERVIEWS over de geschiedenis van de Nederlandse koloniale tijd in Pernambuco, met name over de betekenis van prins Johan Maurits van Nassau, de bewindvoerder van de WIC in Brazilië en wat er in Recife en Pernambuco nog aan die tijd herinnert, met:
Bernard van Steen, reisagent die in Recife woont en Büch begeleidt op zijn reis en tolkt
prof. José Antonio Gonçalves de Mello, onder andere over zijn studiejaar in Nederlandse archieven en over Johan Maurits van Nassau
Marcus Albequerque, archeoloog en historicus, over Fort Orange.

SHOTS:

diverse straat- en stadsshots Recife

St.Franciscus-klooster met verzameling religieuze schilderijen

Fort Orange in Itamaracá.

14 oktober 1995 - Brazilië: Recife (2)

In deze aflevering vervolgt hij zijn bezoek aan Recife en omgeving (Pernambuco) in Brazilië en hij reist naar het eiland Fernando de Noronha op zoek naar sporen van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in de eerste helft van de 17e eeuw.

Boudewijn Büch vertelt over deze periode en neemt een kijkje in een museum in Recife, bezoekt de stad Olinda en het eiland Fernando de Noronha, waar hij onder andere een ruïne van een Nederlands 17e-eeuws gebouw laat zien en een bezoek brengt aan een klein museum.


INTERVIEWS over de geschiedenis van de Nederlandse koloniale aanwezigheid in Pernambuco, met name over de betekenis van prins Johan Maurits van Nassau, de bewindvoerder van de WIC in Brazilië, en wat er in Pernambuco en op Fernando de Noronha nog herinnert aan die tijd, met:

Irene Bastin-Perbal (Nederlandse ambassade)
Bernard van Steen, reisagent, die in Recife woont.

SHOTS:

23:44:22 luchtopname Fort Orange in Itamaracá

23:48:35 Museo de Estado in Recife: ext. + int. met onder andere portret van Johan Maurits van Nassau en twee schilderijen van Frans Post

23:52:46 luchtopname Olinda.

21 oktober 1995 - Brazilië: Fernando de Noronha

In deze aflevering vervolgt hij zijn bezoek aan het Braziliaanse eiland Fernando de Noronha.



Plaats reactie